В този урок ще научим как да създаваме интересни текстови оформления с помощта на персонализирани форми, които ще използваме като текстови рамки.

С други думи, ще създаваме фигури с помощта на подходящите векторни инструменти от пакета на Photoshop, но вместо да запълваме тези форми с цвят, както обикновено правим, ще ги запълваме с текст! Ако използвате интересен фон, можете да получите много впечатляващи резултати.

Давам пример по-долу. Ето пример за ефекта, който ще постигнем в този урок. Можете да използвате всяко предварително направено фоново изображение или просто да създадете нов документ с обикновен (в моя пример бял) фон, който да използвате като основа за създаване на текстов формуляр.

Използвах фон с цветя и поставих текста във формата на сърце. За написването на текста използвах шрифта Freestyle, който можете да изтеглите безплатно от тази страница. Ето какво се случи в крайна сметка, както можете да видите, текстът е вътре в наклоненото сърце:

Да започваме!

Изберете инструмента за персонализирана форма от лентата с инструменти:

Отидете в горната част на работния прозорец на програмата в панела с опции, където избираме форма във формата на сърце.

Щракнете върху бутоните, както е показано на снимката:

В лявата част на панела с опции изберете вида на формата. За да използваме фигура като контейнер за нашия текст, трябва да изберем типа Paths. Обръщам внимание на факта, че във версията на Photoshop CS6 и версиите CS5 и по-долу има малка разлика в избора на типа форма, на фигурата показах избора и за двата вида версии:

Сега, най-накрая, нека започнем да рисуваме контура. Щракнете с левия бутон на мишката в желаната част от документа и плъзнете курсора, за да създадете контур.

За да запазите първоначалните пропорции на контура, задръжте натиснат клавиша Shift. Ако трябва да промените позицията на фигурата, докато я създавате, задръжте клавиша за интервал и преместете фигурата, след това отпуснете клавиша за интервал и продължете да рисувате. Разбрах това:

Сега ще променя малко позицията на формата. За да направя това, ще използвам инструмента Free Transform, като го активирам чрез натискане на клавишната комбинация Ctrl + T. Дръпвайки страничните маркери, наклоних сърцето:

За да приложите действието на инструмента, натиснете Enter.

Сега изберете Type Tool, изберете шрифта, както посочих в началото на статията, шрифтът Freestyle се използва в примера, цветът и размерът се задават в зависимост от вкуса и задачите.

Щракнете върху бутона, за да активирате панела със знаци/абзаци, където избираме раздела "Абзац" и задаваме позиция "Центрирано" , така че текстът да запълва цялата форма по ширина:

Сега остава да въведете текста. Преместете курсора във формуляра и ще видите как се появява пунктирана рамка около курсора:

Щракнете където и да е върху контура и започнете да пишете. Ще видите как текстът е ограничен до контура. Освен това текстът може да се въвежда не ръчно, а да се постави от клипборда. Разбрах това:

След като приключите с въвеждането, щракнете върху отметката в лентата с опции:

Е, това е всичко. Погледнете отново крайния резултат:

Категория: