В тази статия ще ви покажа как, използвайки прекрасния инструмент Curves на Photoshop, можете да постигнете значително подобрение в качеството на първоначално добро изображение, а именно да добавите дълбочина, блясък, сенки и също да придадете яркост до скучни цветове.

Можете да се убедите сами, като разгледате двете изображения по-долу, първото преди и второто след обработката.

Да започваме.

Стъпка 1. Изостряне.

Отворете изображението във Photoshop и го изострите малко. За да направите това, първо дублирайте фоновия слой, като натиснете клавишната комбинация Ctrl + J.След това приложете филтъра за изостряне на Unsharp Mask, в официалния руски Photoshop той се нарича "Unsharp Mask" . Можете да го отворите, като използвате раздела на главното меню Filter ->Sharpening ->Contour shapening (Филтри ->Sharpen ->Unsharp Mask). Сам по себе си филтърът Unsharp Mask не открива краищата на изображението. Вместо това, той намира пиксели, които се различават по стойност на яркост от съседните пиксели и увеличава разликата в яркостта между тях с количеството, което посочите. Това ще направи съседните светли пиксели още по-светли и тъмните пиксели още по-тъмни въз основа на определената стойност.
Задайте следните стойности за филтъра за изостряне:
Ефект (количество) - 120%
Радиус - 11,5 пиксела Изохелий (Праг) - 25 нива

Между другото, мисля, че се получи доста добре.

След като разбрахме изострянето, смесете слоевете, като натиснете клавишната комбинация Ctrl+E.

Стъпка 2. Прилагане на криви

За да включите палитрата с криви, отидете в раздела на главното меню Изображение ->Корекции ->Криви (Изображение ->Корекции ->Криви) или натиснете клавишната комбинация CTRL + M.

Това, което виждате сега, е кривият интерфейс. Тя ви позволява да редактирате стойностите на всички цветни канали наведнъж или един по един. Броят на каналите зависи от вашето зададено цветово пространство (CMYK или RGB). Стойността на кривите варира от 0 (черно) до 255 (бяло) за RGB и 0 до 100% за CMYK.

В графиката хоризонталната ос показва яркостта на пикселите (отляво надясно, от тъмно към светло), а вертикалната ос показва броя на пикселите. В тази графика можем да видим, че в снимката преобладават пикселите със среден тон и има малко повече тъмни пиксели, отколкото светли.

Но това изображение има голям брой цветове, така че ще редактираме RGB цветовете (червено, зелено, синьо) всеки поотделно.

Стъпка 3: Регулирайте RGB цветовете с криви

Да започнем с червения канал.
В този пример ще работим с крива на Безие, а не с молив, т.к. дава плавни преходи на линиите (можете да превключите режима от Безие към молив под списъка „Канали“ в горния ляв ъгъл на прозореца на интерфейса). Имайте предвид, че могат да бъдат поставени максимум 14 опорни точки на всяка крива в този интерфейс. След малък експеримент дадох оптималната форма на тази линия:

Нека да разгледаме ефекта след редактирането на червения канал и можем да видим увеличаването на остротата и чистотата на цветовете:

Преди да продължим, можем да предприемем действия за запазване на нашите текущи настройки на кривата, които могат да бъдат използвани по-късно, ако е необходимо. За да запазите настройките, щракнете върху иконата, посочена със стрелката на фигурата по-горе, и щракнете върху „Запазване“.

По аналогия с червеното, настройте зеления канал за коригиране на жълтите и зелените нюанси:

Експериментирайте с кривата, докато получите желания ефект, като същевременно имате предвид, че през повечето време трябва само да правите малки корекции на кривите, за да получите адекватни резултати.

Сега настройвам синия канал:

Както виждате, всичко изглежда наред с настройките на канала, просто трябва малко експериментиране.

Стъпка 5: Изостряне на изображението

Тази последна стъпка не е задължителна и понякога дори може да доведе до цветови дисбаланс, ако не я направите правилно или в зависимост от изображението. Най-големият проблем с яснотата е, че може да направи изображението да изглежда твърде тъмно, грубо и да премахне някои от естествените меки тонове и сенки.

За да подобрите яснотата, дублирайте слоя, като натиснете клавишната комбинация Ctrl + J, след това отидете в раздела Филтър ->Острота ->Острота + (Филтри ->Изостряне ->Изостряне), променете режима на смесване на Яркост (Luminosity) и променете Fill (Fill) с 50%.

Надявам се, че тази статия е била полезна, ако някой я е харесал, споделете я с приятелите си, като я добавите към социалните си отметки, като щракнете върху социалните бутони в горната част на страницата в заглавката на сайта.

Категория: