Тази статия е втората част от статията за създаване на 3D модел на бутилка вино.

За по-добро разбиране на материала препоръчвам да изтеглите готовия PSD файл от връзките в долната част на страницата, въз основа на материалите на тази статия.

В първата част създадохме 3D модел и зададохме светлината, тук ще създадем материал за повърхността на модела, ще направим фон (фон) на изображението, ще създадем текстурата на водни капки и ще симулираме отражението на околната среда в стъклото на бутилката.

Създаване на фон

Разбира се, фоновият слой трябваше да бъде създаден от самото начало, но т.к. тук е необходим тъмен фон, той няма да покаже добре контролите и очертанията, така че реших да направя фона, след като създадох 3D формата и настроих светлината.

Отидете до раздела на панела със слоеве и създайте нов слой под 3D слоя:

Запълнете го с почти черен цвят 111121 и мека четка с голям диаметър на лилав цвят 2f0a3c с 50% непрозрачност добавете няколко петна, трябва да изглежда нещо подобно:

Симулирано отражение на околната среда

Нашата бутилка е стъклена и следователно трябва да отразява предметите около нея. Но ние просто нямаме такива обекти, затова имитираме околната среда. В 3D моделирането това се нарича IBL (Image Based Lights).

И така, изтеглете архива в готови IBL cp комплекти или можете да изтеглите официалния уебсайт на Photoshop директно от услугата за споделяне на файлове Depositfiles.com, след изтеглянето разархивирайте файловете.

След това щракваме в 3D панела върху елемента "Околна среда" (Околна среда), съответният раздел ще се отвори в панела със свойства, където щракваме върху иконата на папка до миниатюрата за преглед на текстурата, прозорец за избор на файл отваря се, където търсим пакет с изтегления комплект и избираме там файла CreativeIBL-02-CircularB.hdr:

Не виждаме много промени в прозореца на работния документ, това се случва, защото Photoshop ни показва схематично, опростено изображение на 3D сцена, за да спести компютърни ресурси.

Въпреки това, в прозореца се появи контрола за околната среда, с която можете да завъртите или промените позицията на отражението върху бутилката.

Добавяне на материали към 3D модела

И така, моделът е създаден, сцената е настроена, светлината е поставена, сега трябва да създадем материала, който ще направи повърхността на бутилката. За да завъртите или преместите IBL, щракнете върху инструментите за завъртане и завъртане и след това върху контролата:

Тъй като създадохме тази форма чрез екструдиране на пътека, ще се съсредоточим върху материала за екструдиране, но преди да започнем, нека се уверим, че други материали не влияят на нашата повърхност. В 3D панела преминете през всички материали, с изключение на екструзията, и задайте тяхната непрозрачност (Opacity) на 0%:

Сега да преминем към материала за екструдиране:

И задайте следните характеристики в панела със свойства:
Diffuse- това ще бъде основният цвят на бутилката.За да го зададете, щракнете върху квадрата и задайте цвета на тъмнозелен 053901
SpecularSpecular
cececeБлясък (Блясък)
- 75% ще са достатъчниОтражение
- сега няма какво много да се отразява, но за всеки случай нека го зададем на 100%Bump
- контролира изпъкналостта на текстурните неравности, пукнатини, вдлъбнатини, различни ръбове. Бутилката е стъклена, така че не трябва да има неравности, задайте 0%Непрозрачност (Непрозрачност) - направете средната прозрачност 50%

След задаване на тези стойности, нашата бутилка стана фотореалистична и върху материала се виждат отражения от светлините на околната среда:

Създаване на текстура на 3D модел

Създаването на текстура за модел е труден процес, така че внимателно следвайте препоръките в статията. В момента все още имаме активен Extrusion Material, щракнете върху иконата на папката вдясно от опцията Diffuse и изберете New Texture. Ще се отвори диалогов прозорец, където задаваме размера на 1900 на 1280 пиксела:

Сега, когато текстурата е създадена, щракнете отново върху тази икона на папка и изберете Редактиране на текстура, веднага след това документът с текстурата ще се отвори в работния прозорец на програмата. Работата с този документ ще ни позволи да проектираме повърхността на модела, да добавим цвят, неравности и дори водни капки.

Нека започнем с помощта на Brush Tool, но първо трябва да зададем параметрите, от които се нуждаем за този инструмент. Отворете панела с настройки на четката през раздела Window ->Brush (Window ->Brush) , изберете обичайната кръгла четка и й задайте следните настройки:

Отидете до панела със слоеве и създайте нов слой над фоновия:

Рисувайте с тази четка върху нов слой нещо като това изкуство (цветът на четката няма значение, взех черен за по-голяма яснота):

Сега приложете стилове към този слой. Разгледайте внимателно промените в опциите, важно е да не пропуснете нищо тук. Кликнете върху снимките за уголемяване:И сега важното. Изключете фоновия слой и намалете запълването на пунктирания слой до нула:

В този случай точките практически няма да се виждат, но имаме нужда от това:

Това е всичко с текстурата, натиснете Ctrl+S, за да я запазите. След запазване капчици вода станаха видими върху бутилката, отразявайки люлякова светлина:

Сега остава последният нюанс - рендиране или визуализация. В този момент в прозореца на документа на Photoshop се показва схематично представяне на 3D модела. За да го направите фотореалистично, трябва да приложите рендиране към изображението. Кликнете върху бутона „Рендиране“ в долната част на панела със свойства:

Това е крайният ни резултат:

Допълнителни действия

EnvironmentМожете да промените интензитета на отражението, като използвате настройката Intensity. За да направите светлините не прекалено остри, увеличете „Изглаждане“ (Грапавост).

Ширина на екструзия на моделаАко бутилката ви е твърде дебела, в смисъл на голям диаметър, можете да намалите стойността на дълбочината на екструзия:

Водни капки на повърхността
Можете да промените броя на водните капки на повърхността на бутилката, както и да промените тяхната позиция. Между другото, нямам достатъчно от тях. За да направите това, в 3D панела щракнете върху реда „Екструзионен материал“, след това в панела със свойства щракнете върху папката с текстури и изберете ред „Редактиране на UV свойствата“ (Редактиране на UV свойствата). В прозореца, който се отваря, намалете или увеличете параметрите.

Изтеглете готов PSD файл с 3D модел въз основа на материалите от тази статия:Изтеглете от Depositfiles.com

Категория: