За да работите със снимки, трябва да знаете основните функции на камерата. Една от важните настройки е скоростта на затвора - това е времето, за което устройството прави снимка. Разбирайки възможностите на тази функция, фотографът може да създава ясни, резки снимки или обратното, да добавя творческо размазване към рамката.

Скоростта на затвора е основна функция на всяка камера.

Затворът на камерата е какво

Това е малко устройство вътре в джаджата, разположено пред матрицата, която отговаря за времето на работа на обектива. Когато снимката е направена, затворът се отваря, позволявайки на светлината да навлезе в обектива и след това се затваря.

Работата на технологията се контролира от настройката на скоростта на затвора.

Остротата на обектите, източниците на светлина, самото изображение зависи от настройките на скоростта на затвора. Устройствата предлагат няколко вида скорост на затвора, възможност за ръчно регулиране. Какви опции са налични на вашия фотоапарат, можете да видите на диска за избор на режим.

Скорост на затвора

Всяка функция на фотоапарата има свои собствени функции и характеристики, чието познаване улеснява работата на фотографа. Основната функция на скоростта на затвора е да контролира колко дълго е включен обективът и колко светлина записва.

Описание

Ако искате да снимате неподвижен, ясен обект, достатъчно е да зададете къса или автоматична скорост на затвора. Ако искате да получите снимка с размазан движещ се фон, светли линии от фарове или друг източник на постоянна светлина, тогава ви трябва по-дълъг интервал от време.По този начин камерата ще отнеме повече време, за да запише кадъра, а онези обекти, които се движат по време на заснемането на снимката, ще бъдат снимани многократно на различни позиции, което в крайна сметка ще създаде ефект на размазване.

Кратката експозиция прави обекта на снимката ясен, докато дългата експозиция го прави размазан.

В допълнение, бавната скорост на затвора позволява на обектива да улавя повече светлина, което помага за заснемането на ярки снимки при слаба светлина или през нощта. Преди задаване на параметрите е необходимо да се анализира подробно механиката на работа.

Функционира благодарение на устройството на затвора на камерата.

Както е посочено с

Canon EOS 600D използва буквите S и Tv, стандартните режими са S и M. При някои модели фотоапарати буквите може да варират. Можете да разберете как е обозначена функцията, която ви интересува, на официалните уебсайтове или в инструкциите за камерата.

Къде е

Независимо от производителя и марката, местоположението на основните функции за настройки е винаги на едно място. Настройката на скоростта на затвора, подобно на останалите налични във фотоапарата, се намира на колелото за избор и се показва на екрана като дробно число.

Какво се измерва в

Индикаторът се измерва в единици време или по-скоро в секунди (например 1125 секунди). Максималната скорост на затвора на повечето камери е 2 секунди. Това е много дълга фотосесия, тъй като средното време за 1 снимка е приблизително 0,01 секунди.

Скорост на затвора

След като проучите основните характеристики и предимства на тази настройка, струва си да разгледате ефекта й върху крайния резултат на снимката.

За количеството светлина в снимката

Времето, необходимо за правене на снимка, е пряко свързано с количеството светлина, което се записва. Това означава, че ниските скорости на затвора допринасят за висококачествено, богато на светлина изображение.

Дългата експозиция насища снимката със светли линии и акценти.

Прехвърляне на обект в движение

Всеки фотограф търси свой собствен стил, като например се фокусира върху прехвърлянето на движението на обект през статично изображение. Скоростта на затвора може да създаде ефект на жива картина. Ще трябва да зададете експозицията, да изберете дълга корекция.

В резултат на това ще бъде възможно да се покаже скоростта, подходящото размазване на рамката.

Скала на експозицията

Всички модели камери имат едно измерване за части от секундата:

 1. 8000 (1/8000 секунда).
 2. 4000 (1/4000).
 3. 2000 (1/2000).
 4. 1000 (1/1000).
 5. 500 (1/500).
 6. 250 (1/250).
 7. 125 (1/125).
 8. 60 (1/60).
 9. 30 (1/30).
 10. 15 (1/15).
 11. 8 (1/8).
 12. 4 (1/4).
 13. 2 (1/2).
 14. 1 секунда.
 15. 2 секунди.
Скалата за скорост на затвора позволява на фотографа да се ориентира по-добре при снимане.

Режими за настройка на експозицията

Модерните камери имат голям избор от автоматични режими. Всеки от тях е подходящ за различни ситуации, форми на фотосесии. Освен това можете самостоятелно да редактирате параметрите, да променяте режимите.

S Mode

"Приоритет на затвора" предполага автоматично регулиране на други параметри. Този режим е подходящ както за начинаещи, така и за професионалисти. Позволява ви самостоятелно да регулирате скоростта, а автоматиката във фотоапарата сама регулира блендата и ISO. Най-удобният режим за използване при снимане в движение или в слабо осветена стая.Фотографът, след като е фиксирал скоростта на затвора, не позволява на автоматичните настройки да я удължат прекомерно, така че да не се появи „трепване“.

Това е името на снимките, размазани от треперене на ръцете. Това е често срещан проблем, който е труден за отстраняване дори при дълга обработка.

Режим M

„Ръчен режим“ означава, че фотографът независимо настройва всичките 3 параметъра на камерата, а именно:

 1. Излагане.
 2. Диафрагма.
 3. Светлочувствителност (ISO).

Този формат изисква опит, разбиране на камерата, но ще даде перфектен резултат при създаване на архитектура, интериор, пейзаж или фотосесии в студио с импулсивна светлина.

Не трябва да задавате режим M, когато снимате в динамика, защото има голяма вероятност от замъглени кадри, акценти или затъмнения. Проследяването на всички 3 фактора наведнъж, настройката на всеки един от тях е процес, който изисква значително време и знания.

Въпреки това режимът M отваря набор от възможности за креативни фотосесии. Позволява ви да отворите нов изглед към водопад, нощен град или природни пейзажи. Крайният резултат зависи от комбинацията на конфигурираните параметри.

Режимът M е най-добър за естествен пейзаж.

Не се препоръчва използването на режима за бързи снимки или улични фотосесии с модели. Кадрите на живо се получават спонтанно, необходимо е буквално да се „улови момента“. Моделът е мобилен, не може да чака да намерите правилната комбинация от настройки в камерата. Ето защо, ако все още не сте напълно уверени в уменията си, тогава тренирайте върху статични обекти.

И за да работите с живи модели, използвайте автоматични режими. Ще спестите време и нерви.

Какви грешки могат да се случат при регулиране на скоростта на затвора

Когато трябва да "замразите" движещ се обект, имате нужда от висока скорост на затвора и обратно. Провали обаче се случват, когато статичен обект се окаже размазан на снимката. Това се дължи на неправилни настройки на камерата, тремор на ръцете на любители фотографи.

Как да се застраховаме от "клатене"

Най-лесният начин да избегнете размазани снимки е да поставите фотоапарата си на статив. Устройството не само поддържа стабилна картина, но и помага да се запази целта на снимката. В случаите, когато няма статив под ръка, но трябва да направите снимка, използвайте правилото за безопасно излагане на фокусното разстояние. В зависимост от зададената експозиция, настройките на камерата се получават различни резултати от един и същ кадър.

За да направим това, ние определихме формулата за изчисляване на настройките на режима в зависимост от фокусното разстояние. Максимална скорост на затвора=1/фокусно разстояние x 2. Например, с фокусно разстояние от 100 mm, безопасната настройка ще бъде 1/200 от секундата и т.н. С помощта на тази формула можете да избегнете трептенето дори без статив.

За да се предпазите от "разбъркване" позволява правилно дефинирано фокусно разстояние.

Ако предпочитате да работите с филмова камера, тогава темата за избор на режими също ще ви е необходима.Качеството на заснетия филм зависи от скоростта на филма, но ситуацията може да се коригира с правилна скорост на затвора. Например, ако вашият филм е чувствителен към светлина, всички кадри са твърде ярки, тогава задайте стойността на максимум. В резултат на това по-малко светлина ще влезе в обектива, намалявайки яркостта на снимката.

Категория: