Гледката към космоса, звездите и планетите винаги ме е очаровала. Никога няма да можем да го видим отблизо, но можем да си го представим и изобразим.

В този урок за създаване на фантастична гледка от космоса ще научите как да създадете планета с помощта на готова текстура, звезди и звездно небе, както и как да рисувате светещи обекти.

Използвайки това ръководство, можете да създадете свой собствен космически шедьовър.

В края на урока можете да изтеглите готовия PSD файл, направен според материалите от урока, както и текстурите, които са ни необходими, за да създадем извънземни пейзажи.

Ето какво получих:

Да започваме. Нека започнем, като създадем нов документ с размер 1280 x 720 пиксела и веднага го запълним с черно (натиснете D, след това Alt+Delete).

Създаване на звезден фон

Всъщност създаването на фон от звезди в космоса е много лесно, просто трябва да настроите правилно четката.

Създайте нов слой, изберете кръгла четка и отворете панела с настройки на четката, като натиснете F5. Сега просто задайте тези настройки на панела:

Настройката на четката приключи. Но имайте предвид:

  • Можете да регулирате диаметъра на четката, ако искате по-големи/по-малки звезди
  • Опцията Shape Dynamics ни позволява да създаваме звезди с различни размери с всяко движение на четката
  • Параметърът "Разпръскване" определя как се разпръскват звездите спрямо курсора на мишката
  • " Трансфер" (Трансфер) ви позволява да създавате звезди с различна непрозрачност

Нарисувайте с нашата коригирана четка върху платното звездите по този начин:

Вижте още космически ефекти във Photoshop
Как да създадете ледена планета във Photoshop
Как да създадете ефект на звездно нощно небе във Photoshop
Магически нощен колаж във Photoshop Сватбен фотоколаж: Звезден танц

Планета

Нека започнем, като направим голямата планета на преден план, по-късно ще добавим по-малките планети. Тази част ще бъде малко трудна.Намалете дисплея на документа. Вземете Ellipse Tool, изберете режим Shape с бяло запълване и създайте голям правилен кръг, както е показано на снимката:

Сега нека стилизираме формата с Inner Shadow, Inner Glow, Outer Glow и Overlay Color, за да подготвим планетата за наслагване на текстура. Задайте следните настройки за стиловете на слоя:

Резултатът трябва да бъде:

Сега сме готови да добавим текстура към планетата. Подходяща текстура се намира лесно в Google или можете да използвате моята, като я изтеглите от връзките в долната част на страницата (файлът се нарича Planet_Texture_by_Thunorrad.jpg.webp). Поставете текстуратавърху слоя с планета. Използвайте Free Transform, за да паснете на ширината на документа и позиционирайте текстурата точно над горния ръб на планетата. На екранната снимка направих текстурата полупрозрачна, за да демонстрирам как трябва да бъде поставена в документа, всъщност текстурата трябва да е напълно непрозрачна:

Текстурата е твърде плоска в момента. За да създадем илюзията за издутина, ще приложим филтъра Spherize към текстурния слой. Но преди да направим това, трябва да дефинираме обхват. Задръжте натиснат клавиша Ctrl и щракнете върху миниатюрата на слоя с планетата, за да направите селекция от него. В резултат на това около планетата ще се появят „маршируващи мравки“:

Сега приложете Филтър ->Изкривяване ->Сферизиране (Филтър ->Изкривяване ->Сферизиране) със следните параметри:

След това, докато селекцията е активна, приложете маска на слоя към слоя с текстура, сега панелът със слоевете трябва да изглежда така:

А самият работен документ е така:

Това изглежда добре, но не е много убедително. Но има няколко трика, които ще помогнат за подобряване на ефекта. Първо променете режима на смесване на текстурния слой на „Наслагване“ (Наслагване) и намалете непрозрачността до 70%. Резултат:

Още не. Нека използваме още един интересен трик. Сега ще увеличим видимостта на централната част на планетата. Точно под слоя с текстурата добавете нов слой. Вземете мека кръгла четка с диаметър около 300 пиксела, придайте й светлосин цвят aed0ff и непрозрачност 10%.Създайте селекция около планетата, както направихме преди (Alt+щракнете върху миниатюрата на слоя) и направете няколко удара в централната му част. Ето как трябва да изглежда панелът със слоеве:

И ето как изглежда нашият документ:

Премахнете отметката, като натиснете Ctrl+D.

След това нека добавим блясък към планетата или по-скоро синкава мъгла. Отидете до горния слой с текстура и го дублирайте. Отидете до най-долния слой и добавете към него стил на слой Outer Glow със следните настройки:

Панел със слоеве:

И ето го резултата:

"

Задаваме сиянието на долния слой, за да можем да деформираме това сияние.В момента имаме активен долния слой с текстура и блясък, натиснете Ctrl+T, за да активирате инструмента Free Transform илекосвийте слоя хоризонтално от двете страни. В резултат на това сиянието около краищата ще бъде по-тънко, отколкото в средата,но слоят със сиянието трябва да се спусне под слоя с планетата, така че да не взаимодейства с най-горния слой в режим "Наслагване" .

Панел със слоеве:

Резултат:

"

Добавяне на изгряващо слънце. Създайте нов слойпод слоя с блясък. Вземете бяла кръгла четка с диаметър 200px, нулева твърдост и 100% непрозрачност и направете отпечатък в горния край на планетата.

Панел със слоеве:

"

Резултат:

"

Завършете светлината на изгряващата звезда.
Създайте нов слойподтози слой. Намалете диаметъра на вашата четка до 9px. Начертайте (като задържите Shift) хоризонтална линия, както е показано на снимката:

"

След това приложете към слоя Filter ->Blur ->Motion Blur (Филтър ->Blur ->Motion Blur) със следните настройки:

След това спуснете линията до ръба на планетата:

"

Всичко е с планетата. Групирайте всички слоеве с планетата, т.е. всички съществуващи слоеве с изключение на слоя с черен фон и слоя със звезди, които направихме в самото начало:

Облаци

Мисля, че би било хубаво да украсим катранено черното звездно небе. Нека създадем облаци!

Създайте нов слойподгрупата планети.
В цветовата палитра задайте цвета на предния план на синьо 3e78c8 и цвета на фона на черно 000000Добавете към слоя Филтър ->Рендиране ->Облаци (Филтър ->Рендиране ->Облаци):

"

За да не претоварваме нашата сцена със сини облаци, частично ще преместим светлите тонове в тъмните. За да направите това, отворете диалоговия прозорец "Нива" , като натиснете Ctrl+L и преместете плъзгача за полутонове надясно:

Много повече тъмни тонове трябва да се добавят към облаците:

"

Дублирайте облачния слой и променете режимите на смесване на тези слоеве:
на долния слой на „Мека светлина“ (Мека светлина) на горния слой, оставете нормалния Normal , но намалете непрозрачността до 25 %.

Резултат:

"

Създаване на малки планети

Директно под групата с планетата, над слоя с облаците, създайте нова група, която наричаме "Малки планети" , ще работим в нея.

Създайте нов слой в тази група и използвайте инструмента Ellipse Tool, за да начертаете правилен кръг, фигура с черно запълване:

"

Приложете към тази форма същите стилове на слоя, които приложихме в самото начало към формата на планетата, с изключение на Color Overlay. Можете просто да щракнете с десния бутон върху слоя с формата на голяма планета (имам го "Елипса 1" ), да изберете "Копиране на стил на слой" , след това щракнете с десния бутон върху новата форма, изберете "Поставяне на стил на слой" , стиловете ще бъдат поставени в слоя и след това изключете видимостта на стила Color Overlay.

Резултат:

"

Подобно на голямата планета, приложете текстурата върху малката. За текстурата взех файла Desert_planet_texture.jpg.webp от архива, който можете да изтеглите от връзките в долната част на страницата. Поставете текстурата над слоя с формата и създайте селекция около формата, като задържите Ctrl и щракнете върху миниатюрата на нейния слой:

"

След това следвайте същите стъпки, които направихме на голямата планета:

  • Добавяне на филтър ->Изкривяване ->Сферизиране (Филтър ->Изкривяване ->Сферизиране) със същата стойност на количеството - 100%
  • Докато селекцията е активна, приложете маска на слоя, за да скриете допълнителните пиксели
  • Променете режима на смесване на текстурата на "Наслагване" (Наслагване)

"

Сега трябва да маскираме част от планетата, за да създадем ефект на затъмнение. За да направите това, дублирайте слоя, групирайте дубликата с текстурата и приложете маска на слоя към тази група. В долния слой с формата изтрийте m=или изключете стиловете на слоя:

Сега с мека черна четка с диаметър около 400px щракнете няколко пъти в горния десен ъгъл на малката планета. Това ще скрие текстурата и стиловете на слоя, показвайки само черната повърхност:

"

Резултатът трябва да е нещо подобно:

"

Използвайки същия метод и текстура Ice_Planet_texture.png.webp създайте друга планета. Това е, ето и моята последна снимка:

Готово! Урокът е труден, но трябва да признаете, резултатът си заслужава!

Изтеглете готовия PSD файл и текстури:Изтеглете от Yandex Disk

Категория: