Един от най-важните аксесоари, които можете да имате за вашия фотоапарат, независимо дали сте професионалист или просто любител, е стативът. Стативът ви позволява да заснемате по-ясни изображения, като елиминирате трептенето, причинено от държане на фотоапарата с ръка при условия на слаба светлина.Стативът може също така да ви позволи да използвате по-ниска ISO, като по този начин намалите шума от камерата и в резултат получите изображение с по-добра разделителна способност.

Преглед на триножник

Ще си купиш ли статив в Москва? Следните точки са много важни, когато решите да закупите нов статив.

 1. Материал
  Повечето добри налични стативи днес са съставени от едно от двете неща:
  АлуминийВъглеродни влакнаАлуминиевите стативи са леки, но не толкова леки, колкото въглеродните влакна. и струва значително по-малко пари за същия размер и функции. Стативите от въглеродни влакна са най-здравите и леки, а материалът потиска вибрациите по естествен начин.
 2. Височина Уверете се, че стативът се простира на достатъчно висока височина, за да можете да снимате от удобно изправено положение. Нищо не разваля добрата стрелба така, както лошият гръб. По-високите стативи трябва да са по-здрави, за да поддържат солидна основа за вашия фотоапарат.Също така ще искате да помислите колко ниско може да падне стативът. Ако искате да правите макро работа върху обекти от ниско ниво, като цветя, ще трябва да спуснете статива доста близо до земята. Много нови стативи имат опори за крака, които ви позволяват да разтворите краката си много широко и да поставите фотоапарата ниско до земята.
 3. Глава Стативите се предлагат с различни типове и качества на главите. Тези глави са част от статив, който поддържа фотоапарата и позволява да се завърти в позиция за снимане. Някои стативи се управляват от серия копчета; някои имат топка глава. Стативните глави със серия копчета изискват независими настройки за насоченото движение на камерата; Стативите със сферична глава ви позволяват плавно да регулирате камерата си в различни посоки с едно копче. И двата типа ви позволяват да местите камерата в различни позиции и да я стабилизирате по време на създаване и заснемане на изображение. Какъвто и статив да изберете, уверете се, че слотът за карта с памет на вашия фотоапарат е свободен, след като свържете фотоапарата към него.
 4. Тегло Въпреки че теглото със сигурност допринася за цялостната стабилност на статива, опитайте се да намерите средно положение, което отговаря на нуждата ви от сила, без да си счупите гърба. Стативите, изработени от композитни материали, обикновено предлагат най-добрия баланс на здравина и тегло.
 5. Цена Колко искате да похарчите? Цената на статива варира от $15 за намалените версии до $1000 и нагоре за професионалните модели. Има няколко модела с добро качество, налични за по-малко от $100. Въпреки че това все още може да звучи като много, помислете, че един добър статив трябва да ви издържи цял живот. В ерата на технологиите, в която цифровите фотоапарати остаряват за две години, добре направеният статив е полезен завинаги.

Добър статив:

  • Позволява ви лесно да завъртите инсталираната камера във всяка позиция.
  • Осигурява сигурно задържане на камерата, след като е на място.
  • Има телескопични крака за лесно регулиране на различни височини.
  • Осигурява плавен механизъм за регулиране на централния стълб на статива.
  • Позволява ви да регулирате ъгъла на краката на статива, за да работите на различен терен.

Категория: