Какво да направите, искате ли да създадете красив метален ефект за текст, но не само да създадете този ефект върху едно изображение, но и да го приложите към други текстове в бъдеще?

За такива задачи има Photoshop Actions, с които можете да записвате действия и моментално да ги повтаряте върху други произведения. С други думи, можем незабавно да създадем метално лого или стоманен текст само с едно натискане на бутон.

В този урок ще добавим метален ефект към текста и едновременно с това ще запишем нашите стъпки за създаване в Действия. Когато сме готови, можете да пресъздадете металния ефект чрез просто натискане на бутона Възпроизвеждане в панела с действия ( Действия).

За да създадете ефекта ще ви трябват две текстури. изтеглете, който, заедно с готовия PSD-файл, можете да следвате връзките в долната част на страницата.

Ето какво получаваме в крайна сметка:

Стъпка 1: Писане на текст

Отворете Photoshop, натиснете Ctrl+N, за да създадете нов документ, задайте ширина на 600px, височина на 300px, разделителна способност на 72px/inch, цвят на бяло.

Изберете Horizontal Type Tool и напишете някаква фраза, аз написах думите "Design Instruct" , използвайки Franklin Gothic Bold, но вие, разбира се, можете да използвате произволен удебелен шрифт по ваш вкус. Ето какво получих:

Стъпка 2: Създайте ново Photoshop действие и започнете да записвате действия

Преди да продължим, нека създадем Photoshop Actions, където всички наши действия ще бъдат записани.

В тази статия няма да ви казвам как да създадете самото действие, това е достатъчно описано на този сайт, например можете да прочетете за създаването на действие тук.

След създаване на нови действия, записът на действията ще започне автоматично (ще видите червена кръгла икона за запис в долната част на лентата с действия).

Стъпка 3: Добавяне на стилове на слоя

Отидете в раздела на главното меню Изберете ->Зареди селекцията (Select ->Load Selection), след което избраната текстова област ще се зареди, след това създайте нов слой (Ctrl + Shift + N) и го запълнете с бяло , след което го изключете от видимостта на оригиналния текстов слой. Маркирането може да бъде деактивирано и чрез натискане на Ctrl+D.

Правим това (създаваме слоеве върху оригиналния текст), така че самият текст да не бъде растеризиран, т.е. не се превръщат в рисунка и винаги ще имаме възможност да променим текста, както и да заменим лога и изображения.

Дублирайте новия текстов слой, като натиснете Ctrl+J. В резултат на това панелът със слоеве изглежда така:

Отидете до долния слой с изображението на текста (имам го "слой 1" ) и добавете стил на слоя към него Shadow (Drop Shadow). Задайте параметрите, както е показано на фигурата, и не забравяйте да премахнете отметката от опцията "Глобално осветление" (Използване на глобална светлина):

Отидете до горния слой с текстовото изображение. Добавете четири стила на слоя към него (Релеф, Гланц, Градиентно наслагване, Сянка) със следните настройки:

Дори да направите грешка при въвеждане на параметрите, винаги можете да видите стойностите на стиловете на слоя в готовия PSD файл.

Ако сте направили всичко както трябва, трябва да получите нещо подобно:

Стъпка 4: Създайте металната текстура

Ще придадем на нашия текст някаква метална текстура, така че се уверете, че сте избрали най-горния текстов слой и отидете в раздела на главното меню Изберете ->Зареди селекцията.

Създайте нов слой (Shift+Ctrl+N) и го запълнете с бяло.

Сега отидете на Филтър ->Шум ->Добавяне на шум (Филтър ->Шум ->Добавяне на шум)? в диалоговия прозорец, който се отваря, задайте следните стойности:

Стъпка 5: Завършване на металната текстура

Делектирайте, като натиснете Ctrl+D и отидете на Filter ->Blur ->Motion Blur (Филтър ->Blur ->Motion Blur), в диалоговия прозорец задайте следните стойности:

Променете режима на смесване на "Умножение" (Умножение).

Сега нашият текст трябва да изглежда така:

Това е, записът на Photossop Action е завършен, щракнете върху квадратната икона, разположена вляво от кръга.

В продължението на този урок ще доведем ефекта на металния текст до по-реалистичен резултат.

Следвайки връзките по-долу, можете да изтеглите архива, съдържащ готовия PSD файл, направен според материалите от този урок, и две текстури, необходими в процеса на изпълнение на ефекта метален текст:Изтеглете от Depositfiles.com

Категория: