Тази статия е продължение на публикацията Изрежете човешка фигура от снимка с помощта на Photoshop. В първата част, след изграждането на контура, се създава нов отделен слой с изрязаната фигура на момичето. Това е по-опростена опция, но не ви позволява да правите никакви добавки на изображения към изрязаната фигура, както и други действия, свързани с копия и силуети.

И тук ще опитайте се да говорите за възможностите, които ще преобразуват пътя във векторна маска и маска на слоя. Тук ще използваме схемата за подготовка, направена в статията на връзката по-горе. Ако сте твърде мързеливи, за да направите проекта сами, тогава можете да изтеглите PSD файла с готови контури, които използвам тук, от услугата за хостинг на файлове Depositfiles.com. За да активирате контура във файла, трябва да отидете в раздела Window->Contours (Window->Paths) и да кликнете върху иконата на работния контур.

И така, имаме снимка на момиче с три готови затворени контура. За да се превърне контурът в маска, трябва да отворите палитрата със слоеве и като задържите натиснат Ctrl, щракнете върху бутона "Добавяне на маска на слоя" , както е показано на снимката по-горе. Документът ще приеме формата, показан на фигурата (сиво-белите квадрати са прозрачен цвят) и икона на векторна маска ще се появи в палитрата със слоеве до изображението.

Създаването на векторна маска разкрива големи възможности за редактиране на контура и самата изрязана форма. Просто е невъзможно да ги изброя в една статия, затова ще разкажа тук за тези, които използвам най-често.

Например, трябваше спешно да добавя куфар към изрязаната част, на която лежи десният крак на момичето. Редът на работа ще бъде както следва. За удобство увеличавам зоната с обувката, изберете инструмента със стрелка (клавиш A), щраквам върху пътя, след това щраквам върху долната точка на пътя и като задържам Ctrl, плъзгам тази точка до долния ръб на куфара.

Тогава трябва да добавя някои точки към схемата. За да направя това, вземам инструмента Pen + (Добавяне на опорна точка), щракам върху пътя, точката се добавя, след което избирам инструмента Arrow и плъзгам точката до ръба на куфара. На снимката е показана обработката на лявата страна на куфара.

Векторната маска може да бъде растеризирана, т.е. превърнете го в обикновен. За да направите това, в панела със слоеве щракнете с десния бутон върху иконата на маската, след което изберете елемента „Растеризиране на векторна маска“ в контекстното меню, което се отваря. Векторната маска се превърна в обикновена маска на слоя и сега можем да добавяме и премахваме части от изображението с помощта на черна или бяла четка. След растеризиране на векторната маска, цветовата палитра в лентата с инструменти приема бяло като основен цвят и черно като вторичен цвят.

Цветовете могат да се променят чрез натискане на клавиша X. изберете четка с подходящ размер, задайте твърдостта на седемдесет процента и изтрийте областите с черна четка и добавете бели.

Изтеглете изходни материали за изрязване на фигура от снимка:Изтеглете от Depositfiles.com

Категория: