Ако решите да публикувате своя снимка или рисунка в интернет и не искате тя да бъде нагло открадната от зли злодеи и след това публикувана във вашите ресурси и дори под ваше собствено авторство, тогава тази снимка може да бъде с воден знак, прозрачно лого или текст на подпис.

Всъщност е правилно да се каже „воден знак“, а не „воден знак“, но тъй като хората казват така, нека не спорим. Всъщност водният знак е функция в метаданните.

И така, нека започваме. Отворете снимката, вземете инструмента „Текст“ (клавиш T) и напишете някоя дума. Направих неутрална снимка на бобър, за да не ги обвинят в авторски права (ако има нещо, извинявам се на благородния и мъдър звяр бобър).Пишем текста. Няма значение дали текстът е с грешен размер или на грешното място. Ако натиснете и задържите клавиша Ctrl, около текста се появява рамка и чрез плъзгане на ъгъла й можете да промените размера на текста. И ако преместите курсора далеч от текста, тогава той (курсорът) ще промени формата си на черен триъгълник и със задържане на левия бутон на мишката текстът може да бъде преместен.

Цветът на текста няма значение:

Отворете панела със слоеве (клавиш F7) и променете параметъра Fill на нула процента. След това кликнете върху бутона "Стил на слоя" :

В менюто, което се отваря, изберете стила на слоя „Щамповане“ (Bevel and Emboss) и задайте такива настройки, така че надписът да се вижда, но в същото време да не отвлича вниманието от самото изображение.

Следните тинктури ми се сториха най-подходящи за текста на снимката на бобъра:

Е, надписът е създаден, сега можете да изберете размера и местоположението му (ако не можете да преместите надписа, трябва да щракнете върху слоя в панела със слоеве и след това върху "Текст" в лентата с инструменти и опитайте да го преместите отново. Ето какво се оказа:

Сега бобрите могат да спят спокойно, враговете няма да откраднат тази снимка.

Вместо стила на слоя "Релефен" , можете да използвате стила "Сянка" със следните настройки:

Резултат:

Възниква въпросът - ако трябва да подписвате много снимки, тогава какво, всеки път, когато трябва да отделяте толкова много време за създаване на воден знак? Отговорът е не, не е необходимо, добрите разработчици на Adobe създадоха инструмент за автоматизация на действие (други имена на инструмента са действия, действие, операция), който може да помогне в много случаи, включително и в нашия.За да научите как да автоматизирате водния знак, вижте урока „Автоматизиране на воден знак върху снимки“

Категория: