Във Photoshop, започвайки с версия CS5, се появиха нови ефективни инструменти и редица от тези инструменти са изострени за автоматично премахване или замяна на обекти в снимка.

Самият обект не е трудно да се изреже с помощта на програма с традиционни средства, но какво да се прави с празната област, която се появява на мястото на изтрития обект. Тук на помощ идват нови инструменти, които извършват промени, „като вземат предвид останалото съдържание“ в снимката.

Нека направим като цяло добра снимка, но тя има няколко допълнителни детайла, които отвличат вниманието на зрителя от основния изглед. Например дървен стълб над табелата „център за посетители“, закриващ гледката към планините.

Това изображение е:

И ето какво получих след обработка във Photoshop CS5, която ми отне по-малко от две минути:

Нека се опитаме да ги премахнем с помощта на новите функции и инструменти на Photoshop CS5, те могат да го направят много по-бързо от традиционния инструмент Stamp. По-конкретно, ще използваме инструмента Fill ->Content-Aware

Този инструмент изисква активен избор в документа, за да работи. Първо изберете стълба с помощта на инструмента Polygonal Lasso.

След това отидете на раздела Редактиране->Попълване (Редактиране->Попълване).

Ще се отвори следният прозорец:

В него натискаме OK и това е, насладете се на резултата:

Вярно, удоволствията се оказаха малко преждевременни: част от планината на кръстовището с небето изглежда неестествено. Все пак Photoshop не работи сто процента перфектно. Но това парче може да бъде премахнато с едно движение на инструмента Stamp (клавиш S). Избираме този инструмент, коригираме диаметъра на отпечатъка на печата с клавишите „квадратни скоби“ [ и ], така че да не е много по-голям от дефекта, задържайки Alt, щракнете върху небето над дефекта, отпуснете Alt и щракнете върху самият дефект. В резултат на това работата се извършва много по-бързо, отколкото ако използваме само един печат.

Освен това, според мен, пънчето в долния десен ъгъл на снимката пречи. По същия начин го изберете с инструмента „Правоъгълно ласо“ (Polygonal Lasso Tool), въпреки че е възможно и с обикновено ласо, няма значение.

Редактиране->Попълване (Edit->Fill), в прозореца, който се отваря, изберете "content-aware" по подразбиране (Edit->Fill ->Content-Aware).

Този път Photoshop работи почти перфектно, нямаше забележими артефакти.

Това е.

Категория: