В предишния урок от серията Color Tone Correction на Photoshop научихме как да коригираме изображение с помощта на инструмента за яркост/контраст и как може да се използва за лесно подобряване на общия тон и контраст на нашите снимки. Първо се научихме как да го прилагаме директно към самото изображение, като статична корекция. След това го направихме по-далеч, като се научихме как да прилагаме този инструмент като недеструктивна корекция като коригиращ слой (повече информация тук).усилване на контраста, но какво да кажем за снимки, които първоначално имат твърде силен контраст, с твърде ярки светлини и сенки които са твърде тъмни и изобщо не отговарят на определението за „средни тонове“? Или какво ще кажете за снимки, при които искате да оставите светлите части нередактирани и просто да осветите сенките, или алтернативно да оставите сенките сами и просто да потъмните светлите части?

Именно за този тип изображения е разработен инструментът за сенки/светли точки на Photoshop. Както подсказва името, инструментът ни дава отделен контрол върху тъмните и светлите области в изображението, което ни позволява лесно да изведем скритите детайли в най-светлите и най-тъмните области, да намалим общия контраст чрез промяна на тоналния диапазон в средните тонове, което води до по-привлекателни изображения.

Единственият недостатък на командата Shadows/Highlights е, че първият път, когато изпълните командата, диалоговият прозорец e` има само два плъзгача, един за сенки и един за светли точки. Регулирането само на тези плъзгачи не винаги дава най-добрия резултат.Истинската сила на командата се крие в нейните допълнителни опции, които първоначално са скрити от нас по подразбиране. В този урок ще научим как да имаме достъп до пълния набор от възможности на екип и как работят неговите инструменти. В крайна сметка съм сигурен, че ще откриете, че Shadows/Highlights е много лесен за използване, върши страхотна работа за извеждане на детайлите на снимката и ви позволява забележимо да подобрите снимки, които на пръв поглед не се нуждаят то.

Ето снимката, която ще използвам в този урок. Нека да видим как корекцията на сенките/отсветлите може да го подобри:

Оригинално изображение.

Преди да започнем, важно е да разберем, че дори мощен инструмент като Photoshop не може да извади детайли, които не са на снимката. Ако сенките в изображението са толкова тъмни, че са чисто черни, или обратното, ако вашите светли точки са чисто бели, просто няма да има никакви детайли в тези области, които могат да бъдат възстановени. Но ако има такива подробности, тогава екипът Shadow/Light може да направи чудеса. Така че да започваме.

Стъпка 1: Дублирайте фоновия слой

За разлика от командата Brightness/Contrast, която разгледахме по-рано, командата Shadows/Highlights е една от малкото корекции на изображение във Photoshop, които не са достъпни за нас като коригиращ слой. Има един трик, който ще разгледаме в следващия урок, който ни позволява да го използваме като неразрушителна корекция, но засега ще се съсредоточим върху разбирането как работи командата и как да я приложим като статична корекция.

Припомнете си, че терминът статична корекция означава, че прилагаме промени в корекцията директно към пикселите в изображението. Но ние не искаме да правим постоянни промени в оригиналната снимка, така че нека направим копие на нашето изображение и да го поставим на отделен слой. В този случай, прилагайки "Shadows/Highlights" върху този отделен слой, оставяме оригиналната снимка непокътната. Отворете изображението във Photoshop и натиснете Ctrl+J, за да дублирате фоновия слой.

Photoshop ще създаде копие на изображението и ще го постави на нов слой, наречен "Слой 1" (Слой 1) над фоновия слой. Имайте предвид, че новият слой е маркиран, което означава, че в момента е активният слой. Всички промени ще бъдат приложени към този нов слой, а не към оригиналното изображение.

Стъпка 2: Преименувайте новия слой

Тъй като името "Слой 1" няма смисъл, нека го преименуваме, за да стане ясно за какво говорим. Щракнете два пъти директно върху името на новия слой в панела със слоеве, той трябва да бъде избран и въведете ново име, аз ще въведа „Сенки и светли точки“:

Преименуване на новия слой на "Сенки и светлини" .

След това натиснете клавиша Enter, за да приемете новото име.

Стъпка 3: Изберете командата Shadows/Highlights

Командата е в списъка Image ->Correction (Imae ->Adjustments):

Активиране на командата Shadow/Light.

Това действие отваря команден диалог. Както казах, само два плъзгача са налични по подразбиране - „Ефект“ (количество) за сенки и „Ефект“ (количество) за светлини. Всеки плъзгач е зададен на стойността си по подразбиране, ефект на сянка на 35% и ефект на подчертаване на 0% :

Диалоговият прозорец по подразбиране за командата Shadows/Highlights.

И какво означават тези стойности по подразбиране? Ефектите на сянка и осветяване правят същото, но работят в противоположни посоки.Ефектът на сянка увеличава яркостта в тъмните тонове на изображението, докато ефектът на осветяването намалява яркостта в ярките тонове. Стойността на ефекта, която можем да променим чрез плъзгане на плъзгача, определя количеството на приложеното потъмняване или изсветляване. При настройките им по подразбиране сенките (тъмните области) вече са изсветлени с 35%, докато светлите части не са засегнати.

Ето как изглежда изображението ми с тези настройки по подразбиране. Вече можем да видим, че тъмните зони са се осветили малко, което води до повече детайли в тъмните зони. Акцентите обаче все още са толкова ярки, колкото бяха преди. За да сравните с оригинала, задръжте върху изображението:

Изображението след прилагане на командата "Shadows/Highlights" с настройки по подразбиране.

Ако искам да намаля яркостта в светлите зони, трябва да увелича стойността на ефекта на яркост, като преместя плъзгача надясно. Ще увелича стойността на ефекта на яркостта до 35% като пример:

Увеличете стойността на ефекта на яркостта, като преместите плъзгача.

Като увеличих стойността на ефекта на яркостта, затъмних светлите части, което прави видими детайлите в най-ярките области. Сега, когато сенките са изсветлени и светлите части са потъмнени, тоналният диапазон на изображението е изместен към средни тонове, което води до намаляване на общия контраст. Сравнете изображението с оригинала, като използвате курсора на мишката:

Изображението след увеличаване на ефекта на светлините и сенките.

И за да сравните коригираното изображение с оригинала в самия Photoshop, премахнете отметката от опцията "Преглед" ,

Стъпка 4: Избиране на Показване на още опции

Досега разглеждахме промяната на яркостта, като използвахме само два плъзгача по подразбиране. Проблемът е, че не можете да направите много с тези два плъзгача.Например, много е хубаво, че можем да изсветляваме сенки, но какво точно се квалифицира като сянка? С други думи, колко тъмна трябва да е една област, за да се счита за "сянка" и да бъде засегната от плъзгача "Ефект на сянка" ? Същото важи и за светлите зони. Изводът е, че за да извлечем максимума от командата Shadows/Highlights на Photoshop, имаме нужда от повече контроли от това, което се предлага по подразбиране. И това ни дава опцията „Още опции“:

Избиране на опцията "Показване на разширени опции" .

Опцията разширява командния диалог до пълен размер, разкривайки ни всички налични опции за контрол. На пръв поглед тези допълнителни опции може да изглеждат трудни за разбиране, но ако се вгледате внимателно, ще видите, че те всъщност са разделени на три секции. Най-отгоре е секцията Shadows, в средата е Highlights, а в долната част е секцията Adjustments.Секциите за сенки и акценти имат три плъзгача вместо един, преди да активирате опцията, това са „Ефект“ (Количество), „Тон“ (Тон) и „Радиус“ (Радиус) и те функционират по същество еднакви един с друг, т.е., ако разбирате как работят тези плъзгачи в сенките, те работят и в светлите части по същия начин.

Моля, имайте предвид, че използвам Photoshop CC 2014. В CC 2014 Adobe направи няколко дребни промени в имената на някои от тези корекции, но разликата е интуитивна и корекциите функционират абсолютно еднакво във всички версии .

Всички налични параметри на командата "Shadows/Highlights" .

Опции за настройки на сянка

Нека първо да разгледаме опциите в секцията Shadows. Както казах, те са точно същите като опциите в секцията Акценти.
.
Сума: Плъзгачът за ефект върши същата работа както преди . Той просто задава степента на изсветляване на тъмните тонове в изображението.Плъзнете плъзгача надясно, за да увеличите лекотата, или наляво, за да я намалите. Стойността се задава емпирично под визуален контрол на всяко конкретно изображение, тъй като всички изображения са различни едно от друго. Първо ще задам стойността на „Ефект“ на 40%.

Тон: Контролът Тон (обхват на тонове) контролира избора на области, които трябва да бъдат осветени, с други думи, той казва на Photoshop какво трябва да се третира като сянка.
В секцията Shadows, по-ниските стойности на Tone ограничават ефекта на плъзгача Effect, той осветява само най-тъмните области. Преместването на плъзгача надясно разширява тоналния диапазон, за да включва по-тъмни средни тонове. Ако плъзнете плъзгача Hue докрай надясно, тогава всеки тон в изображението, от чисто черно до чисто бяло, ще бъде повлиян до известна степен от плъзгача Effect. От "до известна степен" I означава, че Photoshop не прилага изсветляване равномерно в целия тонален диапазон на изображението, той работи по-усилено върху тъмните тонове, като постепенно отслабва към светлите.С настройка по подразбиране от 50%, всички тонове от чисто черно до 50 процента сиво в изображението ще бъдат третирани като сенки и обект на плъзгача за ефект, но най-тъмните области ще бъдат засегнати най-много, докато най-светлите области ще бъдат по-малко изсветлени ,

В резултат на това стойността на тона по подразбиране от 50% обикновено е най-добрият избор и това важи както за сенките, така и за светлите зони. Има още един момент. Ако зададете стойността на „Тона“ на сенките на повече от 50 процента, тогава „Ефектът“ на сенките до известна степен ще припокрие действието на „Ефекта“ на светлите точки, т.е. „Ефектите“ на светлините и сенките ще засегнат същите области на изображението, което може да доведе до много странни резултати. Ще оставя стойността на "Тон" на 50%.

Радиус. (Радиус):Тази настройка е малко по-различна от предишните две. Той контролира незасегнатите области на изображението, а именно, че няма рязък преход между добавените сенки и незасегнатите области.Плъзгачът за радиус определя колко далеч ще се простира корекцията от променените области. Отново, това е необходимо, за да получите плавни, незабележими преходи между променените области и останалата част от изображението. Задаването на твърде ниска стойност на радиуса често ще доведе до ярки ореоли около коригираните зони, подобно на това как би изглеждала снимка след прекалено изостряне. Увеличаването на стойността на радиуса омекотява и изглажда преходите в съседните области, създавайки по-естествен резултат. Като цяло по-високите стойности на радиуса работят по-добре, но отново, това зависи от конкретното изображение. И тъй като стойността на радиуса се измерва в пиксели, тя също ще зависи от размера на вашето изображение, големите изображения, състоящи се от голям брой пиксели, се нуждаят от по-голяма стойност на радиуса от по-малките изображения, за да създадат подобен ефект:

Опции за настройка на светлината

Трите плъзгача в раздела за осветяване по същество изпълняват същите функции като тези в раздела за сенки. Плъзгачът за ефект контролира степента на потъмняване, приложено към светлите участъци, колкото повече плъзнете плъзгача надясно, толкова по-затъмняване се прилага и детайлите ще бъдат възстановени в по-светлите области (ако приемем, разбира се, че този детайл е достъпен за възстановяване, тъй като Photoshop не може магически да създава детайли в чисто бели области).
Плъзгачът Hue определя диапазона от тонални стойности, които трябва да бъдат определени от програмата като светли области. С настройка по подразбиране от 50%, всеки тон от 50 процента сиво до чисто бяло ще се счита за светъл тон. Плъзгачът за радиус контролира как коригираните области се сливат със заобикалящата непроменена среда.

Ще намаля стойността на ефекта до 20%, ще оставя Hue на 50% по подразбиране и ще увелича радиуса до 90px. Ето как изглежда изображението ми след изсветляване на сенките и потъмняване акцентите, сега тъмните и светлите области съдържат повече детайли и общият контраст е намалял:

Последна коригирана версия.

Други корекции

Последните два плъзгача, намиращи се в секцията „Корекции“, помагат за компенсиране на евентуални проблеми, произтичащи от коригиране на сенките и светлините. Първият, "Цвят" , е предназначен да реши проблема с цялостната наситеност на цветовете. Всъщност това е настройката на наситеността на цветовете. Ако след изсветляване на сенките и потъмняване на светлите части установите, че цветовете на снимката ви не са достатъчно ярки, плъзнете този плъзгач надясно и обратно. Стойността по подразбиране е +20, аз ще увелича моята на +30. Както при всички плъзгачи в диалоговия прозорец Shadows/Highlights, вашата стойност ще зависи от вашата снимка.

Ако изображението изглежда малко плоско след коригиране на сенките и наборите, настройката Midtone може да се използва за увеличаване на контраста в средните тонове. Ще увелича моята на +19.

Последните две настройки, Black Clip и White Clip, определят какъв процент от вашите сенки и светли светлини ще бъдат изрязани съответно до чисто черно и чисто бяло. Като цяло можете да пренебрегнете тези опции и да ги оставите на стойностите им по подразбиране.

Нека сравним оригиналното и крайното изображение, както на снимките по-горе, оригиналът ще се покаже, когато задържите курсора на мишката над изображението:

Сравнение на окончателни и оригинални снимки.

Запазете настройките си по подразбиране

Ако харесвате резултата и искате да запазите настройките си за по-късна употреба, запазете ги като настройки по подразбиране, като щракнете върху бутона Запазване на настройките по подразбиране. Следващият път, когато отворите настройката Shadow/Highlight, тези стойности ще се появят в диалоговия прозорец.

За да върнете настройките по подразбиране към оригинала, задръжте натиснат клавиша Shift, бутонът "Запазване като настройки по подразбиране" ще се промени на "Възстановяване като настройки по подразбиране" (Нулиране на настройките по подразбиране).

За бързо нулиране на всички опции в диалоговия прозорец, задръжте натиснат клавиша Alt, докато бутонът Отказ ще промени стойността си на Нулиране.

Можете бързо да сравните модифицираното изображение с оригинала, като натиснете клавиша P на клавиатурата и също така включите / изключите видимостта на копирания слой в панела със слоеве.

Категория: