Научаването как да нарисувате слънчоглед е доста лесно. Рисуването изисква малко търпение, малко инструменти и практика. За да нарисувате слънчоглед, можете да използвате както Photoshop, така и традиционна хартия, молив и боя. Слънчогледът в този урок е създаден във Photoshop CS6 с помощта на таблет за рисуване Huion HS611. Ако предпочитате да рисувате на хартия, тогава на тази страница можете да намерите списък с материали за този метод и не е трудно да ги закупите дори онлайн (например има магазин за компас в Ozon).

АксесоариЗащо ви трябва
Хартия за рисуванеSmooth Bristol е по-добър, защото е многофункционален и работи еднакво добре с писалка, мастило или молив
Моливи за рисуванеТрябва да подготвите целия комплект: гумичка, блендер, острилка и няколко молива
Цветни моливи или маркериЖълт, оранжев, кафяв, зелен, сив и черен цвят
ГумичкиНай-обикновената гумичка, по-меката е по-добра
ЗасенчванеМаркерът за смесване ще помогне за смесването на цветовете на четката
Бяла гел химикалкаМаркер с гел ще ви помогне да подчертаете рисунките с мастило, но можете да използвате и бял молив

Колкото до марката хартия, маркери или моливи:Начинаещите художници не трябва да харчат много пари за канцеларски материали. Просто вземете евтин набор от инструменти за рисуване и експериментирайте.

Придайте малко структура на бъдещия слънчоглед

Всички неща в природата имат структура: сфера, конус, цилиндър или куб. Ако започнете да рисувате всичко подред без структура, можете да получите не много добър резултат. В този случай трябва да започнете да рисувате слънчоглед с два концентрични кръга и стъбло с чифт листа.

Първата ви скица трябва да е два кръга и стъбло

Натиснете леко молива, по-късно ще изтриете част от рисунката.

Скици на венчелистчета

Венчелистчетата в рисунка на слънчоглед не трябва да са идеални. Всъщност това е едно от наистина уникалните неща в природата. Не всичко е математически "перфектно" . Има нередности. Венчелистче не е на място, луничка на едната буза вместо на другата, ухо със странна извивка Именно тези "нестандартни" неща правят изкуството по-естествено.

Нарисувайте листенцата там, където искате да бъдат

Започнете с четири кардинални посоки - север, юг, изток и запад - и нарисувайте листенца по тях. След това започнете да попълвате празнините между тях, докато не станете относително щастливи.Не забравяйте, че винаги можете да направите промени по-късно!

Изтрийте очертанията на кръга и центъра на венчелистчетата

Помниш ли, казах, че трябва да рисуваш с леки движения? Това е необходимо, за да можете чисто да изтриете ненужните линии.

Почистете рисунката, като премахнете кръговете и вътрешния ръб на венчелистчетата
  1. Започнете с изтриване на вътрешния ръб на венчелистчетата. Просто ги изтрийте, докато стигнете до ръба на вътрешния кръг. Това ще бъде мястото, където ще бъдат поставени семената.
  2. След това изтрийте вътрешния кръг.
  3. Накрая изтрийте външния кръг.

Почистете листенцата на слънчогледовата шарка

Хората често не осъзнават колко изтриване се случва при рисуване. Ето защо скиците трябва да са толкова леки. Художниците не могат магически да получат страхотни линии, без първо да скицират.

За тази част от рисунката на слънчоглед добавете точки към краищата на венчелистчетата и ги направете малко по-симетрични. Можете дори да добавите още листенца по краищата (между първите листенца), за да придадете на цветето повече дълбочина. Някои сортове слънчоглед имат по-заоблени венчелистчета, докато други са почти назъбени. Примерът показва заострени листа, като на диви слънчогледи в нивите.

След това изтрийте старите редове.

Почистете листенцата и добавете точки, можете също да добавите допълнителни листенца между оригиналните листенца

Добавете малко цвят към шарката на слънчогледа

Не всички слънчогледи са с еднакъв цвят. Предлагат се в много нюанси на жълто, оранжево и кафяво. В зависимост от сорта, можете дори да създадете модел на червен слънчоглед! Примерът показва класически жълто-оранжев слънчоглед.

Смесваемите маркери на водна основа работят чудесно за това. Можете също така да закупите флумастери, които се доставят с писалка за смесване. Силно препоръчвам да опитате няколко марки.

Кафявият център на слънчогледа има три нюанса на кафявото, които смесих заедно. Външните ръбове и самият център на слънчогледа често са по-тъмни от зоната между тях, така че използвах цветове, които отразяват този факт.

Добавяне на цвят след отстраняване на слънчогледовите листенца

Венчелистчетата също са направени в различни нюанси на жълто-оранжево. По-близо до центъра те са малко по-тъмни от оранжево, а някои от венчелистчетата, скрити отзад, също са по-тъмни. Това придава на цялата рисунка на слънчоглед много дълбочина и все още дори не сме добавили акценти.

Ако правите това дигитално, използвах четка на Photoshop и стандартен блендер. Експериментирайте с цветовете, докато получите това, което харесвате. Бутонът за отказ е любимото ми изобретение след самия таблет с писалка.

Добавете малко детайли към шарката на слънчогледа

Слънчогледовите листенца имат прекрасен характер. Те се различават по цвят от основата до върха и имат надлъжни линии, които приличат на вени. Вземете малко оранжево-кафяво и леко нарисувайте няколко от тези вени върху повечето от венчелистчетата.

Сега можете да добавите вени към венчелистчетата и центъра на цветето

След това добавете семена в центъра. Те обикновено изглеждат като малки кръгове, докато не се приближите наистина, наистина, така че кръговете работят чудесно. Използвах черно за тях.

Добавете къдрави сенки към шарката на слънчогледа

Сенките дават форма.

Не мога да кажа колко пъти съм чувал това през годините. Независимо дали е рисунка или снимка, тази поговорка е вярна. Хората често си мислят, че светлината е тази, която придава форма на предметите, но това не е вярно. Именно сенките, хвърляни от обекти, когато светлината ги удари, им придават форма. Така че предполагам, че светлината и сенките придават форма, може би по-точно. Независимо от това, когато добавяте сенки, помнете произхода на източника на светлина. От къде идва? Сенките падат от противоположната страна на източника на светлина. В следващата стъпка ще трябва да добавите акценти.

Добавете малко сенки. те ще оформят вашата рисунка

Ако използвате четки, използвайте сива писалка и писалка за смесване, за да добавите много малко сиво. Винаги можете да добавите мастило, но е почти невъзможно да го премахнете.

За дигитални художници, първо настройте слоя, където ще бъдат начертани сенките, на Multiply, за да можете да виждате детайлите през слоя. След това нарисувайте сенки и ги смесете.

Направете вашата рисунка на слънчоглед ярка

Слънчоглед се рисува относително лесно, но най-трудната част е да го направиш ярък. В последната стъпка добавихме сенки, за да създадем усещане за форма. Сега ще добавим акценти.

Трябва да добавите акценти към върховете на венчелистчетата в горната дясна страна, малко към десния ръб на слънчогледовите листа и към дясната страна на стъблото. В центъра на слънчогледа добавете малко светлина в горния десен и долния ляв ъгъл.

След това добавете малко по-ярко жълто към средата на венчелистчето, където се сгъва назад от центъра. Там, където се прикрепя към цветето, добавете по-тъмно оранжево и прелейте.

Завършете рисунката си с акценти и малко повече детайли

В Photoshop отворих друг подчертан слой и използвах бял цвят, след което го смесих. Оставих слоя като нормален, защото бялото не се показва на слой, настроен да се умножава.След като добавих акценти, се върнах към цветния слой за венчелистчетата и добавих жълто и тъмно оранжево, ако е необходимо.

За химикалки с четка се уверете, че имате бяла химикалка под ръка. Страхотен е за добавяне на акценти и ако го размажете леко с пръст, мастилото ще се смеси. Ще ви трябват и по-тъмно оранжево и по-ярко жълто.

Аксесоари

В таблицата в началото на тази статия обясних кои художествени материали ще използвам за този проект и защо предпочитам да работя с тях. Всички продукти за начинаещи художници могат лесно да бъдат закупени от Ozon, например компаси - ozon.ru/category/tsirkuli-18089/.

Категория: