Доста често използваме изображения, взети от интернет, за да работим във Photoshop. Традиционният начин за копиране на такива снимки във Photoshop не е много удобен - трябва да отворите страницата с изображението, да щракнете с десния бутон върху изображенията, да изберете реда „Запазване на изображението като“ в контекстния прозорец, който се отваря, да въведете името на файла в новия прозорец щракнете върху OK, изображението ще бъде запазено на вашия компютър, след това отворете папката със запазеното изображение и накрая го отворете във Photoshop. Съгласете се, доста е скучно.

Във версии на Photoshop под CS6 можете да плъзнете изображение директно от браузъра в прозореца на програмата, но във версии над CS6 това вече не се поддържа.

И все пак има начин за бързо отваряне на снимки във Photoshop директно от страниците на сайтове. По-долу ще говоря за това как бързо да прехвърлите изображение от страница на уебсайт в интернет браузър във Photoshop директно, без да го запазвате на компютър.

Опция 1. Поставете изображението в нов документ

Първо отворете страницата на сайта с изображението в браузъра и щракнете с десния бутон върху него, изберете "Копиране на изображение" в контекстното меню. Предварително ще кажа, че линейният размер на картината в примера е 350 на 150 пиксела:

И така, картината се копира в клипборда на компютъра. Да преминем към Photoshop. Кликнете върху раздела на главното меню File ->New (или клавишната комбинация Ctrl+N). Отваря се диалогов прозорец за нов документ, където наборът ще бъде посочен като "клипборд" и размерите на документа съответстват на размера на снимката, копирана в клипборда - имам 350 на 150 пиксела:

В диалоговия прозорец можете да зададете цвета на фоновия слой или да изберете опцията "Прозрачен" , след което ще бъде създаден обикновен празен слой вместо фоновия слой.

Натиснете OK, създаваме документ с фонов слой (или прозрачен нормален слой, ако е зададен в прозореца за създаване на документ):

Сега остава да натиснете клавишите Ctrl+V, за да прехвърлите изображението от клипборда в документа. Картината ще бъде вмъкната като нов слой над фоновия:

Вариант 2. Вмъкване на изображение в отворен документ

Ако искате да вмъкнете изображение от страница на уебсайт във вече отворен документ на Photoshop, е още по-лесно. Щракваме с десния бутон върху снимката на страницата, щракнете върху „Копиране на снимка“, отидете на документа на Photoshop (разбира се, той трябва да е активен, по-добре е да щракнете върху заглавката на документа за надеждност) и натиснете Ctrl + M.Картината се вмъква като нов слой, този слой се намира върху слоя, който е бил активен при поставянето.

Ако вмъкнатото изображение е по-голямо от документа, можете да разширите платното на документа с помощта на инструмента "Рамка" или, обратно, да намалите линейния размер на изображението с помощта на инструмента "Свободна трансформация" , като натиснете Ctrl+ Т.

Съгласете се, тези методи са много по-удобни от запазването на изображението на вашия компютър.

Категория: