По-рано разгледахме теорията за използването на инструмента Нива, използвайки примера за черно-бял градиент.

А сега нека приложим придобитите знания на практика.

За пример от реалния живот ще направя стара снимка с избледнели цветове, освен това тази снимка първоначално имаше твърде нисък контраст поради липсата на тъмни и светли зони.

Използвам черно-бяла снимка тук, но същите стъпки трябва да се използват за коригиране на цветна снимка.

Ето снимката, с която ще работя:

Оригинално изображение с нисък контраст.

Стъпка 1: Дублирайте фоновия слойОтворете снимката във Photoshop и дублирайте фоновия слой, като натиснете Ctrl+J. Както обикновено, ще работим с дубликата, за да запазим оригинала непокътнат.

Стъпка 2: Добавете командата за корекция „Нива“
За да добавите командата за корекция „Нива“, отидете на Изображение ->Корекция ->Нива ( Изображение ->Корекции ->Нива), или по-бързо, просто натиснете комбинацията от клавишни комбинации Ctrl+L. И в двата случая ще се отвори диалоговият прозорец Нива:

Диалоговият прозорец на командата "Нива" .

Стъпка 3: Оценка на хистограмата
Хистограмата ни показва, че в момента няма черни и бели пиксели в изображението. Лявата страна на графиката започва с по-светъл от черен нюанс на сивото, а дясната страна започва с по-тъмен от чисто бял нюанс на сивото. Нямаме никакви детайли в най-тъмните и най-светлите цветове, което обяснява защо на снимката липсва контраст:

Хистограмата ни показва, че на изображението липсват сенки и светли точки. Изображението на хистограмата е удвоено.

Стъпка 4: Плъзнете плъзгача на черната точка надясно
Както научихме по-рано, командата Нива има три прости стъпки за коригиране на изображение. Първо, ще зададем нова черна точка. Второ, ще поставим нова бяла точка. И трето, ще изсветлим или потъмним средните тонове според нуждите. Нека започнем с черната точка, като щракнете върху плъзгача на черната точка и го плъзнете до мястото, където започва левият край на хистограмата. Забележете, че докато премествате плъзгача, стойността в полето вляво преминава от 0 до 22. Това означава, че Photoshop ще вземе всички пиксели, които първоначално са били на ниво на яркост 22, и ще ги потъмни до ниво 0, което ще направи те са напълно черни:

Преместване на плъзгача на черната точка до левия край на хистограмата.

Ето как изглежда снимката след задаване на новата черна точка. Сега всичко изглежда по-добре, с дълбочина и повече тъмни детайли:

Снимка след корекция на сенките.

Стъпка 5: Преместете плъзгача на бялата точка
След това ще щракна върху плъзгача на бялата точка и ще го плъзна до десния край на хистограмата започва. От дясната страна на графиката, преди стръмното покачване, се показват малък брой ярки пиксели, но това трябва да се игнорира, т.к. има много малко от тях. Забележете, че стойността на бялата точка в прозореца вдясно е намаляла от 255 на 232. Това означава, че Photoshop ще вземе всички пиксели с първоначалното ниво 232 и ще ги изсветли до ниво 255, т.е. до чисто бяло:

Преместете плъзгача на бялата точка до десния край на хистограмата.

И ето го резултата. Вече поправихме както сенките, така и светлите точки, давайки на изображението така необходимия тласък:

Снимка след корекция на сенките и светлините.

Стъпка 6: Регулиране на плъзгача за средни тоновеЗасега коригирахме черната точка и бялата точка, но сега като цяло. изображението изглежда твърде тъмно За да поправим това, всичко, което трябва да направим, е да изсветлим средните тонове и това може да стане чрез преместване на плъзгача за средни тонове наляво. Малко увеличение или намаляване на стойността на средния тон може да направи голяма разлика, така че в повечето случаи не е необходимо да плъзгате плъзгача далеч. Промених стойността от 1,00 на 1,15 (не забравяйте, че стойности над 1 изсветляват средните тонове и обратно).

За разлика от настройката на черната и бялата точка, където плъзгачите се движат по краищата на графиката на хистограмата, настройката на средния тон е субективна. Когато премествате плъзгача, трябва да погледнете изображението и визуално да определите оптималната му позиция:

Преместете плъзгача за средните тонове наляво, за да изсветлите средните тонове.

Краен резултат след изсветляване на средните тонове:

Крайно изображение

Няколко съвета за работа с коригиращата команда "Нива"

Ако след всяко движение на плъзгачите искате да сравните резултата с оригиналното изображение, махнете отметката от опцията "Преглед" . Оригиналното изображение се появява в документа. Можете също да натиснете P.

Ако не харесвате настройките си и искате бързо да върнете плъзгачите към стойностите им по подразбиране, задръжте натиснат клавиша Alt, докато в диалоговия прозорец "Нива" бутонът "Отказ" ще промени стойността си до "Нулиране" (Нулиране). Кликнете върху него и плъзгачите ще се върнат в първоначалната си позиция.

Категория: