Има ситуации, когато сложен многослоен документ се отваря във Photoshop, компютърът започва да се забавя. Това най-често се дължи на липса на компютърна памет (RAM), предназначена за Photoshop.

Въпреки това, за да провери ефективността на използването на RAM, Photoshop разполага с много ефективен инструмент.

В долния ляв ъгъл на документа има информационен прозорец, който по подразбиране показва размера на файла с документа (винаги превключвам този прозорец към размера на документа в пиксели). Превключете дисплея към елемента „Ефективност“ (Ефективност):

Ако вашата ефективност е сто процента, тогава всичко е наред и не можете да подобрите нищо.

Но ако ефективността е по-малка от 75%, това е причина да помислите за подобряване на производителността. Факт е, че в този случай Photoshop е надхвърлил границите на RAM и използва свободно място на твърдия диск, което прави програмата много по-бавна.

В този случай трябва да отидете на Редактиране ->Предпочитания ->Производителност (Редактиране ->Предпочитания ->Производителност) и да увеличите стойността на параметъра "Използвано от Photoshop" , може би дори повече от препоръчителната. Освен това поставете отметки в квадратчетата за всички основни логически устройства в секцията „Работни устройства“:

Ако това не помогне, затворете другите програми, работещи в момента на вашия компютър.

Е, ако след всички тези действия параметърът "Ефективност" остане на ниско ниво, време е да помислите за закупуване на допълнителна RAM.

Сглобяването на компютър с оптимално количество RAM ще помогне във всеки сервизен център - по-добре е, отколкото да измисляте всичко сами.

Категория: