Една от най-търсените и най-мощни функции на Photoshop е възможността да се направи селекция (селекция) на обект в изображение, без значение колко сложен е този обект. Тази функция се използва за промяна на фона под обекта, преместването му в друго изображение, за различни методи за фотомонтаж и всичко, за което се сетите.

Искам да отбележа, че за качествен избор на обект е необходима голяма качествена снимка. Колкото по-добра е снимката, толкова по-добри резултати ще получите.

Има инструменти и добавки, които могат да правят сложни селекции автоматично. В някои случаи те могат да се използват, но ръчният метод винаги дава по-добри резултати, въпреки че отнема повече време. Методът за избор на коса на канал, описан в тази статия, е различен от автоматизираните инструменти на Photoshop Refine Edge и Refine Mask, които се обсъждат съответно тук и тук.

За да завършите този урок, ще ви трябват изходни материали, които заедно с готовия PSD файл можете да изтеглите от връзките в долната част на страницата.

Това получаваме в края на урока, за да видите оригиналното изображение, задръжте курсора на мишката над изображението:

Да започваме.

Отворете оригиналния файл на Барби във Photoshop:

Отворете панела с канали (Прозорец ->Канали или Прозорец ->Канали). Изберете канала, където елементът, който искате да отделите, има най-висок контраст, в нашия случай червен.

Важно! Винаги имайте предвид, че в маските белите зони са това, което остава, черните зони са това, което е скрито, а сивите зони са прозрачни, преходни пиксели.

В този случай ще използваме сиви пиксели по ръба на обекта, за да създадем хубав реалистичен преход между обекта и фона.

Плъзнете червения канал до бутона „Създаване на нов канал“, за да създадете негово копие:

Сега нашата задача е да дефинираме зоната за избор, трябва да направим зоната, която искаме да изберете бяла (т.е. силуета на главата, косата и раменете на Барби), а останалата част черна.

От лентата с инструменти изберете инструмента за запис (Изберете инструмента за запис):

В настройките му в горната част изберете опцията "Сенки" :

Сега, с помощта на "Darken" , очертайте външните ръбове на силуета. На отделни косми намалете параметъра Експозиция, на тесни участъци намалете диаметъра на четката:

Сега ще направим всичко точно обратното по вътрешния ръб на силуета.

Изберете Dodge Tool. Най-отгоре в лентата с опции изберете опцията „Акценти“ (Highlights):

Започнете да изсветлявате вътрешните ръбове на силуета, докато силуетът стане напълно бял:

Както виждаме, не можахме да изсветлим панделката на врата на куклата, т.к. тя е твърде тъмна.

И така, трябва да намерите канала, в който лентата има най-голям контраст с фона. В нашия случай това е зеленият канал.

Дублирайте зеления канал. В зеления канал лентата има силен контраст спрямо фона, но е по-тъмна от фона. Няма значение, защото ще го поправим по-късно с метода за инверсия на канала.

Затъмнете лентата с "Dimmer" и осветете фона около нея с "Clarifier" :

Използвайте инструмента Polygonal Lasso Tool, за да изберете всичко около лентата, като се уверите, че границата следва бялата област, след това обърнете селекцията, като натиснете Ctrl+Shift+I:

Натиснете D след това X, за да направите цвета на предния план в цветната лента бял:

И натиснете клавишната комбинация Alt+Delete, за да запълните избраната област с основната, т.е. бяло, цвят:

Премахнете отметката, като натиснете Ctrl+D.

Натиснете Ctrl+I, за да обърнете цветовете на изображението и ето как трябва да изглежда крайният зелен канал, напълно черен с една бяла ивица:

Изберете отново копието на червения канал. Използвайте Rectilinear Lasso Tool, за да направите селекция, както е показано:

След това запълнете селекцията с бяло и натиснете Ctrl+D, за да я премахнете.

По същия начин, като използвате праволинейното ласо и обърнатата селекция, изберете външния тъмен фон и го запълнете с черно:

С избрания червен канал задръжте натиснат клавиша Crtl и щракнете върху миниатюрното копие на зеления канал, за да направите избор от него:

Запълнете го с бяло. Натиснете Ctrl+D, за да премахнете отметката.

Сега имаме канал със силует на Барби в бяло и черно. Това е, което трябва да подчертаем косата на Барби.

В панела с канали щракнете върху горния RGB канал.

Отидете до панела със слоеве и създайте копие на фоновия слой, като натиснете Ctrl+J.

Отидете отново до панела с канали, задръжте Ctrl и щракнете върху миниатюрата на копието на червения канал, в документа ще се появи селекция.

Върнете се в панела със слоеве и щракнете върху бутона "добавяне на маска на слоя" .

Изключете видимостта на фоновия слой и ще видите Барби отделена от фона:

"

Както виждате, все още имаме артефакти под формата на зелено в косата на Барби. Това са останките от зеления фон, върху който е била косата.

Има някои трудни трикове за премахване на останалата част от фона, които ще ви покажа сега.

Първо, трябва да заменим изображението, което искаме да използваме като фон под Барби. Избрах образа на нощния град. Заменете това изображение под копието на фоновия слой с маската:

Моля, имайте предвид, че косата на тила на Барби е твърде груба.

Изберете инструмента Blur:

Най-горе, в лентата с опции, задайте интензитет (сила) 20%? щракнете върху миниатюрата на маската в панела със слоеве върху копието на фоновия слой и рисувайте малко върху косата в работната хартия.

Сега нека премахнем зеленото. С избрания слой „Копиране на фоновия слой“ създайте коригиращ слой „Нюанс / наситеност“ (Hue / Saturation):

И му дайте следните параметри:

След това щракнете върху маската на коригиращия слой и натиснете Ctrl+I, за да обърнете маската:

Коригиращият слой вече е маскиран. Вземете мека бяла четка с 30% непрозрачност и рисувайте върху областите, където остава зеленото:

"

Създайте друг коригиращ слой за фотофилтър и въведете следните стойности:

Това е всичко за подчертаване на косата. Но все пак ще подобрим нашия фотомонтаж още малко.

Допълнителни ефекти

Сега можете да обедините всички слоеве в един, като натиснете Ctrl+Shift+Alt+E? в този случай обединеният слой ще се появи над съществуващите слоеве и ще приложи ефекти към него.

Добавих антиалиасинг, бляскав блясък и винетка, но няма да разглеждам използването на тези ефекти в този урок, т.к. Той има тема за подстригване. Можете да изтеглите PSD файла, за да видите как го направих.

Изтеглете изходните материали и готовия PSD файл:Изтеглете от Depositfiles.com

Категория: