В този урок ще ви покажа как да създадете интересен ефект - включете светлината на снимка. Ще направя това като използвам примера за включване на фаровете на кола.

Ще взема тази рисунка като основа, задръжте курсора на мишката върху снимката, за да видите готовия резултат:

Да започваме.

Запалете огньовете

Отворете снимката във Photoshop, създайте нов слой и променете режима му на смесване на Color Dodge (превод на имената на режимите на смесване тук).

Вземете инструмента "Четка" , задайте твърдостта на нула, цветът е бял и задайте диаметъра на отпечатъка приблизително равен на диаметъра на фаровете на автомобила. Кликнете върху фара на колата, най-вероятно ще трябва да щракнете три или четири пъти, в крайна сметка трябва да се окаже, този ефект:

Ако прекалите с натискането, отменете последните стъпки, като натиснете Ctrl+Alt+Z един или повече пъти.

Направете същото с останалите фарове на колата (на същия слой). Резултат:

Ореол около фаровете

Сега трябва да създадем ореол около фаровете. Върху всички слоеве създайте нов слой и сменете режима му на смесване на Screen. Променете непрозрачността на четката на 40%. Направете диаметъра на четката три пъти диаметъра на фара и натиснете фара. Картината показва прилагането на четка върху десния фар от зрителя:

За да постигна желания ефект, натиснах два пъти:

Лъчи светлина

Нека създадем лъчи, идващи от включените фарове. Върху всички слоеве създайте нов слой и променете режима му на смесване на "Екран" . Направете мазка на четката със същия размер като фаровете и нарисувайте линии по този начин:

Хайде да филтрираме ->Blur ->Radial Blur (Филтър>Blur>Radial Blur). Задайте стойността в диалоговия прозорец в зависимост от размера на изображението, аз го имам 44, останалите настройки са както е показано на снимката:

Линиите са станали пернати, което вече смътно наподобява лъчи светлина:

Коригирайте непрозрачността на слоя по ваш вкус и сте готови. Да, все още можете да приложите Gaussian blur към този слой с малка стойност на радиуса, но аз не го направих тук.

Краен резултат:

На снимката по-долу "включих" светлината на останалите обекти на снимката:

Разбира се, този ефект може да се приложи не само към автомобилните фарове, но и към други осветителни тела, разположени на съответния тъмен фон.

Категория: