Първо, нека разберем какво е форма. Във Photoshop основните изображения са растерни, тоест състоящи се от отделни пиксели. За разлика от това, формата е колекция от векторни данни (векторно изображение). Това означава, че фигурата винаги има точни граници, тоест качеството на фигурата не зависи от резолюцията. Формата е геометричен обект или област с определена форма.
И така, изтеглихте файл с векторни форми за Photoshop.Този файл има разрешение csh. За да го "види" Photoshop, трябва да поставите този файл в съответната папка на програмата.

Опции за инсталиране на форми в папки на Photoshop.

Опция 1
Качване в папка Custom Shapes. Тази папка е скрита, така че в Windows Explorer, в свойствата на папката, трябва да активирате елемента „Показване на скритите файлове и папки“. След това отворете папката на
? за Windows XP
C:Документи и настройкиВашето потребителско име Данни за приложението AdobeAdobe Photoshop CS5PresetsCustom Shapes
? и за Vista и Windows 7 адресът ще бъде: C:UsersВашето потребителско имеAppDataRoamingAdobeAdobe Photoshop CS5PresetsCustom Shapes
и заредете файла с csh. форми в него. След това в лентата с инструменти активирайте „ Инструмент за персонализирана форма” (Инструмент за персонализирана форма)

След това в горната част на работния прозорец на Photoshop, под главното меню, кликнете върху триъгълните стрелки и изберете реда "Зареждане на фигури" (Load Shapes), можете също да изберете "замяна на форми" (Replase Shapes ), ако искате формите, инсталирани в момента във Photoshop, да бъдат премахнати и заменени с нови.

След като щракнете върху един от тези редове, папката Custom Shapes с вашия csh файл ще се отвори, остава само да кликнете два пъти върху него с левия бутон на мишката.

Вариант 2
Методът е много по-лесен и не е нужно да търсите папката Custom Shapes в Explorer. Отворете папката с нашия файл с форми, копирайте го в клипборда. Както при първата опция, изберете „Custom Shape Tool“, след това изпълнете стъпки 1, 2, 3 от фигурата по-горе, отваря се прозорец с папката Custom Shapes и просто поставете csh файла там.

Опция 3
Чрез предварително зададено управление.
Копирайте файла с фигурите в клипборда. Отидете в главното меню раздел Редактиране ->управление на набори (Редактиране ->Мениджър на предварителни настройки), в прозореца, който се отваря, в полето за избор в горната част изберете елемента Персонализирани фигури и щракнете върху бутона Зареждане, разположен вдясно от полето с този ред.Отваря се и прозорец с папката Custom Shapes и поставете файла там.

Категория: