В Photoshop има една много интересна опция. Това е проследяване и записване на всяко ваше действие в програмата и записването му във външен текстов файл и/или в метаданните на PSD, PNG, JPG.webp (JPEG.webp) и някои други файлове.
Това означава, че чрез отваряне на такива файл във Photoshop, можете да прочетете във файла подробности как е бил редактиран преди.

Например, изтеглих шаблон за икона от интернет като PNG файл (файлът се нарича mail. png), отвори го във Photohop, преобразува цветовия режим в RGB, копира фоновия слой, изключи видимостта на фоновия слой и намали непрозрачността на текущия слой и го запази като PNG файл на работния плот.

След това го отворих отново във Photoshop, отворих File ->File Info, в диалоговия прозорец отидох в раздела "Photoshop" и ето какво виждам:

Всички мои действия, от отваряне до запазване на файл, се записват!

Освен това, Photoshop записва всичките ми действия в текстов файл, чиято папка за местоположение избрах на моя компютър.

Ето как изглежда този файл, когато се отвори в текстов редактор, показвайки последните стъпки, тези, които изброих по-горе:

А сега как да конфигурирате тази опция. Изключително лесно е да направите това. Натиснете Ctrl+K, за да отворите диалоговия прозорец Предпочитания, раздел Общи. В долната част на прозореца маркирайте опцията "History Log" и изберете къде да записваме историята на промените - в метаданните на графичния файл, в текстов файл или напред-назад:

Ще трябва да създадете текстов файл на вашия компютър и да го насочите към Photoshop, за да направите това, натиснете бутона "Избор" .

Категория: