В Photoshop CS3 Adobe представи нов инструмент - Refine Edge (Прецизиране на ръба), който улеснява избирането на малки детайли в изображението, като коса, козина и др. Но в тази версия на програмата инструментът беше несъвършен и практически не се използваше от потребителите. Но, започвайки с Photoshop CS5 и, разбира се, в новия CS6, инструментът претърпя сериозно подобрение, така да се каже, основен ремонт, достатъчен брой подобрения и се появиха нови функции, които улесняват избора на малки подробности в снимка.

Внимание! За по-добро разбиране на материала можете да гледате видео урок, създаден въз основа на материалите от тази статия.
Изходните материали за урока (изображение на жена и тропически пясъчен плаж) можете да намерите на връзките в края на урока.

Ето оригиналната снимка, с която ще работя в тази статия. Моля, обърнете внимание, че всички кичури коса, които ще бъдат подстригани, са разположени на сив фон:

В тази снимка ще променя фона под жената, като фоново изображение ще използвам тази снимка:

Сега вижте крайния резултат, който получих, след като изпълних всички стъпки в тази статия:

Стъпка 1: Предварителен избор на обект

Първо отворете документ във Photoshop, след това преместете изображението с бъдещия фон върху него и го поставете в палитрата със слоеве под слоя с картината с изрязания обект:

Сега трябва да направим груб избор на площта, която ще бъде отрязана. За да направите това, използвайте инструмента Rectilinear Lasso(Инструмент за многоъгълно ласо).

Започвам селекцията от долната част на снимката в областта на рамото, по-точно ръката на жената. Забележете, че проследявам вътрешния ръб на ръката й. Инструментът Refine Edge работи по-добре, ако създадете контур малко вътре в изрязаната форма:

Когато се придвижих нагоре, стигнах до косата на жената, тази област също трябва да остане близо до ръба, но трябва да се внимава да се избегнат заснемането на области, където сив фон се вижда през косата й. Просто се стремя да избера основната част от косата, инструментът Refine Edge ще се погрижи за малките неща малко по-късно:

Завършете чертата и завършете пътя, това ще го превърне в селекция.

Стъпка 2: Работа с инструмента Refine Edge

Преди да използвате инструмента, уверете се, че желаният слой е избран в палитрата със слоеве, в моя случай това е горният слой с оригиналната снимка:

За да активирате този инструмент на Photoshop, отидете в раздела на главното меню Selection ->Refine Edge (Избор ->Refine Edge). Но защото Тъй като имам активен инструмент Rectilinear Lasso в момента, бутонът Refine Edge се показва в лентата с опции и трябва само да щракна върху него:

Това отваря диалогов прозорец за този инструмент и преди да започнем, нека да разгледаме някои от опциите и режимите, използвани в този прозорец.

View ModeСлед като активирате инструмента, ще видите, че изображението се е променило.Избраната област остава, но под нея се появява бял фон (това е дисплеят по подразбиране). Всичко зависи от това кой режим на изглед е избран в момента в горната част на диалоговия прозорец. Вдясно от думата "Преглед" има икона, която показва текущия активен режим на изглед.

Ако щракнете върху самата икона или върху малката стрелка вдясно от нея, ще се отвори списък с различни режими на изглед. За по-нататъшна работа ще избера режима „На слоеве“ (На слоеве) и моят документ ще изглежда така:

Стъпка 3: Увеличете стойността на радиуса

Директно под опцията View Mode в диалоговия прозорец на инструмента Refine Edge има раздел, наречен Edge Detection. Това е просто магически инструмент. За да добавите подстригана коса към избраната област, преместете плъзгача надясно:

Веднага щом започнете да движите плъзгача, веднага ще видите, че частта от косата, която беше извън първоначалния ви избор, започна да се появява:

Колкото повече местите плъзгача, толкова повече коса ще се появи.

И така, какво става тук? Каква стойност трябва да се даде на радиуса при избора? Нека се опитаме да го разберем. Вдясно от иконата за избор на миниатюрен изглед ще видите опцията Показване на радиуса, която е деактивирана по подразбиране. Щракнете върху квадратчето, за да го активирате:

Когато тази опция е разрешена, само този радиус се показва в прозореца на документа. Смисълът на инструмента Refine Edge е, че той анализира външния вид на ръба на нашата оригинална селекция, за да реши колко повече от изображението трябва да бъде прикрепено към него, а радиусът определя стойността на това колко далеч ще се простира от оригиналната селекция ръб, край.Photoshop не показва това в целия документ, показва само посочената област. Ето защо стойността на този радиус се измерва в пиксели. Ако зададем радиуса на, да речем, 50px, тогава Photoshop ще покаже 50px във всяка посока от оригиналния ръб на селекцията, за да можем да определим дали има елементи в тази област, които да включим в нашата селекция.

В работния прозорец на документа се показва само самият радиус, останалите области са показани в черно. Фигурата показва радиус със стойност 45 пиксела:

Интелигентен радиус

Следващият въпрос е каква стойност трябва да се зададе за радиуса на откриване на ръба? От една страна, той трябва да е достатъчно голям, за да засегне всички необходими зони, но от друга страна, твърде големият радиус може да доведе до проблеми в съседните зони. И още един неприятен нюанс, в момента радиусът е нормален за зоната с коса, но в същото време е твърде голям за зоната с ръката и рамото на жена и освен това може да се появи в области, където Изобщо не се нуждая от присъствието му:

Казано по-просто, зоната на косата се нуждае от широк радиус, докато други зони се нуждаят от много по-малък радиус. Тук на помощ идва Smart Radius или Smart Radius, чийто превключвател е разположен точно над главния плъзгач на радиуса. По подразбиране Smart Radius е деактивиран. Щраквам върху квадратчето му, за да го активирам:

Нека да разгледаме ефекта от активирания интелигентен радиус. Както споменахме по-горе, искам радиусът да е голям в областта на косата и малък в областта на раменете и ръцете. Ако погледнем в прозореца на моя документ, можем да видим, че Photoshop е направил точно това. Все още имаме широк радиус около косата, но в същото време радиусът по протежение на ръцете и раменете е стеснен значително:

Преди да продължим, малка бележка за Smart Radius.В зависимост от вашето изображение и вида на ръба, с който работите, Smart Radius може да помогне, но може и да влоши нещата. Smart-radius трябва да се използва за селекции, които съдържат различни типове ръбове, както в моя случай. Ако, например, изберете само една коса и нищо друго, или изберете само гладки ръбове и нищо друго, тогава вероятно ще откриете, че в тези случаи е по-добре да оставите Smart Radius деактивиран.

Има други начини за промяна на размера на радиуса и ние ще ги разгледаме сега.

Следваща страница

Изтеглете изходните материали за урока:Изтеглете от Depositfiles.com

Категория: