Тази статия ще се съсредоточи върху подобряването на снимки, направени сред природата, или по-скоро върху коригирането на развяваща се от вятъра коса.

Можете да получите красива естествена снимка на фона на природата, но понякога се случва порив на вятъра да издуха кичури от косата на човек толкова много, че снимката вече не става за нищо.

Но всъщност това не е проблем, такъв недостатък може да бъде напълно отстранен с помощта на великия и могъщ Photoshop.

Ще ви покажа три техники за фиксиране на къдрави кичури, които ще скрият този дефект, като същевременно запазят естествеността на обекта на снимката.

Вижте фрагмента от оригиналната снимка. Задръжте курсора на мишката върху снимката и ще видите резултата, получен след ретуширане на косата:

Метод 1: Прилагане на Clone Stamp Tool

Печатът е най-очевидният инструмент за ретуширане и коригиране на разхвърляна коса в Adobe Photoshop. Вземете пробата "Печат" близо до главата на човека и прокарайте през рошавата коса. Това обаче ще доведе до забележими преходи на местата, където работи Stamp.

Основната му сила е и основната му слабост: той точно копира и поставя точно пикселите, които сте взели. Това може да причини проблем с преходите във фоновата текстура, цвят и яркост. Въпреки това, с равномерно осветен и плътен фон, Stamp ще даде добри резултати без допълнителни трикове.

Въпреки че използвах много малък размер на четката на Stamp, при нормални настройки Stamp не може да премахне идеално космите върху градиентен фон.

За да елиминирате прехода в цвета и яркостта, когато използвате "Печат" върху нееднороден фон, трябва да използвате режим на смесване, различен от "Нормален" .

Обикновено, за да отстраня този дефект, използвам три различни режима:

  • Нормално
  • Затъмняване
  • Смяна на светлина (Lighten)

Както казах по-горе, режимът "Нормален" е подходящ за премахване на косми върху обикновен фон, който няма текстури и градиенти.

Използването на другите два режима ще бъде полезно за сложни фонове.

Режимът Darken трябва да се използва за премахване на светла коса на тъмен фон.

Режимът Lighten, напротив, е подходящ за тъмна коса на светъл фон, както в моя пример по-горе.

Работата е там, че когато използвате режимите "Затъмняване" и Осветляване, инструментът "Печат" ще работи само върху области, които са съответно по-светли или по-тъмни от фона, т.е. в нашия случай точно върху самата коса, дори ако размерът на четката Stamp е многократно по-голям.

Метод 2: Инструмент за лечебна четка

Healing Brush Tool е по-усъвършенствана версия на инструмента Clone Stamp. Подобно на Stamp, Healing Brush копира цвета, лекотата и текстурата от пробната област и ги прехвърля в целевата област. Разликата е, че Healing Brush използва математическите алгоритми на Photoshop за органично и естествено смесване на клонирани пиксели в целевата област.

Лечебната четка е страхотна за премахване на петна, пъпки, нежелано окосмяване по лицето и тялото, премахване на прах и др. Инструментът в много случаи работи по-добре от "Печат" , т.к. Техниката на клониране се основава на факта, че не се вмъква точно копие на зоната, а пикселите на зоните за вземане на проби плавно се сливат с околната среда на целевото място.

Използвайте този инструмент за по-сложни фонове и текстури - навсякъде, където Stamp е неефективен.Можете също да го използвате, за да почистите артефактите на Stamp, като същевременно запазите текстурата. Използвам го за премахване на косми, които влизат в лицето или дрехите, за да ги премахна, като същевременно поддържам сложната текстура на кожата или тъканта.

Отново, за да подобрите качеството на ретуширането, можете да приложите режимите на смесване, които посочих по-горе.

За съжаление, Healing Brush има своите недостатъци. Не работи добре, когато целевата ви област е твърде близо до контрастен обект, като например ръба на главата. Ще получите замъглени петна близо до ръба. В този случай Stamp е по-добър, където чрез регулиране на твърдостта и размера на четката можете да получите нормален преход:

Картината показва резултата от Healing Brush до контрастиращия ръб. Това може да се случи дори ако отпечатъкът от четка е много малък.

Оптимални настройки на четката за Stamp и Healing Brush

И така, вече знаете два инструмента, с които можете да премахнете излишната и разрошена коса, но също толкова важно е да настроите тези инструменти на оптимални настройки. Чрез проба и грешка избрах параметрите, които дават най-добри резултати.

Разбира се, по-добре е да използвам графичен таблет за този вид работа, но често използвам мишка по стария начин. в дните, когато започнах да работя с Photoshop, не се чуваше за таблети за рисуване.

Задаване на отпечатъка на печата

Когато работя с "Печат" използвам настройките по подразбиране - формата на печата е кръг и т.н., с едно изключение - променям "Непрозрачност" . Почти никога непрозрачността на печата не надвишава 80%, но по-често използвам тази настройка на 0%, 20%, 50%. Случва се понякога да намаля "Твърдостта" (Hardness), но това е за всеки отделен случай.На таблет мога да го променям с натиск на писалката.

И, както казах преди, използвам различни режими на смесване, ако е необходимо.

Задаване на върха на Healing Brush

Много потребители на Photoshop използват тази четка с меки ръбове. Използвам го само със 100% твърдост, което препоръчвам на всеки. Освен това правя заоблеността на отпечатъка елипса между около 20 и 30%. Също така променям ъгъла му в зависимост от нуждите си:

Като променям формата и наклона на отпечатъка, правя лечебната четка да работи по-добре от меката кръгла. Тъй като Healing Brush автоматично прилага преливане на пиксели към краищата на отпечатъка, всъщност не е необходимо да го втвърдявате.

И последно, но вероятно най-важно. Направете разпечатката малко по-голяма от областта, която искате да коригирате, особено когато работите директно близо до контрастен обект или ако фонът променя много цвета или яркостта.

Метод 3: Размазване на повърхността

Допълнителните косми могат да бъдат премахнати и с помощта на филтъра Filter ->Blur ->Surface Blur (Филтър ->Blur ->Surface Blur)

Този метод е независим от другите два и ви позволява да премахнете почти всички малки обекти в цялата област на снимката, което е много по-бързо от премахването на отделни обекти с "Печат" и "Лечение Четка" .

Факт е, че филтърът "Surface Blur" замъглява така наречените "ръбове" и счита за "ръб" , когато има значителен преход в цвят и/или яркост. Следователно малки детайли като гънки на дрехите, бръчки по кожата или отделни косми ще бъдат изгладени, докато чертите на лицето или по-голямата част от косата ще останат незасегнати.

Прилагането на замъгляване на повърхността е чудесен начин за почистване на груби отделни косъмчета, когато те са върху фон със сложен градиент и прилагането на печат е трудно.

Нека прегледаме стъпките за прилагане на този филтър.

Стъпка 1: Подготовка на слояДублирайте слоя, като натиснете Ctrl+J, за да не повлияете на извършеното преди това ретуширане. Освен това можете да конвертирате този слой в интелигентен обект, така че по-късно да промените настройките на приложения филтър, без да се налага да прилагате отново филтъра от нулата. Преобразуването в смарт обект не е задължително.

Стъпка 2: Приложете филтърафилтърна кутия:

Филтърът има две настройки - радиус и изохелий. Радиусът определя количеството/интензивността на замъгляването. Изохелият определя допустимите отклонения за това, което филтърът счита за "ръб" . Ще трябва да експериментирате със стойностите на тези параметри, за да постигнете оптимален резултат.Необходимо е да регулирате стойностите така, че малките обекти да бъдат замъглени, но така че филтърът да не "размазва" по-голямата част от косата.

След като получим желания резултат, натиснете OK, за да приложите филтъра. Сега по-голямата част от разхвърляната и разпусната коса трябва да е изчезнала:

След прилагане на филтъра Surface Blur линията на косата беше изчистена. Останалите могат лесно да бъдат премахнати с инструмента Clone Stamp.

Стъпка 3: Почистване с инструмента StampПовечето от нежеланите елементи в снимката ще бъдат премахнати от филтъра Surface Blur, но не всички. Останалите артефакти се отстраняват най-добре с инструмента Stamp с мека четка (около 50% твърдост). Вземането на проби за Stamp трябва да се направи много близо до целевата област, за да се избегнат забележими промени в цвета/тона:

Опитайте се да не правите линията на косата прекалено чиста, в противен случай ще изглежда неестествено. Можете да приложите филтъра Surface Blur втори път с по-ниски настройки.

Стъпка 4: Добавете слой маскаСега е време да се уверите, че ефектът се прилага само върху косата, разположена зад външната линия на косата, за това ще използваме слой маска. Създайте маска на слоя върху слоя, към който току-що приложихме филтъра Surface Blur, като щракнете върху иконата Add Layer Mask. По подразбиране маската е настроена на бяло, което означава, че слоят се показва на 100%. Искаме слоят да бъде скрит, така че обърнете цвета на маската от бял на черен, като натиснете Ctrl+I. Сега слоят и съответно ефектът, който направихме върху слоя, са скрити:

Сега вземете бялата четка с твърда четка (около 80%) и рисувайте над линията на косата, където има стърчаща коса. Не се изисква специална точност, т.к Филтърът Surface Blur, както посочих по-горе, се прилага към определени области на изображението с фини детайли.Нещо като това:

За да покажете маска вместо изображение в документа, задръжте натиснат клавиша Ctrl и щракнете върху миниатюрата на маската в панела със слоеве.

Стъпка 5: Добавяне на шум (зърнистост) към изображениетоФилтърът Surface Blur обикновено премахва целия шум (зърнистост) в изображението. Тази липса на текстура може да развали естествения ефект на снимката. Следователно трябва да добавим шум към снимката с текстура, която съответства на останалата част от изображението.

Увеличих до 330%, за да покажа по-подробно разликите между ретушираните и неретушираните области на изображението. Тази разлика се вижда и при 100% увеличение и ще бъде по-забележима при високи ISO и недоекспонирани изображения.

В панела със слоеве щракнете върху миниатюрата на слоя, за да работите директно със слоя, а не с маската, около миниатюрата трябва да се появи поле (в противен случай ще добавите шум към маската на слоя):

Прилагане на филтър Филтър ->Шум ->Добавяне на шум (Филтър ->Шум ->Добавяне на шум). В диалоговия прозорец на филтъра включете опциите „По Гаус“ (The Gaussian) и „Монохромен» (Монохромен). Регулирайте плъзгача Effect, докато структурата на шума съвпадне с тази на останалата част от изображението. Този малък детайл ще маскира ретуширането, което сте направили.

Резултат: Инструментът Stamp и Healing Brush са чудесни за премахване на излишните косми, но имат ограничения. Използването им в комбинация с техниката Surface Blur може не само да подобри резултатите от ретуширането, но и да намали времето, необходимо за коригиране на снимка.

Категория: