Предишна страница

За да превключите инструмента за яркост/контраст към Photoshop CS3 или по-нова версия, просто премахнете отметката от опцията Използване на наследство. Това също ще нулира стойностите за яркост и контраст до нула.

И така, снимката се върна в първоначалното си състояние:

И хистограмата показва, че сме се върнали към първоначалните стойности на яркостта:

Сега, в новата, подобрена версия на инструмента, нека опитаме отново да преместим плъзгача за яркост надясно.

Както в старата версия, когато преместите плъзгача надясно, яркостта се увеличава, когато преместите плъзгача наляво, тя намалява. Отново, няма конкретен критерий за стойността на промяна на яркостта, така че ще задам стойността на промяна на яркостта чрез визуално наблюдение на промяната в изображението. Последния път увеличих стойността на яркостта до +40, което доведе до изчезването на някои важни средни тонове. Този път ще се опитам да увелича стойността +50.

Нека да разгледаме полученото изображение. С новата версия на инструмента Brightness/Contrast получихме много по-добър резултат. Въпреки че увеличих яркостта дори повече, отколкото със старата версия на инструмента, все още поддържаме много тъмни тонове, което означава, че успяхме да направим изображението по-ярко, като същевременно поддържаме нормален контраст:

Ако погледнем хистограмата, можем да видим, че няма изрязани моменти.Както споменах в началото, в новата версия плъзгачът за яркост работи по същия начин като плъзгача за настройка на средния тон в инструмента Нива. Най-тъмните и най-светлите области на изображението остават почти недокоснати, докато плъзгате плъзгача за яркост. Хистограмата на полученото изображение е показана по-долу, за по-голяма яснота преместете мишката върху изображението и сравнете с хистограмата на оригиналното изображение, което ще се покаже, когато задържите курсора на мишката над:

Все още е възможно да изрежете светли точки, ако плъзнете плъзгача за яркост твърде надясно (или да изрежете сенките, като плъзнете твърде далеч наляво, ако затъмнявате изображението), така че определено искате да държите под око върху вашата палитра с хистограми, сякаш работите, но новата версия на командата Яркост / Контраст ни дава много по-голям обхват на движение с плъзгача, преди да се натъкнем на проблеми. Всъщност, докато старата версия на плъзгача за яркост достигаше само над +100 (или до 100), новата версия достига чак до +150 (или до -150).

Нека се опитаме да увеличим контраста на изображението с помощта на съответния плъзгач. Последният път увеличих стойността на контраста до +40, в резултат на което много ярки зони и дори няколко тъмни бяха отрязани. Този път, в новата версия на инструмента, плъзнах плъзгача за контраст до +70. Тук използвам само +70, защото това е най-добрата стойност за тази снимка. След като преместим плъзгача, можем да преценим резултатите. Ето снимка след увеличаване на контраста. Въпреки че повиших нивото на контраста далеч над стойността, приложена в старата версия на Яркост/Контраст, няма видими признаци за изрязване на сенки и светли точки:

За да сме сигурни, че не сме изрязали светли или сенки, нека погледнем хистограмата. Сега хистограмата изглежда страхотно! В момента обхваща целия тонален диапазон от черно до бяло, без изрязване на отблясъци или сенки:

В момента съм доволен от резултата. С подобрената настройка за яркост/контраст във Photoshop CS3 и по-нова е лесно да добавите живот към скучна, плоска картина, без риск да изложите това изображение на проблема с изрязването, който тази настройка е претърпяла през по-голямата част от живота на Photoshop. Сега, само за да демонстрирам силата на този инструмент, ще плъзна плъзгача за яркост до +100:

Въпреки факта, че нивото на контраста е повишено до максимума, не виждаме никакви проблеми в хистограмата. Има някои незначителни детайли на изрязване на акцентите, но все пак трябва да имате предвид, че увеличих контраста до +100:

В новата версия на инструмента за яркост/контраст, дори със същото ниво на увеличение на контраста, изображението все още изглежда страхотно:

Както споменах в началото, дори със значителни подобрения, корекцията на яркост/контраст все още не е най-професионалният начин за подобряване на тона и контраста на снимка. За по-сериозни подобрения на снимки е най-добре да използвате инструментите за нива и/или криви. Но ако всичко, което искате, е бърз и безпроблемен начин да осветите или контрастирате изображение, има Photoshop CS3 или по-нова версия, просто добавете коригиращ слой за яркост/контраст, уверете се, че „Използване на предишния“ е премахната и променете позицията на плъзгачите за яркост и контраст, ако е необходимо (докато наблюдавате промяната на хистограмата, разбира се).

1 2 Предишна страница

Категория: