В тази статия ще разгледаме прост начин да привлечем повече внимание към основните детайли на изображението, създавайки илюзията, че тези детайли са някак в по-малък мащаб, но всъщност ще имат оригиналния размер , докато се поставя на по-малка площ.

Освен това ще преобразуваме областите извън „намалените“ елементи в черно и бяло. Photoshop CS6 е използван за създаването на този материал, но той е подходящ, с малки промени в командите на интерфейса, за по-ранните версии на програмата.

Методът, описан в статията, не изисква професионални знания и умения и е перфектен, например, за декориране на детски снимки.

Ето изображението, с което ще работя:

И ето какво получавам в резултат на редактирането:

Да започваме!

Стъпка 1: Дублирайте фоновия слой

Както винаги, в началото на работа, дублирайте фоновия слой, за да не промените оригинала.

Ето как изглежда панелът със слоеве сега, с копие над фоновия слой:

Стъпка 2: Оформете по-малката снимка

От лентата с инструменти изберете инструмента Rectangle Tool, уверете се, че не го бъркате с инструмента Rectangular Marquee Tool. Ето как изглежда на инструмента за правоъгълник:

С избран "Правоъгълник" създайте правоъгълна форма около основните детайли на снимката и тази форма ще стане основа за "по-малката" версия на изображението. Но преди да създадем формата, трябва да зададем някои настройки за инструмента Rectangle Tool в лентата с опции в горната част на прозореца на Photoshop.

Първо задайте опцията "Mode" на "Shape" . Освен това ще зададем вида и цвета на запълването на формата. Щраквайки върху полето „Попълване“, намиращо се вдясно от „Режим на инструменти“, ще се отвори панел, където можем да изберем типазапълванефигура - плътен цвят, градиент, шаблон или нищичко. Кликнете върху Плътен цвят и изберете черно. Докато технически, както ще видим по-късно, можем да изберем всеки цвят, самият цвят няма значение. Натиснете Enter, за да затворите панела:

Сега нека зададем цвета на линията на фигурата. Опцията за плътна и прекъсната линия беше въведена само в CS6. кликнете върху полето "Stroke" , разположено вдясно от запълването, ще се отвори панел, идентичен с избора на типа и цвета на запълванетоПросто трябва да изберем типа и дебелината на запълването . Въведете стойност от 20 pt в полето (дебелината на щриха зависи от размера на оригиналната снимка) и оставете типа по подразбиране - непрекъсната линия:

След като сме готови с настройките, нека създадем правоъгълник. За да направите това, трябва да нарисувате диагонална наклонена черта с курсора на мишката, докато контурът на бъдещата фигура ще се покаже:

Когато пуснем бутона на мишката, Photoshop ще създаде форма:

Ако погледнем в панела със слоеве, можем да видим, че Photoshop е поставил правоъгълния слой точно над "Слой 1" :

Стъпка 3: Променете тежестта на хода, ако е необходимо

Ако бялата линия около фигурата изглежда твърде дебела или твърде тънка за рамката на снимката, не е трудно да я преоразмерите. Уверете се, че инструментът Rectangle Tool все още е избран в лентата с инструменти и че слоят с правоъгълника е активен (маркиран в синьо) в панела със слоеве.

След това щракнете върху малката стрелка директно вдясно от текущия размер на теглото на удара в лентата с опции. Това действие ще отвори малък плъзгач, който можете да плъзнете наляво или надясно, за да увеличите/намалите ширината на щриха. Промените в дебелината се показват в реално време в прозореца на работния документ. Ще намаля ширината на щриха до около 14 pt, но работя върху изображение с висока разделителна способност, изображенията с по-ниска разделителна способност вероятно ще имат нужда от по-малка стойност:

Натиснете клавиша Enter, когато зададете рамката на желаната ширина. Ето моето изображение след промяната, направих лентата малко по-тънка:

Стъпка 4: Преместете слоя с формата под "Слой 1" и изберете "Слой 1"

В момента слоят с фигури напълно покрива изгледа на всички изображения под него в панела със слоеве. За да поправим това, трябва да преместим слоя с формата надолу и да го поставим между "фон" и "слой 1" . Повече за преместването на слоеве в панела със слоеве е описано тук. След като преместим нашия панел трябва да изглежда така:

Щракнете върху най-горния в момента в панела "Layer 1" , за да го активирате, той трябва да бъде маркиран в синьо.

Сега в прозореца на работния документ виждаме само оригиналната снимка и тя припокрива правоъгълника:

За да изобразите правоъгълна форма с рамка, приложете изрязваща маска към "Слой 1" , като натиснете клавишната комбинация Ctrl+Alt+G. Има някои промени в показването на слоевете палитра:

И ето как изглежда нашият работен документ сега:

Стъпка 5: Стил (сянка) на слоя рамка

Отидете до слоя с правоъгълника и задайте неговия стил на слоя на „Сянка“ (Падаща сянка):

Параметрите на сенките зависят от размера на изображението, имам тези:

Стъпка 6: Завъртете граничния слой

Трябва все още да имаме активен правоъгълен слой. Нека го завъртим с помощта на инструмента Free Transform, за да активирате този инструмент, натиснете клавишната комбинация Ctrl + T:

За да приложите действието на инструмента, натиснете Enter.

Стъпка 7: Оформяне на фона

За да завършим нашия ефект, нека направим стилно черно-бяло или по-скоро монохромно изображение от фоновия слой.

Има огромен брой начини за създаване на черно-бяло изображение от цветно, можете да научите някои от тях от тази поредица от статии. В този пример ще приложим коригиращ слой „Черно и бяло“ (Black & White), където ще натиснем бутона „Auto“:

Всъщност, това е всичко, нашият фотомонтаж е готов:

Категория: