В този урок ще научим как да създадем реалистична деним текстура в Adobe Photoshop от нулата, като използваме само филтри и стилове на слоеве. След като прочетете урока, ще можете да създадете своя собствена дънкова текстура във всякакъв размер, текстура и цвят.

Също така можете лесно да превърнете получената текстура в безшевна текстура и да я приложите като модел на Photoshop, например, в стила на слоя Pattern Overlay (Pattern Overlay).

Може да ви бъде полезно:
За по-добро разбиране на урока, гледайте видеото, направено към този урок.
Също така ви препоръчвам да се запознаете с видео урока за рисуване джоб на дънки (резултатът е на снимката по-долу)
Четките, използвани за създаване на шевовете на джоба, могат да бъдат изтеглени от тази страница.
Изтеглете готовия PSD файл въз основа на материалите от урока тук.

Ето какво трябва да получим:

Завършена дънкова текстура.

Да започваме.

Създайте нов документ във Photoshop 600 на 600 пиксела (размерът може да бъде произволен). Създайте нов слой, преименувайте гоbackgroundJeansи го запълнете с цвят 1c8bd2. Резултат:

Слоят е преименуван на "backgroundJeans" и е запълнен със синьо.

Отидете на Филтър ->Шум ->Добавяне на шум (Филтър ->Шум ->Добавяне на шум) и задайте Ефект (Количество) на 14%, други стойности, както е показано на снимката:

Добавете шум към слоя.

Създайте нов слой, преименувайте го наfabricTexture_1и го запълнете със сиво 868686.

Добавяне на сив слой.

Приложете същия филтър към него, но с "Ефект" , 172%. Можете да натиснете комбинацията Ctrl + Alt + F, прозорецът на филтъра с предишните стойности ще се отвори, след което следвайте своите:

Добавете филтъра "Добавяне на шум" към новия слой.

Дублирайте слойfabricTexture_1и го преименувайте наfabricTexture_2.

Добавете към този слой Filter ->Blur ->Motion Blur (Филтър ->Blur ->Motion Blur). Задайте стойностите "Angle" (Ъгъл) 0 ° и "Offset" (Разстояние) 25 пиксела:

Преглед на документа при прилагане на филтъра Motion Blur.

Променете режима на смесване на този слой на „Мека светлина“ (мека светлина).

Отидете до слояfabricTexture_1и приложете Motion Blur и към него, но със стойност на ъгъл 90°:

Размазване с наслагване върху долния слой.

Променете режима на смесване на този слой също на „Мека светлина“ (мека светлина).

Имаме горните два слояfabricTexture_1иfabricTexture_2и двата имат режим на смесване, променен на Soft Light. Ако сте направили всичко както трябва, документът трябва да изглежда така:

Два слоя с режим на смесване Motion Blur и Soft Light.

Създайте нов слой, наименувайте гоdiagonalLinesи го запълнете с бяло. Задайте слоя Fill на 0% и добавете стил на слоя Pattern Overlay, като използвате този пикселен шаблон:

Настройки за стил на слой с наслагване на шаблон.

Документът вече трябва да изглежда така:

Добавяне на стил на слой "Добавяне на шаблон" .

Защото задаваме запълването на слояdiagonalLines на нула, неговото съдържание (плътно бяло запълване) е скрито, показва се само действието на стила на слоя. Но за по-нататъшна работа е необходимо запълването на този слой да бъде 100%, а дисплеят да бъде точно такъв. За да направите това, просто щракнете с десния бутон върху слоя и щракнете върху реда „Растеризиране на стила на слоя“ (Растеризиране на стила на слоя). Външният вид на слоя ще остане същият, стилът на слоя ще се слее със съдържанието на слоя и запълването автоматично ще превключи на 100%.

Приложете два стила към слояdiagonalLines, Drop Shadow и Bevel and Emboss със следните настройки:

Настройки за стил на слой сянка.

Опции за стил на релефен слой

След прилагане на стилове на слоя, документът трябва да изглежда така:

Текстурата на дънките след прилагане на стиловете на слоя Shadow и Emboss.

Дублирайте слояbackgroundJeans, преименувайте го насrosshatchи го поставете над всички останали слоеве (натиснете Ctrl+Shift+]). Отидете в менюто Filter ->Filter Gallery ->Strokes ->Cross strokes (Filter ->Filter Gallery ->Brush Strokes ->Crosshatch) и задайте дължината на щриха (Stroke Length) на 16, остротата (Sharpness) на 14 и интензитета (Сила ) към 1:

Прилагане на филтъра Cross Strokes.

След това променете режима на смесване на този слой на „Мека светлина“ (Мека светлина). За да подобрите ефекта, можете да дублирате слоя и да намалите непрозрачността на дубликата до 30%. Резултат:

Изглед на дънковата текстура след прилагане на филтъра Cross Strokes.

Можете да придадете на текстурата на дънките "измит" ефект. Създайте нов слой върху всички останали слоеве и го кръстете preWashedEffect. Натиснете клавиша D, за да зададете цветовете по подразбиране на цветовата палитра (черно и бяло).Добавете към слоя Filter ->Rendering ->Clouds (Филтър ->Render ->Clouds) и променете режима на смесване на този слой на „Мека светлина“ (Мека светлина). Също така намалете неговата непрозрачност по ваш вкус:

Добавяне на износен ефект към дънковата текстура.

Как да нарисувате джоб върху дънкова текстура е обяснено в това видео.

Изтеглете готовия PSD файл въз основа на материалите от урока:Изтеглете от Yandex.Disk

Категория: