Оформянето на краищата на снимка е доста често срещана задача, пред която са изправени процесорите за обработка на изображения. В това обаче няма нищо сложно и сега ще се опитаме да го разберем.

Отворете снимката в Adobe Photoshop.

Създайте нов слой, като натиснете Ctrl+Shift+N. Сега нека вземем решение за размера на рамката.

Натиснете Ctrl+A (изберете всички), след това щракнете върху раздела Избор->Трансформиране на избраната област. Най-отгоре, под главното меню, виждаме размера на селекцията.

По-лесно преоразмеряване в проценти. Преоразмерих го от 100% на 87% ширина и 85% височина. Получената селекция изглежда така:

След това трябва да смесим ръба на селекцията. Натиснете Shift+F6. Появява се прозорец, където трябва да зададете радиуса на перото. Разстоянието от ръба на селекцията до границата на картината е около 30 пиксела, така че зададох радиуса на 20 пиксела. След това трябва да обърнете селекцията, като натиснете Ctrl+Shift+I, така че активната зона да стане поле извън, а не вътре в селекцията. Сега изберете инструмента за запълване (клавиш G), изберете цвят ( Избрах светло бежово) и запълване.

Почти по същия начин можете да създавате снимки с овална рамка с плавен преход. Този ефект се нарича още "рибешко око" .

Отворете снимката, създайте овална селекция в нея. След това местоположението на селекцията може да се коригира с помощта на инструмента за избор ->Трансформиране на селекцията.

Не забравяйте да създадете нов слой. Смесете селекцията с Shift+F6, обърнете я, като натиснете Ctrl+Shift+I.

Запълнете изображението с черен цвят. И сега остава само да настроите непрозрачността и запълването на слоя в панела със слоеве.

Повече за създаването на рамки за снимки е написано в статията Създаване на рамка в Adobe Photoshop. Кръгла, овална рамка.

На уебсайта Primorsky Krai можете да научите повече за това място и да видите много интересни снимки.

Категория: