Започвайки с Adobe Photoshop CS3, разработчиците значително подобриха инструмента за яркост / контраст в сравнение с предишните версии, в които този инструмент, меко казано, не беше популярен.

В версии от CS3 и по-нови, плъзгачът за яркост работи точно като плъзгача за средни тонове в диалоговия прозорец за нивата, което ни позволява да регулираме яркостта, без да се страхуваме от изрязване на светлите и тъмните части в чисто бяло или черно, а плъзгачът за контраст действа като инструмента Curves без изрязване на светли или сенки.Това все още не е най-професионалният начин за редактиране на снимка, но за коригиране на ежедневни снимки това е, от което се нуждаете.

За да разберем колко по-добра е новата версия на инструмента за яркост/контраст, нека първо да разгледаме какви са били недостатъците преди. За щастие, не е необходимо да инсталираме стара версия на Photoshop, за да направим това, защото Adobe улеснява превключването между новата и старата версия директно от диалоговия прозорец Яркост/Контраст. Например вземете това изображение:

На снимката има много хубави снежни детайли на фона на планините, но цялостната картина на снимката изглежда, да кажем, не впечатляваща. За да разберете какъв може да е проблемът, нека погледнем хистограмата на изображението, която може да се отвори от раздела на главното меню Прозорец ->Хистограма (Прозорец ->Хистограма).

В палитрата на хистограмата щракнете върху иконата на менюто в горния десен ъгъл на прозореца и изберете режим Разширен изглед, който увеличава размера на прозореца на хистограмата, позволявайки ми да видя всичките 256 стойности на яркост от абсолютната черно най-вляво до чисто бяло вдясно (компактният изглед по подразбиране, който се отваря, показва само 100 стойности на яркост). Също така променете канала в горната лява част на прозореца на RGB, което ви позволява да видите състава на червените, зелените и сините канали, хистограмата в същата форма се отваря по подразбиране в "Нива" диалогов прозорец. Дори бегъл поглед към хистограмата показва проблеми с изображението. В момента на снимката липсват най-тъмните сенки и най-ярките акценти. Цялата информация за изображението попада в полутонове. Това може да се види от празните крайно ляво (чисто черно) и крайно дясно (чисто бяло) области на хистограмата, маркирах тези места със стрелки на фигурата.

Ще разреша този проблем чрез наслагване на коригиращия слой Яркост / Контраст, можете да го отворите през раздела на главното меню Слой ->Нов коригиращ слой (Слой ->Нов коригиращ слой), където избирате съответния елемент.

Това извежда диалоговия прозорец на инструмента, който има два плъзгача, яркост и контраст.Предишните версии имаха същия прозорец, но разликата е в начина им на работа. За това. за да видите как е работило в „лошите стари дни“, просто поставете отметка в квадратчето до опцията „Използване на наследство“ в диалоговия прозорец.

Сега нека се опитаме да увеличим яркостта, като плъзнете съответния плъзгач надясно. Колкото повече плъзгам плъзгача надясно, толкова по-ярка ще направя снимката. няма конкретна стойност за промяна на яркостта, така че ще гледам как изображението в прозореца на документа се променя, когато позицията на плъзгача се променя. Според мен стойност около +40 е достатъчна:

Снимката, разбира се, стана по-ярка, но на каква цена? Сега снимката е по-яркавсичко, включително сенките, които не бих искал да променя, и поради това изображението е загубило контраст и ефектът на блясъка е по-скоро като това, което е в снимката като филм или е покрита със слой прах. За по-голяма яснота задръжте курсора на мишката над изображението, за да видите как изглежда, преди да приложите филтъра за яркост:

Нека погледнем хистограмата на "коригираното" изображение, където можем да видим какво се е случило. Ако сравните тази хистограма с оригиналната, ще забележите нещо странно - изглеждат абсолютно еднакви! Всеки връх и дъно изглеждат по същия начин, както първоначално, с изключение на една ключова разлика. Цялата хистограмабеше преместена надясно, сякаш щракнах върху нея и я плъзнах с мишката. Това е така, защото всяко ниво на яркост в изображението е увеличено с еднакво количество. Единствената част от хистограмата, която изглежда различно. това е дясната област, където пръскането е показано по десния ръб. Това показва, че ярките, но почти бели области на изображението са преобразувани в чисто бели:

Загубихме контраста, така че следващата логична стъпка изглежда е да го поправим, като увеличим стойността на контраста. Плъзгам плъзгача за контраст надясно с приблизително същата стойност като плъзгача за яркост преди малко. Не забравяйте, че използваме стара версия на инструмента за яркост/контраст!

Нека да разгледаме полученото изображение:

Да, променихме малко контраста, но отново, на каква цена? Преобразувахме всички по-светли тонове на снега в изображението в чисто бели и снегът в долната част на снимката сега изглежда свети! Този резултат е по-ярък от оригинала, но в момента липсват подробности, така че е трудно да се нарече това подобрение.

Ето какво показва лентовата графика:

Забелязва се, че скокът вдясно е дори по-висок, което ни казва, че сме изрязали още повече светли точки в чисто бяло и ако погледнем най-вляво на хистограмата, можем да видим образуван още един скок , този път ни казва, че сме направили някои от тъмните тонове чисто черни.

Това, което се случи, е, че в старата версия на настройката на контраста на Photoshop, тя просто взема стойностите на яркостта в изображението и ги разтяга равномерно наляво и надясно. Колкото повече премествате контрастния плъзгач надясно, толкова повече разтягате нивата на яркост и много скоро просто ще отрежете светлините и сенките.

Тук, разбира се, взех крайни примери и стойности, но това беше направено, за да покажа колко неуспешен беше инструментът Brightness/Contrast на Phtosho. За щастие, всичко това се промени с появата на CS3. Нека да разгледаме всички предимства в новата версия.

1 2 Следваща страница

Категория: