Прилагане на стил на слой „Гланц“ (сатен)

Работата с този стил е най-трудната за разбиране от всички стилове на слоеве във Photoshop, но ако все пак разберете как да го използвате, можете да създадете голямо разнообразие от ефекти, а именно копринен плат, сатен, стъкло и метални ефекти, добавете дълбочина, метален блясък и релеф към 3D щамповане и много други.

Ето какво можете да получите, като приложите Gloss към текст:

След това ще разгледаме по-подробно управлението на настройките и прилагането на Gloss, използвайки практически пример.

Опции и настройки

Диалогов прозорец

По-долу показвам диалоговите прозорци на този стил в руски и английски Photoshop.

Принципът на този стил е прост - "Gloss" създава две копия на слоя, към който е приложен, след което ги измества, замъглява и мащабира в зависимост от зададените настройки.

Няма много настройки в диалоговия прозорец за стилове и повечето от тях се използват в други стилове. Важно е да разберете как тези настройки взаимодействат с други стилове и слоеве.

Режим на смесване

Тази опция ви позволява да зададете режима на смесване на сенките, подобно на режимите на смесване на слоевете. До режима на смесване има черен правоъгълник, като кликнете върху който можете да зададете цвета на блясъка, най-често използван черно-бял. За черно режимът на смесване обикновено е Линеен димер (Linear Burn), а за бяло - Линеен избистрител (Linear Dodge):

Примерът по-долу показва как ефектът потъмнява и изсветлява текста в зависимост от режима на смесване:

Непрозрачност

Както при другите стилове на слоевете, тази опция задава прозрачността на ефекта.

Ъгъл

Този параметър задава ъгъла, под който ефектът се измества спрямо оригиналната форма. За да го промените, можете да въведете число в полето или да плъзнете лъча в кръга с мишката.

Следният пример показва как промяната на ъгъла променя външния вид на атласа върху текста:

Разстояние

Този параметър променя разстоянието, с което гланцът се измества от оригиналната форма. Тази опция е полезна, когато създавате стъкло с отражения или акценти:

Пример за различни стойности на отместване:

Размер

Този параметър задава степента на замъгляване на блясъка. Колкото по-голяма е стойността му, толкова по-силно е размазването. Малка стойност на "Размер" обикновено ще даде най-реалистични резултати:

Пример с различни стойности на "Размер" :

Контур (Контур)

Тази опция променя спадането и затихването на лъскавия ефект. Линейните или леко извити S-образни криви са оптимални за прости, еднакви акценти. По-динамичните форми на криви ще ви помогнат да получите по-интересен ефект на отражение.

Квадратчето Anti-aliased ще изглади всички остри ъгли на осветяването, а квадратчето Invert ще разгъне контура.

В примера показах подчертаване с различни форми на криви:

Категория: