В предишния урок разгледахме инструмента Background Eraser и методите за премахване на нежелани области от изображение с този инструмент. В този урок ще научим всичко заColor Replacement Toolи методите за замяна на фона и цвета на обекти в снимка

И двата инструмента използвайте същите алгоритми за разпознаване и откриване на онези пиксели в изображението, които трябва да бъдат променени. Единствената разлика е, че първият премахва напълно пикселите, докато вторият само променя цвета им.

Но трябва да кажа, че използването на инструмента за замяна на цвят не е най-професионалният начин за промяна на цветовете в изображение и не винаги дава желаните резултати, но като правило е много подходящ за прости задачи , освен това този инструмент е много лесен за използване.

Избор на инструмента за замяна на цвят

Инструментът за замяна на цвят беше представен за първи път във Photoshop CS и до CS2 включително беше в същата група като Healing Brush. Започвайки с Photoshop CS3, инструментът е в същата група като Brush Tool:

Когато инструментът е избран, курсорът на мишката се превръща в кръг с кръст в центъра. Инструментът Background Eraser има абсолютно същия тип курсор:

Размерът на печат може да се регулира директно от клавиатурата с помощта на клавишите с лява и дясна квадратна скоба ([и]). За да промените твърдостта, използвайте същите клавиши, след като задържите Shift. С една дума, настройката на диаметъра и твърдостта се извършва по същия начин, както при обикновения Brush Tool, повече подробности тук.

Как работи инструментът за замяна на цвят

Докато местите курсора на инструмента, Photoshop непрекъснато взема проби от цвета от пикселите непосредствено под кръста в центъра на курсора. Този цвят ще бъде заменен с текущия цвят на преден план от цветовата палитра. Всички пиксели, които попадат в големия кръг около кръста и чийто цвят съответства на взетата проба, ще бъдат променени в цвета си.

Например, ако кръстът е върху зелен пиксел и цветът на преден план е червен, тогава всички зелени пиксели в кръга ще се променят от зелени на червени. В примера плъзнах курсора малко надясно, режимите в лентата с опции са по подразбиране:

Можем да променим някои от опциите за инструмента в панела с опции (ще разгледаме това по-късно), но всъщност принципът на инструмента е точно такъв.

Изберете заместващ цвят

Основният цвят в цветовата палитра ще бъде цветът, с който инструментът ще замени цвета. Например на снимката по-долу основният цвят е червен. Следователно всички пиксели в кръга на курсора с цвета като под кръста ще бъдат заменени с червено:

Режими на инструмента за смяна на цвят

Както споменах по-горе, инструментът има няколко различни режима на работа. Най-добре е да ги разгледате с конкретен пример. За работа ще направя снимка на момиче с балон:

Да кажем, че искам да променя цвета на балона от син на зелен. Първо трябва да зададете основния зелен цвят в цветовата палитра. След това изберете инструмента "Color Replacement" , задръжте курсора на мишката върху топката и започнете да "покривате" пространството вътре в топката. В този случай цветът на сините пиксели, разположени вътре в курсора, ще бъде заменен със зелен:

Но ако случайно преместите мерника на курсора извън балона, например, на жълт фон, Photoshop ще вземе жълтия цвят като проба и вече ще започне да се променя на зелен:

Ако това се случи, просто отменете последната стъпка, като натиснете Ctrl+Z или отменете няколко стъпки, като натиснете Ctrl+Alt+Z толкова пъти, колкото е необходимо, и след това продължете.

Докато работя върху вътрешната част на топката, всичко върви добре. Но когато стигна до краищата, има артефакти под формата на остатъчни сини ресни:

Сега ще разгледаме как да се справим с ръбовете.

Толеранс за избор на заменени пиксели

По-горе споменах различните параметри на инструмента и един от тези параметри е "Толерантност" (Tolerance). "Толерантност" определя колко може да се различава замененият цвят от пробата. Стойността по подразбиране е 30%, което е добра отправна точка. Но в нашия случай тази стойност не е достатъчна, за да замени сините нюанси на ръбовете на топката.

Така че ще увелича толеранса до 50%, което ще разшири диапазона от цветове за замяна:

В момента, след увеличаване на стойността на параметъра "Толеранс" , смяната на цвета на балона на снимката е завършена:

Вземане на проби от цвят от изображение

В примера по-горе аз самият избрах нов цвят за балона в цветовата палитра, но също толкова лесно можех да избера цвета директно от цветовете на елементите на самата снимка. За да направите това, с активния инструмент за подмяна на цвета, задръжте натиснат клавиша Alt, за да превключите временно в режим на инструмента за капкомер и ще видите как курсорът ви ще се превърне в капкомер. Кликнете върху областта на снимката с желания цвят. Photoshop ще направи този цвят основен цвят в цветовата палитра. Например, ще щракна върху розово-червеното връхно облекло на момичето:

Сега ще боядисам балона с избрания цвят:

Моля, имайте предвид, че въпреки факта, че боядисахме целия балон, той запази текстурата на лъскавата отразяваща повърхност и обема, с други думи, външният вид остана същият, само цветът се промени. Но ако вземем обичайната „четка“ (Инструмент за четка) и рисуваме върху топката с нея, тогава тя ще се окаже с безжизнена равна повърхност и няма да изглежда като балон. И така, какво ни помогна да запазим текстурата на повърхността? Ще разгледаме това във втората част на статията за промяна на цветовете в снимка.

Продължи тук

Категория: