Всеки потребител на Photoshop знае колко трудно е да се избере слой от палитрата със слоеве, когато има много от тези слоеве в документа.
Следователно Photoshop предоставя алтернативен бърз избор на слоеве не чрез панела, но с помощта на инструмента за преместване »(Инструмент за преместване).

Този инструмент има опция за автоматично избиране на слой, налична в настройките, за да я активирате, поставете отметка в квадратчето в панела със слоеве и посочете какво да изберете, слой или група, с други думи, когато тази опция е активирана, ще бъде избран слоят или групата от слоеве, върху чиито пиксели щракнете в документа.

Но този метод има едно сериозно неудобство - самата опция за автоматичен избор не се изключва и остава активна дори след рестартиране на Photoshop. И потребителя (знам много добре от личен опит) забравя да го изключи, което създава сериозно объркване и грешки в работата.

Ето защо използвам клавишни комбинации за бързо избиране на слоеве.

Внимание! Всички действия, описани по-долу, се извършватс активния инструмент "Преместване" (Move Tool)и сdisabled опция за автоматичен избор.

Най-лесният и бърз избор на слой е да щракнете върху видимите пиксели на слоя, докато държите натиснат клавиша Ctrl. Използвам този метод в 95% от времето.
Но има едно нещо, което трябва да имате предвид по отношение на слоевете, поставени в групата, и то се отнася до позицията на превключвателя за автоматичен избор. Ако превключвателят е настроен на „Слой“, след което слоевете в групата са избрани. Ако превключвателят е в позиция „Група“, тогава когато щракнете върху слой, поставен в група, се избира цялата група.Картината показва първата опция, щракнете върху зеления слой:

Отново, 95 процента от времето от сто имам този превключвател в позиция "Слой" .

Също така можем да изберем няколко слоя. За да направите това, задръжте Ctrl + Shift и щракнете с левия бутон върху желаните слоеве. Alt+Shift и десен клик имат същия ефект.

Комбинацията Alt+Ctrl+A се използва за избиране на всички слоеве в палитрата, в този случай няма значение кой инструмент е активен в момента.

Категория: