Моделите на Photoshop са от съществено значение за включването на повтарящи се елементи във вашия дизайн. Моделите са лесни за създаване и използване, но могат да направят голяма разлика в композициите. В този урок ще разгледаме създаването, прилагането и управлението на шаблони на Photoshop чрез практически примери.

Какво е модел на Photoshop?

Модел във Photoshop е изображение, което се повтаря отново и отново, като плочка. Използването на шаблони може да ускори вашия работен процес, като замени големи, сложни обекти с повтарящи се изображения. Освен това те не само ще ви спестят време, но и ще създадат интересни дизайнерски елементи в работата ви.

Можете да създадете свои собствени шаблони, да използвате предварително инсталираните, които идват с Photoshop, или да изтеглите и инсталирате безплатни библиотеки с шаблони от интернет, от които има много.

В това ръководство ще говорим за:

 • Разгледайте предварително зададени модели с Preset Manager
 • Приложете шаблони на Photoshop, като използвате три различни метода
 • Създаване на персонализиран модел
 • Създаване и прилагане на шаблон с диагонална линия (за практика)
 • Инсталиране на библиотеката с шаблони
 • Създаване на шаблон за библиотека

Предварително зададени шаблони в мениджъра на набори

Ще намерите шаблоните, предварително инсталирани от Photohop в прозореца на Preset Manager, отворен чрез Edit ->Presets ->Preset Management или Edit ->Presets ->Preset Manager (Редактиране ->Preset Manager или Edit ->Мениджър на предварително зададени настройки в по-ранни версии).По подразбиране комплектите четки се показват в прозореца, трябва да превключим на „Шаблони“ (Шаблони):

По подразбиране има само няколко модела, за да имаме повече от тях, трябва да ги заредим от вградените библиотеки на Photoshop. Библиотеката с шаблони е набор от един или повече шаблони и има файлово разширение PAT.

За да заредите библиотеката, която идва с Photoshop, щракнете върху иконата на зъбно колело (триъгълник в ранните версии) вдясно. Това ще отвори меню с предварително зададени настройки за вас:

Изберете един от комплектите от раздела, който съм оградил в червено, напр. Rock Patterns.

Когато изберете шаблон за качване, ще бъдете попитани дали искате да замените съществуващи модели или да добавите към тях. Кликнете върху бутона "Добави" :

Това действие ще добави комплекта към текущите модели, вместо да ги замени. Освен това, за по-лесен избор, можете да увеличите миниатюрите на пробите, като щракнете върху елемента „Големи миниатюри“ (Големи миниатюри):

Прилагане на шаблони на Photoshop

Сега можем да използваме шаблони от комплекта "Скали" . Нека да видим как да ги използваме.

Инструмент за запълване (Fill, Shift+F5): запълване с шаблон в избраната област

Най-лесният начин да приложите шаблон е да изберете областта, която искате да запълните с вашия шаблон, и след това да използвате командата Редактиране ->Запълване, за да запълните селекцията. Например, можете да използвате инструмент „Правоъгълна област“ (Rectangular Marquee Tool), за да създадете селекция някъде върху платното, отидете в раздела Редактиране ->Попълване, диалоговият прозорец ще отвори „Попълване“ (Попълване), в прозореца в раздела „Използване“ (Използвайте) изберете елемент "Обикновено" (Шаблон), след това щракнете върху цветния квадрат, изберете модел от тези, които сме заредили в мениджъра, щракнете върху OK:

Командата Fill е най-лесният начин да приложите шаблон към цялото платно или част от него, освен това можете да го използвате на отделен слой, което означава, че можете да правите промени в този слой, без да засягате други слоеве.

Наслагване на шаблон

Подробна работа с този стил на слоя е описана тук.

Ако искате да приложите шаблон към всички непрозрачни пиксели на слой, използвайте този метод.

Отворете този диалогов прозорец за стил на слой, изберете шаблон и приложете стил, прочетете повече тук:

Този метод ви дава повече гъвкавост в настройките, можете лесно да скривате, изтривате, мащабирате, променяте режима на смесване, регулирате непрозрачността и т.н.

Съвет: За да коригирате позицията на вашия шаблон върху платното, с отворен диалогов прозорец Редактиране на стил на слой, задръжте курсора на мишката над вашия документ, натиснете и задръжте левия бутон на мишката и плъзнете шаблона през платното.

Инструменти за рисуване

В допълнение към платното могат да се прилагат шарки с помощта на инструмента Pattern Stamp Tool и Paint Bucket Tool.

Тези инструменти трябва да се използват, ако искате да нарисувате шарка върху определени области. Инструментите за рисуване също ви дават повече контрол, особено когато използвате графичен таблет.

Въпреки това, тези инструменти ще отнемат много повече време от прилагането на слой или стил на запълване. Освен това, когато използвате Pattern Stamp, резултатите могат да бъдат непредвидими.

Обобщена таблица: Прилагане на шаблони на Photoshop:

Начин на прилаганеПредимстваНедостатъци
Инструмент за запълване
(Shift+F5)
 • Лесен за използване
 • Може да бъде на отделен слой, който можете да манипулирате независимо от другите слоеве
 • Страхотно за запълване на големи площи
 • Зависи от инструментите за избор на Photroshop, което означава, че може да е трудно да запълните някои обекти
Режим на смесване
"Наслагване на шаблон"
(Наслагване на шаблон)
 • Лесно се прилага върху сложни обекти и форми
 • Има много опции за приложение, можете да регулирате параметри като непрозрачност, мащаб и режим на смесване
 • Възможност за преместване на шаблона върху платното с курсора на мишката
 • Разположен на същия слой като целта, което означава, че всички промени засягат слоя
Инструменти за рисуване
 • По-добро управление и контрол
 • Може да се направи на отделен слой, който можете да манипулирате независимо от другите слоеве
 • Страхотно за случайни шаблони
 • Можете да видите резултатите, докато кандидатствате
 • Отнема повече време и умения за прилагане на шаблона в сравнение с други методи
 • Резултатите може да са неочаквани и нежелани

Как да създадете свой собствен персонализиран модел на Photoshop

Създаването на собствен шаблон не е никак трудно, ако знаете основните принципи. Първо, трябва да разберете, че основата на шаблона винаги е правоъгълник. Дори и да е кръг на прозрачен фон, картината пак ще се третира като правоъгълник.

Не само черният кръг ще бъде взет като основа за шаблона, но и цялото платно, с други думи, картината ще се счита за правоъгълник

Ще демонстрирам как се създава модел с пример. Създавам документ с размери 40 x 40 px и рисувам черен кръг в центъра с диаметър около 30 px:

За да създадете модел въз основа на това изображение, трябва да отидете в раздела Редактиране ->Дефиниране на шаблон (Редактиране ->Дефиниране на шаблон), след което ще се отвори диалогов прозорец, където трябва да посочите име:

Това е всичко, моделът се записва в стека. Ако сега отворим сет мениджъра, ще го видим:

"

След това нека създадем документ, например, 640 на 480 пиксела с бял фон и да приложим този шаблон към него с помощта на инструмента за запълване. Натиснете Ctrl + F5, отваря се диалогов прозорец, където избираме „Обикновено“ (шаблон), а след това нашия модел:

Натисни OK. Ето какво се случи:

Както можете да видите, документът е изпълнен с повтарящи се кръгове и има разстояние между кръговете, както писах по-горе. Но това го направих за пример, с помощта на такъв шаблон нищо интересно не може да се натрупа.

Създаване на собствен модел

Нека направим наш диагонален модел, с който ще придадем оригинален дизайн на логото на сайта. Ето моето лого:

Но защото материалът ще бъде много дълъг, взех урок за създаване на собствен модел и използването му за създаване на лого на уебсайт в отделен материал.

Запазете свой собствен шаблон

Сега нашият нов модел е в стека на Photoshop, ако го премахнем от стека, ще го премахнем за постоянно. Би било препоръчително да запазите модела на компютъра за по-нататъшно изпращане по имейл, публикуване в Интернет и т.н.

Приготвя се много лесно. Трябва да отворите диалоговия прозорец на мениджъра на наборите и да щракнете върху желания шаблон. Ако трябва да запазите няколко шаблона, задръжте натиснат клавиша Ctrl и щракнете върху тези, от които се нуждаете. Около избраните шаблони се появява тънка синя рамка. Това ще направи бутона "Запази "( Запиши набор). Просто трябва да щракнете върху него и да изберете папка, която да запишете на вашия компютър.

"

Зареждане на шаблони във Photoshop

Първо трябва да изтеглите набор от модели (.pat файл) и да го запишете на вашия компютър. След това отидете в мениджъра на шаблони и щракнете върху бутона "Зареждане" :

"

Ще се отвори стандартен прозорец на Windows за избор на папка, изберете папката, в която сте запазили комплекта и щракнете два пъти върху записания файл.

Ще се отвори прозорец с въпрос дали искате да замените набора или да добавите към стека, или да замените (OK или Добавяне), изберете:

Моделите от комплекта ще бъдат добавени към стека.

Категория: