Прочетете първата част от материала тук.

Отваряне (добавяне) на нови панели

Отваря нови и затворени от потребителя панели чрез раздела на главното меню на Window. За да направите това, просто щракнете върху името на панела в списъка. Отварям отново затворения преди това панел „Цвят“, като щракна върху името му:

Панелът с цветове вече е отново в главната колона. Имайте предвид, че тя се появи в същата група като Swatches. Това е така, защото Photoshop помни, че цветният панел е бил групиран с Swatches преди затварянето.

Той също така си спомня, че групата "Цвят" и "Мостри" беше поставена точно над групата "Корекции" и "Стилове" :

Поле за отметка в раздела на главното меню "Прозорец"

Важна забележка относно квадратчето за отметка до името на панела в раздела на главното меню „Прозорец“ (отметка). но също така, че този панел в момента е активен в своята група.

Други панели също могат да бъдат отворени в група, но ако не са активни (т.е. вложени зад активния панел), няма да има отметка до името им. Например, ако погледнемпанела със слоеве, ще видим, че два други панела са групирани с него - Канали и Пътища, но само името на панела със слоеве има отметка. Показах го на снимката:

Например направих панела с канали активен. Сега, ако погледнем списъка в раздела на менюто на прозореца, можем да видим, че „Канали“ е отметнато, но „Слоеве“ не е:

Вторична колона

Досега говорихме за колоната на основния панел, но освен тази колона, Photohop има още една колона вдясно от нея. Тази втора колона може да изглежда малко объркваща, защото показва само икони:

Двата панела, които първоначално са във втората колона, са История в горната част и Свойства в долната част. Имената на панелите на иконите, разбира се, не са посочени, но можем да ги разпознаем, ако задържим курсора на мишката върху иконата.

Но можете да го направите по различен начин. Преместете курсора на мишката над левия край на колоната, курсорът ще се превърне в двойна стрелка, след това задръжте левия бутон на мишката и плъзнете курсора наляво.Докато плъзгате, ширината на колоната ще се увеличава и ще видите имената на панелите да се показват до иконите:

Разгъване и свиване на панели от вторична колона

Препоръчително е във вторичната колона да поставим такива панели, които ни трябват, но не е необходимо да ги държим отворени през цялото време. Минимизирането на тези панели до изглед с икони спестява ценно пространство на екрана. Ако щракнем върху иконата на панела (или неговото име), Photoshop временно разширява панела до пълен размер. Тук кликвам върху иконата "Истории" :

За да свиете панела, щракнете върху иконата на двойни триъгълници в горната му дясна част. Освен това панелът може да се разтегне / свие на височина, за това трябва да задържите курсора на мишката върху долната му част, докато тя ще приеме формата на двойна стрелка, и плъзнете курсора надолу или нагоре:

Можем да разширим всички панели от втората колона наведнъж, като щракнете върху иконата с двойна стрелка в горния десен ъгъл на тази колона:

За да свиете всички панели наведнъж, щракнете отново върху същата икона.

Ако имате нужда от още повече екранно пространство, можете да свиете и главната колона. За да направите това, щракнете върху същата икона с двойна стрелка в горния десен ъгъл на главната колона:

Това действие ще свие панелите в режим на икони:

Но можем да свием панела още повече до режим на икони. За да направите това, преместете курсора на мишката върху разделителната линия между главната и вторичната колона и курсорът ще се промени на двойна стрелка.След това натиснете левия бутон на мишката и плъзнете курсора надясно, докато се видят само иконите:

За да разгънете главната колона до нормалното й състояние, щракнете върху иконата с двойна стрелка в горния десен ъгъл:

Преместване на панели между колони

Да се върнем към колоните по подразбиране.

Освен преместване между колони, можем да местим панели от една колона в друга. Сега отворих още три панела (Хистограми, Навигатор и Информация) през раздела на главното меню на Window. Photoshop автоматично ги постави във вторична колона, освен това има първоначално отворени „История“ и „Свойства“:

Да кажем, че искам да групирам панела със свойства от втората колона с панела за настройка в главната колона. За да направите това, просто щракнете върху иконата/раздела „Свойства“ и го плъзнете в групата с „Корекция“ в областта на раздела в горната част, докато групата бъде маркирана със синя рамка:

Сега отпуснете бутона на мишката и "Properties" ще бъде в същата група като "Correction" :

Можем да приложим същото действие в обратна посока.

Скриване на всички панели на екрана

Освен всичко друго, има няколко удобни комбинации от клавишни комбинации за временно скриване на всички панели на екрана. Еднократното натискане на клавиша Tab на клавиатурата ще скрие всички панели отдясно, както и лентата с инструменти от лявата страна на екрана и, в допълнение, панела с опции в горната част. По принцип натискането на Tab ще скрие всичко освен лентата с менюта. Повторното натискане на Tab ще върне всичко обратно.

За да скриете само панелите вдясно, натиснете Shift+Tab веднъж. Повторното натискане на Shift+Tab ще ги върне.

И една много полезна функция. Докато десните панели са скрити с Shift+Tab, ако преместите курсора на мишката в дясната страна на екрана, панелите ще се появят временно. Когато преместите курсора от дясната страна на екрана, панелите ще изчезнат.

Категория: