В този урок за ретуширане на снимки ще разгледаме един от най-невероятните и продуктивни инструменти за ретуширане на Photoshop, Spot Healing Brush. Spot Healing Brush беше въведена за първи път във Photoshop CS2 и подобно на другите два инструмента за ретуширане (стандартната Healing Brush и Patch Tool) по същество е инструмент за заместване на текстура, което означава, че се опитва да замени повредена или нежелана текстура от една област в изображение с „добра“ текстура от друга област на това изображение, без промяна на оригиналния цвят или стойност на яркостта на проблемната зона и, разбира се, без шевове.

Стандартната заздравяваща четка и кръпката трябва да уточнят коя област текстура ще използваме, за да заменим лошата текстура, но заздравителната четка за място, за разлика от първите две, взема това решение сама.

В повечето случаи всичко, което трябва да направите, е да щракнете върху проблемната зона с четката за заздравяване на петна и Photoshop ще го направи незабавно. Той работи сам, като избира нова текстура от зоната, съседна на мястото, върху което сме кликнали. Но от нея не трябва да се очакват чудеса. Spot Healing Brush работи най-добре върху малки петна. В този урок ще видим как да го използваме за бързо и безпроблемно премахване на пъпки и други дребни кожни дефекти, но също така е страхотен за премахване на нежелани артефакти като прах, мръсотия, плесен и малки драскотини.

Бързи клавиши на четката за лечение на петна

Както ще видим след малко, този инструмент работи почти мигновено, но за по-бърз контрол не пречи да знаете клавишните комбинации:

  • Ctrl + интервал + щракване с мишката - уголемяване на изображението
  • Alt + интервал + щракване с мишката - намаляване
  • Натиснат интервал - бързо превъртане на изображението
  • лява квадратна скоба ( [ ) - намаляване на диаметъра на четката
  • дясна квадратна скоба ( ] ) - увеличаване на диаметъра на четката
  • Ctrl + Z - отмяна на стъпка
  • Shift и натискане на клавишите "+" и "-" (минус) - бързо превключване на режимите на наслагване на четки

Например ще използвам това изображение на лице на момиче с типични тийнейджърски кожни проблеми. Можете да видите резултата, получен след коригиране на снимката в долната част на страницата:

Да започваме!

Отворете снимката във Photoshop и създайте нов празен слой в панела със слоеве. За удобство преименувах този нов слой на „Премахване на петна“:

Избиране на инструмента Spot Healing Brush

В лентата с инструменти се намира над обикновената четка, първата в своята група:

Включете необходимите опции за инструменти

По подразбиране Spot Healing Brush работи само върху слоя, който в момента е избран в панела със слоеве. Това ще ни създаде известни проблеми, т.к. в момента имаме активен нов празен слой, което означава, че можем да избираме само празни пиксели, т.е. Нищо. За да коригирате това, кажете на Photoshop да използва фоновия слой за мостри. За да направите това, включете опцията „Извадка от всички слоеве“ (Sample All Layers). Освен това, ако използвате Photoshop CS5 или по-нова версия, поставете отметка в квадратчето до Content-Aware. Тази функция позволява на Spot Healing Brush да извършва по-интелигентна подмяна на текстурата за проблемната зона:

Коригирайте проблемните зони по лицето (пъпки и петна)

В момента имаме активен инструмент Spot Healing Brush и избрани опции.

Сега, всичко, което трябва да направим сега, е просто да кликнем върху проблемните зони в изображението, за да ги поправим! Ще увелича лицето на момичето, за да мога да видя пъпката по-ясно, след това ще преместя четката върху проблемната зона и ще използвам квадратните скоби [ и ], за да регулирам диаметъра на четката, така че да е малко по-голям от самата пъпка (очертах курсора на четката с червен кръг):

Натиснах пъпката с четка и тя просто изчезна, заменена от добра текстура от околните области:

Както споменах по-рано, понякога четката може да направи грешка, така че ако се случи, просто натиснете Ctrl+Z, за да отмените действието и опитайте отново. Всеки път, когато отмените и кликнете отново, ще получите различен резултат.

Ще продължа да премахвам други дефекти, като движа четката върху тях, променяйки диаметъра й, за да пасне на дефектите по пътя:

Сега да преминем към брадичката. където се намират по-големите проблемни зони:

Корекции на брадичката Ще започна с премахване на отделно разположени (изолирани) малки пъпки:

След това, вместо да закърпвам големи зони с четка с голям диаметър с едно натискане на клавиш, ще маскирам с четка с малък диаметър от външната страна на зоната навътре. Когато плъзнете курсора на четката, щрихът ще стане черен:

Освободете бутона на мишката и Photoshop ще излекува зоната, която сте изчеткали:

Ще продължа да плъзгам курсора върху проблемните зони отново и отново и след няколко минути малко усилия Photoshop свърши значителна работа:

Ще направя същото за зоната от другата страна на брадичката, като използвам четка с малък диаметър и къси движения. Ето резултата след няколко минути работа:

По същия начин премахнете акнето и обривите под носа.

Използване на режим Lighten

В повечето случаи, когато премахвате акне, обриви и коригирате други кожни проблеми, когато използвате Spot Healing Brush, най-добри резултати се получават чрез превключване на режима на смесване на четката от Normal към Lighten Replacement (Lighten):

С активиран режим на смесване Lighten, Photoshop ще замени само пиксели, които са по-тъмни, което е подходящо за текстурата на човешката кожа. Тъй като пъпките и другите дефекти по кожата обикновено са по-тъмни от нормалния тон на кожата, самото петно се променя, оставяйки нормалната кожа непокътната.

Забележка. Какво ще кажете за това с черните, не знам, защото Не съм правил снимки на чернокожи и не съм ретуширал снимките им. Простете ми другари черни.

Ако дефектът се окаже по-светъл от основния тон на кожата, използвайте режима Потъмняване. Можете бързо да превключвате между режимите на смесване с четка, като използвате клавишните комбинации, които предоставих в началото на статията.

Ето резултата, който получих след няколко минути. За да сравните с оригиналната снимка, задръжте курсора на мишката върху снимката:

Няколко минути работа не са лоши, нали?

Категория: