В този урок ще ви покажа усъвършенстван метод за премахване на обекти във Photoshop CC, или чрез околни пиксели, или чрез пиксели от всяко място в изображението.

Автоматично премахване на обекти Инструмент – « Content-Aware Fill беше въведено за първи път във Photoshop CS5 (повече тук) и доразвито в CS6 с инструмента Content-Aware Move, още тук.

Алгоритъмът на инструмента Content-Aware заменя премахнатия обект с околните пиксели. Но какво да направите, когато тези пиксели са неподходящи за подмяна, например е необходимо да премахнете фигурата на човек и тази фигура стои между два стълба? За такива случаи Photoshop CC предоставя специален инструмент - "Content-Aware Patch" (Patch Content-Aware).

По-долу ще разгледаме примери как работят и двата инструмента.

Да започваме. Отворете изображението във Photoshop. Ако работите с документ с един слой, дублирайте го, като натиснете Ctrl+J. Ако има няколко слоя в документа, създайте нов слой с всички видими пиксели върху всички слоеве, като натиснете Shift+Alt+Ctrl+E.

Първо изберете обекта за изтриване. Ще използвам инструмента за бърз избор, но разбира се, вие можете да използвате всеки друг инструмент за избор, най-често използвам инструмента за многоъгълно ласо и инструмента за писалка.

Изберете инструмента за бърз избор, като натиснете Shift+W веднъж или два пъти, докато видите иконата му в лентата с инструменти. В горната част, в лентата с опции, поставете отметка в квадратчето Автоматично подобряване за по-плавен и точен избор:

На снимката по-долу ще махам осветителния стълб. Задайте диаметъра на отстъпа на инструмента, задавам диаметъра на отстъпа малко по-голям от ширината на колоната и създавам селекция. Ако имате подчертани допълнителни части от изображението, задръжте натиснат Alt и ги изтрийте. Ето как изглежда моята селекция:

Разширете селекцията (Select ->Modify ->Expand или Select ->Modify ->Expand), за да заснемете пикселите, съседни на обекта.

Стойността на разширението зависи от размера на изображението:

Отворете диалоговия прозорец за запълване чрез Редактиране ->Запълване (Редактиране ->Запълване) или натиснете Shift+F5. В прозореца изберете „Content-Aware“ и щракнете върху OK:

Photoshop запълва селекцията с околните пиксели и ги смесва.Попълването на селекцията е произволно, така че ако резултатът не ви удовлетворява, повторете процедурата отново. Натиснете Ctrl+D, за да отмените избора. Ето какво получих, за яснота, не премахнах селекцията:

Премахване на фото обекти с Content-Aware Patch Tool

Ако обектът, който искате да премахнете, не е заобиколен от достатъчно фонови пиксели, можете да кажете на Photoshop да използва напълно различна област в снимката, за да го замени.

Нека преминем през този процес стъпка по стъпка.

ПЪРВА СТЪПКА: Отворете изображението и натиснете Shift+Ctrl+N, за да създадете нов слой.

СТЪПКА ВТОРА: Вземете Patch Tool. Най-отгоре, в лентата с опции, задайте режима на „Content-Aware“ и режима на вземане на проби на „Sample from all layers“ (Sample All Layers). Все още не докосвайте параметъра "Адаптация" :

СТЪПКА ТРЕТА:Създайте селекция около обекта за изтриване с помощта на курсора на мишката (в моя пример, мъж в зелена риза). Ако е необходимо, разширете селекцията, за да включите повече фонови пиксели.

Забележка. За да създадете селекция, можете да използвате някой от инструментите за селекция, като Quick Selection, и след това да превключите към Patch.

Имаме извадка от всички активирани слоеве, което означава, че Photoshop вижда фоновия слой през празния.

Създайте селекция:

СТЪПКА ЧЕТВЪРТА: Щракнете с левия бутон в избраната област и плъзнете курсора до областта, която искате да използвате за базовите пиксели за замяна. Photoshop ще ви покаже визуализация на това как ще изглежда корекцията.Опитайте се да съпоставите всички хоризонтални и/или вертикални линии възможно най-добре, когато сте готови, отпуснете левия бутон на мишката:

ПЕТА СТЪПКА: Сега за опцията „Адаптиране“, намираща се в панела с опции. Тя ви позволява да зададете степента на смесване, която Photoshop ще извърши, когато вмъква нови пиксели в целевата област. Има само пет стойности, вариращи от „Много стриктно“ (Very Strict) до „Много хлабаво“ (Very Loose), което означава съответно много малко до много смесване. Тези параметри се избират най-добре експериментално. Ако резултатът не ви харесва, отменете го с Ctrl+Alt+Z и опитайте отново. Във Photoshop CC 2014 падащото меню "Адаптация" (икона на зъбно колело) вече има две опции - структура на полето и цвят, като те се променят чрез въвеждане на числа от 1 до 5. 1 отговаря на "много строга" , 5 - "Много хлабаво" . От това следва, че в CC 2014 можете да контролирате смесването не само на структурата, но и на цвета.На снимката показах тази опция на различни версии на Photoshop:

По този начин можете да изтриете останалите фигури.

И тук е резултатът от премахването на двете централни форми на снимката с Content Aware Fill, немаркирани, за да можете да видите коя област съм избрал:

Не идеален, разбира се, но резултатът е доста добър.

Категория: