В този урок ще създадем интересен тестов ефект - текст, който има текстурата на козината на жираф. Избрах жираф за този урок, но използвайки тази техника, можете да изберете козината на всяко животно, като например зебра. можете да използвате четки, стилове на слоеве, маска на слоя и маска за изрязване и т.н.

Ето крайния резултат от този урок:

Започнете, като създадете нов документ с размери 1280 x 960 px и го запълните с цвят, избрах светлосин небесен цвят 90c7e5.

Вижте още уроци за текстова текстура:
Заобляне на форма и ъгли на текста във Photoshop
Облачен текстов ефект Пухкав текст

След това пишем текста. За текста избрах безплатния шрифт Intro, можете да го изтеглите от тук, размер 425 pt, цветът няма значение.

След това трябва да закръглим острите ъгли на буквите. Как да заоблите ъглите на буквите е описано подробно тук.

След закръгляване буквите трябва да изглеждат по следния начин:

Сега добавете стиловете на слоя Emboss и Inner Shadow към текста със следните настройки:

Сега нека направим картографиране на текстури. Самата текстура на козината на жирафа може да бъде изтеглена безплатно тук.

Отворете файла с текстурата на козината във Photoshop. Размерът на файла е много голям и трябва да го намалим приблизително до височината на буквите в текста, както и да го завъртим на 90°.

Плъзнете текстурата върху документа с букви, така че слоят с текстура да е над слоя с текст и го дублирайте два пъти, след което позиционирайте съдържанието на слоевете така, че да покрият напълно буквите:

След това обединете тези три слоя (изберете ги и натиснете Ctrl+E) и създайте изрязваща маска от получения слой:

Това трябва да е резултатът:

Добавяне на глава на жираф към текста. Използваме това изображение като основа.

Нека прехвърлим изображението с главата на жирафа в основния документ върху всички слоеве и да го съберем по размер с помощта на "Free Transform" . За удобство първо намалете непрозрачността на слоя с главата:

Задайте непрозрачността на слоя с главата на 100%. И виждаме, че тонът на козината на главата не съвпада с тона на буквите:

За да улесните регулирането на тона, по-добре е предварително да отделите фона от главата с помощта на инструментите за избор на Photoshop или маската на слоя. Но в този случай премахнах фона с „Вълшебната пръчка“ само с няколко щраквания, повече за премахването на фона тук.

За да коригираме тона на буквите към главата, ще използваме три слоя за настройка: Яркост / Контраст (Яркост / Контраст) и Цветов баланс (Цветов баланс):

Сега трябва да направите плавен преход от врата на жирафа към буквата. Добавете маска на слоя към слоя с главата, вземете черна четка с твърдост 0% и диаметър около 50 пиксела и премахнете основата на шията:

Създайте нов слой върху всички слоеве. Изтеглете комплекта с четки, в него има само две четки. Вземете четка 17 px и нанесете косми върху буквите и врата:

Създайте нов слой директно над фона и нарисувайте облаци върху него с тези четки:

Украсете нашата снимка с дървесни листа. Изтеглете оригиналното изображение от тук. Тези листа са разположени на прозрачен фон, което значително улеснява нашата работа. Оригиналното изображение трябва да бъде намалено и дублирано няколко пъти. След като приключите с поставянето на листата, изберете всички слоеве с листа и ги обединете, като натиснете Ctrl+E. Трябва да обедините слоевете, за да добавите стилове на слоеве, вътрешна сянка и градиентно наслагване. Тези стилове ще оживят малко зеленината. За Inner Shadow оставете настройките по подразбиране, само намалете непрозрачността до 40%, а за Gradient Overlay променете режима на смесване на Overlay и можете също да намалите непрозрачността.Ето как трябва да изглежда:

За да добавите обем към композицията, можете да добавите по-големи клони на преден план и да ги замъглите малко с Gaussian Blur.

Категория: