Фокусното разстояние играе важна роля при създаването на ярки, професионални снимки. Това е качествена характеристика на лещата, която определя увеличението и ъгловото поле на изображението. Параметърът се измерва в милиметри и е посочен в пълното име на камерата.

Фокусното разстояние на обектива.

Какво е фокусно разстояние с прости думи

По време на снимане изображението преминава през система от лещи и се намалява до една точка. Той се намира на определено разстояние от задната стена на обектива. Този процес помага за премахване на изкривяването и привеждане на картината в обичайната й форма.

Точката, в която изображението се събира, се нарича фокусна точка.

Фокусното разстояние е равно на разстоянието от фокуса до обектива. Колкото по-малка е тази стойност, толкова повече обекти влизат в рамката. Колкото по-голямо е разстоянието, толкова по-близо стават отдалечените обекти.

За групово снимане на хора, пейзажи и архитектура е препоръчително да настроите обектива на камерата на минимални стойности на фокуса. Големите индикатори се използват за ситуации, когато е необходимо да се направи снимка отблизо на отдалечен обект.

Какво е относително разстояние

Най-често терминът "относително разстояние" се използва за описание на характеристиките на компактните камери (например в смартфони).

Производителите не могат да поставят пълноценен обектив в устройството, както при фотоапаратите с пълен размер, затова посочват в характеристиките показателя в сравнение с професионален обектив.Това помага да се оценят възможностите на ъгъла на гледане и оптичното увеличение на устройства от различни класове.

Защо е важно да разберем значението на термина

Разбирането на значението на фокуса е необходимо за създаване на качествена и хармонична композиция.

Ако трябва да увеличите и увеличите фона на снимката, изберете по-голяма стойност.

Например, за да създадете портрет, ви е необходим фокус от поне 35-50 мм, за заснемане на диви животни и спортни събития - поне 135 мм, а за градски гледки и пейзажи е достатъчна камера от 21 мм.

Различни фокусни разстояния и как да ги използвате

Обективите са разделени на "фиксиращи" и "увеличени" . В първия случай фокусът има фиксирана стойност и се обозначава в характеристиките с едно число, например 50 mm. Във втория разстоянието има зададен диапазон (50-200 mm), т.е. фотографът самостоятелно избира необходимите настройки по време на снимане.

Изгледи: корекции и мащабиране.

В повечето случаи лещите с фиксиран фокус създават по-добри изображения от вариообективите с подобни настройки, така че професионалните фотографи използват няколко обектива вместо само един и с широк обхват.

Лещите са:

  • ултраширок;
  • широк ъгъл;
  • стандарт;
  • начална телефото;
  • дълъг фокус.
Видове лещи.

Ултра широк

Техниката с индикатор до 20 mm се счита за ултраширокоъгълна. Минималната стойност на устройството е 4 мм. Такива устройства силно изкривяват оригиналната картина. Например, когато снимате архитектура, сградите ще се показват под ъгъл от центъра.Колкото по-ниска е стойността на индикатора, толкова по-голям е наклонът.

Ултра широк ъгъл до 20 mm.

Широк ъгъл

Параметрите на широкоъгълните обективи варират между 20-35 мм. С тяхна помощ те снимат природа и архитектура. Помислете за изкривяванията, които може да присъстват на снимката. Колкото по-голяма е ширината на ъгъла, толкова повече изображението е наклонено спрямо центъра.

Широк ъгъл 20-35mm.

Стандартен

Стандартният диапазон за получаване на ясни, висококачествени изображения е диапазонът от 35-90 мм. Такива лещи се считат за универсални. С тяхна помощ те създават пейзажи, портрети, извършват макро фотография на малко разстояние от обекти. Това се дължи на факта, че перспективата, получена в изображението, е най-близка до възприемането на пространството от човешкото зрение.

Стандартът има диапазон от 35-90 мм.

Стартиране на телефото

Този тип включва устройства с обхват 90-135 mm. Това е добър избор за портретна фотография като може да прави портрети в близък план без изкривяване, както и да отделя обекта от фона.

Обектив с обхват 90-135 mm.

Tele

Дългофокусната техника покрива диапазона от 135 до 600 мм. Използва се за професионално заснемане на спортни събития, концерти, репортажи, диви животни, т.е. в ситуации, когато фотографът не може да се доближи до обекта.

Техника на дълъг фокус с най-голям обхват.

Какво влияе на фокусното разстояние

Когато избирате обектив, трябва да разберете на какво влияе. Качеството на полученото изображение, ъгълът на заснемане, липсата на изкривяване и разстоянието на фоновите обекти в портретната фотография директно зависят от този параметър.

За бъдещето

Перспективата е съотношението на размера и разстоянието на обекта и другите елементи в кадъра. Това най-често се вижда в портретни снимки.

Илюстративен пример, когато трябва да направите снимка на брега на реката с мост на заден план:

  1. Ако вземете 24 мм широкоъгълен обектив, допълнителните елементи ще останат на заден план - хора, които вървят по насипа, минаващи лодки и т.н. Мостът ще се вижда някъде в далечината.
  2. И ако направите снимка с камера най-малко 135 мм, ще получите портрет с възможно най-близък фон.

Следователно можем да кажем, че телеобективите компресират перспективата, докато широкоъгълните обективи, напротив, я разтягат.

Влияние върху перспективата.

Замъгляване

Ефектът на замъгляване на фона не може да се нарече задължителна характеристика на професионално устройство. Фотографите често го добавят към изображения, като го обработват в графични редактори. Този ефект обаче може да се постигне и по време на снимане.

Замъгляването се влияе от следните фактори:

  1. Фокусното разстояние на обектива. Невъзможно е да се постигне равномерен ефект с широкоъгълно оборудване. Най-често само 1 обект ще бъде изкривен - небето, сгради или дървета. Техниката на дълъг фокус улавя обекта в кадъра, а фонът е възможно най-близо, което ви позволява да получите равномерен ефект на размазване.
  2. Апертура и настройки на блендата. Правилната настройка на устройството помага да се създаде радиално замъгляване около обекта. Колкото по-голяма е стойността на блендата, толкова по-широко може да се отвори блендата. Това намалява остротата на изобразеното пространство.
  3. Пространството между фотографа, обекта и фона. Основната задача е да се определи необходимото разстояние между всички участници в процеса. Колкото по-далеч е обектът от фона и по-близо до фотографа, толкова по-изразен е ефектът на размазване.
Ефект на размазване.

Виден ъгъл

Според техническите параметри размерът на матрицата на камерата не влияе на фокусното разстояние. Но този параметър определя какво изображение ще получи фотографът. Ъгълът на гледане и размерът на рамката, получени при същите стойности на фокуса, зависят от размера на матрицата. Това също трябва да се вземе предвид при създаването на снимки.

Голямото фокусно разстояние дава малък зрителен ъгъл.

В мащаб

Функционалността на обектива директно определя какъв мащаб на изображението на обектите ще бъде заснето. При снимане с 24 мм камера в кадъра ще има обект и всичко, което го заобикаля – сгради, дървета, природа. И тъй като стойността се увеличава, фонът наоколо ще става по-близо и по-тесен.

Значителното фокусно разстояние работи подобно на лупите.

Как да определим фокусното разстояние

Когато купувате, определянето на индикатора е доста просто: обозначението е посочено в характеристиките на устройството и на самия обектив. За "фиксове" се обозначава с 1 цифра - 70 mm, а за "zooms" с поддържан обхват - 20-200 mm.

Калкулатор за разстояние

В някои случаи е необходимо ръчно да се изчисли резултатът на фокуса. Най-често това се прави с цел получаване на идентично изображение, с еднакъв зрителен ъгъл на камери с различни технически характеристики. Например, фокусите могат да бъдат еднакви, но матрицата в камерите може да е различна. За да не извършвате сложни изчисления, можете да използвате онлайн калкулатора.

Как да промените фокусното разстояние

Когато устройството е оборудвано с обектив с променливо разстояние, фотографът трябва само да увеличава или намалява ръчно. За устройства, които не са оборудвани с опция за оптично увеличение, ще трябва да правите снимки според установените показатели.

Променете разстоянието ръчно.

Фокус върху камерата на смартфона

Смартфоните са оборудвани с няколко вградени лещи с различни спецификации. Следователно потребителите трябва да намерят стойност, колко пъти устройството може да увеличи изображението. За това се използва проста формула.

Например устройството има 2 камери - 56 и 28 мм. За да определите оптичното приближение, трябва да разделите по-голямата стойност на по-малката (56/28=2).

Категория: