Методът за стил на слоя беше въведен във Photoshop от версия 6 (да не се бърка с CS6!), като недеструктивен начин за добавяне на ефекти към слой, без да се налага да ги създавате ръчно.

Добавянето на такива ефекти е опростено възможно най-много и се свежда до поставяне на отметки в квадратчета и преместване на плъзгачи в диалогови прозорци със стил, а също така ви позволява да ги запазите в паметта за по-късна употреба.

Фигурата по-долу показва пример. Текстът по-горе е без приложени към него ефекти, а двата тестови надписа под него имат приложени стилове на златен слой:

Как се прилагат стилове на слоя

Има два начина да ги приложите:
1. Приложете готова предварителна настройка 2. Създайте от нулата и приложете

Нека разгледаме всеки от тези методи по-подробно.

Прилагане на готов предварително зададен стил на слой

Отворете или създайте документ на Photoshop и дублирайте фоновия слой. Отидете в раздела на главното меню Прозорец ->Стилове (Прозорец ->Стилове), за да отворите палитрата със стилове на слоя и просто щракнете върху една от предварително зададените миниатюри в тази палитра. Веднага ще видите как стилът се прилага автоматично към слоя. Между другото, бял правоъгълник, зачеркнат от червена ивица, която е в горния ляв ъгъл, премахва стила от слоя, ако, разбира се, е бил. Фигурата показва предварително зададената настройка във Photoshop CS6:

Ръчно създаване и добавяне на стил на слой

Отворете или създайте документ на Photoshop и дублирайте фоновия слой. Не можете да прилагате стилове към фона, вижте ръководството за фонов слой за подробности. В панела със слоеве щракнете двукратно върху слоя (но не върху името!) или щракнете върху иконата в форма на стилизирани fx букви в долната част на палитрата и изберете реда „Опции за наслагване“ (Опции за смесване):

Във всеки случай това ще отвори диалоговия прозорец за стил на слоя:

В следващото ръководство за стил на слоя ще разгледаме всеки елемент от менюто поотделно. Превод на стилове от английски на руски тук.

Ако добавите някакви ефекти към слоя, техният списък ще се появи в палитрата на слоевете. Можете да покажете/скриете някой от ефектите, като щракнете върху иконата на око, разположена вляво от името на всеки ефект, подобно на изключването на видимостта на слоевете.Това ви позволява бързо да скриете даден ефект, като запазите настройките му непроменени, така че във всеки следващ момент да можете да го включите отново:

Как да заредите предварително зададени настройки (набори със стилове на слоеве)

Има много безплатни и платени стилове на слоеве, налични за изтегляне онлайн, така че сега ще разгледаме как да заредите изтеглени от мрежата предварително зададени настройки във Photoshop.

След като изтеглите файла със стилове (трябва да има ASL разширение!), запазете го в някоя папка на вашия компютър.

Отворете стиловата палитра във Photoshop и просто плъзнете и пуснете ASL файла от папка на вашия компютър в този прозорец:

След това иконите на преместения набор от стилове веднага ще се появят в палитрата:

Как да запазите готовите настройки

Ако сте създали свои собствени предварително зададени настройки или искате да съберете всички стилове, които имате в палитрата, в един файл, можете лесно да ги запазите от тази палитра. За да запазите, щракнете върху бутона в горния десен ъгъл на палитрата, в менюто, което се отваря, изберете реда „Запазване на стилове“ (Запазване на стилове). Ще бъдете подканени да изберете име за комплекта и папка на вашия компютър, след което просто щракнете върху бутона Запазване.

Съвети и трикове за начинаещи

1. Стиловете на слоевете не могат да се добавят към заключени слоеве, включително фона, но може да се направи преди заключване. След заключване редактирането на стилове ще бъде невъзможно, трябва да отключите слоя, за да редактирате.

2. Можете да увеличите размера на миниатюрата в стиловата палитра. За да направите това, щракнете върху бутона в горния десен ъгъл на палитрата и в списъка, който се отваря, изберете един от елементите: „Само имена“, „Малки миниатюри“, „Големи миниатюри“, „Малки миниатюри и имена“ , „Големи миниатюри и имена“ (Само текст, Малка миниатюра, Голяма миниатюра, Малък списък и Голям лис).

3. Повечето стилове на слоеве са създадени за големи обекти и/или шрифтове. Ако сте приложили стил, който сте намерили онлайн и не сте доволни от резултата, опитайте да го приложите към по-голям обект/шрифт.

4. Самите предварително създадени стилове на слоеве могат да се променят.

5. Можете да копирате стил от един слой и да го поставите в друг в същия или различни документи. За да копирате, щракнете с десния бутон върху слоя и изберете „Копиране на стил на слой“ (Копиране на стил на слой). За да поставите, повторете тези стъпки, но изберете „Поставяне на стил на слой“ (Поставяне на стил на слой).

6. Можете да скриете съдържанието на даден слой, показвайки само ефектите. Изберете слоя в палитрата и променете неговия параметър „Попълване“ (Fill) на 0%, прочетете повече в Ръководството за опциите „Попълване“ и „Непрозрачност“. Това създава прозрачни капки, ефекти върху стъкло, прозрачен (воден) текст и др.

Категория: