Днес ще говоря за създаването на много красив романтичен ефект - добавяне на слънчеви лъчи към изображение, чудесен начин да направите вече красивия залез още по-магически.

За да създадем ефекта, ще използваме класически филтри на Photoshop - Clouds и Radial Blur, в допълнение ще приложим интелигентни обекти и интелигентни филтри, така че настройките на конвенционалните филтри да могат да се редактират напълно. След това използваме един от режимите на смесване на слоеве на Photoshop и маска на слоя, за да смесим светлинните лъчи в оригиналното изображение. За краен ефект ще загреем общия фон на снимката с помощта на коригиращ слой Photo Filter.

Този урок използва Photoshop CC 2014, но урокът е подходящ и за по-стари версии на програмата.

Ето оригиналната снимка:

И ето какво получавам накрая:

Да започваме.

Стъпка 1: Добавяне на нов празен слойОтворете изображението във Photoshop, натиснете Ctrl+Shift+N, ще се отвори диалогов прозорец за създаване на слой , където въвеждаме име ( ще имам слой, наречен "слънчеви лъчи" ) и щракнете върху OK. Сега в панела със слоеве върху фона има нов празен слой:

Стъпка 2: Задайте цветовете за преден план и фон по подразбиранеинсталирайте, просто трябва да натиснете клавиша D:

Стъпка 3: Добавяне на филтъра Clouds към слоя Отидете в раздела на главното меню Filter ->Rendering ->Clouds (Filter ->Render ->Clouds). Този филтър няма настройки и ще бъде приложен към слоя веднага. Ще се показва в черно-бели цветове, т.к задаваме цветовете на палитрата на черно и бяло:

Стъпка 4: Променете режима на смесване на слоя на OverlayВ момента "облаците" напълно блокират изображението. Имаме нужда от начин да ги смесим в изображението и ще го направим, като променим режима на смесване.

В този случай "Наслагване" е най-добро, т.к този режим е един от режимите на смесване с увеличаване на контраста на Photoshop и на изображението по-долу можем да видим, че не само облаците вече са слети в изображението, но и контрастът също се е увеличил:

Стъпка 5: Преобразувайте слоя "слънчеви лъчи" в интелигентен обект (Smart Object)Сега ще използваме филтъра Radial Blur, но по ред за да го направите персонализиран, трябва да конвертирате слоя в интелигентен обект, след което филтърът ще бъде добавен като персонализиран интелигентен филтър. За да преобразувате слой в смарт обект, просто щракнете с десния бутон върху слоя в панела със слоеве и изберете „Конвертиране в смарт обект“ от контекстното меню. Прочетете повече за преобразуването на слой в интелигентен обект и свойствата на интелигентния филтър тук и тук). Икона на интелигентен обект ще бъде добавена в долния десен ъгъл на иконата на слоя:

Стъпка 6: Добавете филтъра Radial BlurОтидете в раздела на главното меню Filter ->Blur ->Radial Blur (Филтър ->Blur ->Radial Размазване). Отваря се диалоговият прозорец на филтъра, където задаваме следните настройки:

Параметърът "Количество" зависи от размера на изображението. защото Работя с голямо изображение. Плъзнах плъзгача докрай надясно, вашата стойност може да е по-малка.

Сега за центъра на размазването. Той трябва да се намира там, където е слънцето на снимката, за това просто трябва да плъзнете мерника с мишката. За съжаление, този филтър няма опция за предварителен преглед, така че поставянето на цент върху слънцето няма да е много лесно, особено след като прозорецът е квадратен, а снимката е правоъгълна. Ще трябва да направите някои проби и грешки. Преместете мерника, натиснете OK, вижте какво ще се случи, ако не, щракнете два пъти върху името на филтъра в панела със слоеве, диалоговият прозорец за радиално замъгляване се отваря отново, преместете мерник и др. :

Резултат:

Параметърът на филтъра за качество може да се промени от Добро на Най-добро.

Стъпка 7: Премахнете излишните слънчеви лъчиВ този момент имаме лъчи по цялото изображение. Нека ги премахнем от местата, където не са необходими. Например от фигурите на хората и земята.

За да направите това, добавете маска на слоя към слоя "слънчеви лъчи" , вземете черна четка с подходящ диаметър и твърдост около 70% и рисувайте върху онези области, където не трябва да попадат слънчеви лъчи:

Стъпка 8: Направете цвета на слънчевите лъчи топълВ момента нашите лъчи са бели, за да ги "затоплим" , трябва да ги направим жълти. Добавете коригиращ слой „Photo Filter“ (Photo Filter), включете коригиращия слой като изрязваща маска. така че да засяга само слоя "слънчеви лъчи" . Оставете цвета по подразбиране и увеличете плътността до 85%:

Сега можете леко да намалите непрозрачността на слоя "слънчеви лъчи" , зависи от оригиналната снимка, аз я намалих до 85%.

Това е всичко, вижте резултата в горната част на статията.

Категория: