Понякога, когато работите с Freeform Pen Tool, става необходимо да начертаете прав участък от път или геометрично правилна дъга. За да направите това, преминете към стандартния Pen Tool.

По очевидни причини превключването с щракване на мишката и избирането на инструмент от лентата с инструменти е неудобно, така че Photoshop има алтернативен начин за превключване между инструментите.

Пример за резултат от превключване:

Когато се наложи да превключите към обичайната "писалка" , без да пускате левия бутон на мишката, задръжте клавиша Alt на клавиатурата. След това отпуснете бутона на мишката, преместете курсора и задайте опорната точка.Този сегмент от контура ще бъде създаден с помощта на обичайната "писалка" . Задръжте Alt!

За обратния преход е важно да следвате алгоритъма на действията, така че създаденият контур да не се прекъсва. Когато трябва да се върнете към „Свободна писалка“, задайте последната опорна точка с обикновена писалка и, без да пускате левия бутон на мишката, отпуснете клавиша Alt. Без да пускате левия клавиш, продължете да създавате път, инструментът ще работи в режим Free Pen.

Категория: