За да работите ефективно във Photoshop, трябва да използвате клавишни комбинации. Използването им не само улеснява и ускорява процеса на работа, но често, без да ги използвате, процесът на редактиране на изображения става труден, например, когато се използва режим на цял екран или когато се припокриват инструменти и/или раздели на меню с документ.

И въпреки че Phooshop има много свои собствени предварително инсталирани комбинации от бързи клавиши, бързите клавиши са далеч за всички команди и опции. Освен това местоположението на клавишите не винаги е удобно за натискане с една ръка.Например, често използвам командата "Размер на изображението" , диалоговият прозорец на командата се отваря от комбинацията Ctrl + Alt + I. Но клавишът "I" се намира далеч от Ctrl и Alt, така че е невъзможно да ги натиснете едновременно с една ръка, което забавя процеса.

За щастие, Adobe въведе възможността да персонализирате свои собствени клавишни комбинации, за първи път за Photoshop CS. Това означава, че във всички версии по-горе можем да присвоим клавишни комбинации на почти всички команди, бутони и опции, от команди и палети на главното меню до филтри, коригиращи слоеве, инструменти и каквото друго пожелаем! И, разбира се, можем да променим предварително зададените комбинации във Photoshop, това важи и за комбинацията Ctrl + Alt + I, която споменах по-горе.

Ще разгледаме присвояването на бързи клавиши, използвайки двата най-често използвани филтъра във Photoshop, Gaussian Blur и Unsharp Mask като пример. Въпреки факта, че и двата филтъра се използват доста често, нито един от тях няма зададени клавишни комбинации, което означава, че всеки път, когато искаме да ги приложим, трябва да плъзнем курсора на мишката до менюто Филтър (Филтър) в горната част на екрана, след това отворете подменюто и там вече намерете желания елемент.Няма ли да е по-лесно и по-бързо просто да натиснете няколко клавиша на клавиатурата? Мисля, разбира се. Сега ще се занимаваме със задаване на бързи клавиши към тези филтри.

1. Отваряне на диалоговия прозорец за клавишни комбинацииОтидете в раздела на главното меню Редактиране и изберете Клавишни комбинации или можете да натиснете Ctrl+Alt+ вместо Shift+K.

Това действие ще отвори диалоговия прозорец за клавишни комбинации и менюта:

2. Избиране на набора, в който ще създаваме/променяме комбинацииПърво, трябва да изберем набора, с който ще работим.

Ще намерите тази опция в най-горната част на диалоговия прозорец за клавишни комбинации. По подразбиране е избран Photoshop Defaults, което означава, че ще правим промени в списъка с преки пътища, които вече са включени във Photoshop, и в повечето случаи това е, от което се нуждаем:

3. Избиране на секцията с команди, където ще създаваме клавишни комбинацииPhotoshop има три различни категории команди, където можем да създаваме/променяме клавишни комбинации. Това са главното меню (програмното меню), разположено в горната част на екрана, панелът вдясно и лентата с инструменти вляво. Можем да добавяме, променяме или премахваме клавишни комбинации за всяка команда от тези категории. По подразбиране е избрана категорията "Главно меню" (програмно меню) и тъй като филтрите се намират в това меню, тази категория е точно това, от което се нуждаем:

4. Изберете командата, функцията, инструмента или филтъра, за които искате да създадете пряк пътСлед като сте избрали категория, превъртете през списъка с налични команди, функции и инструменти в централната част на диалоговия прозорец, докато намерите този, който искате, след което щракнете върху него, за да го изберете.В моя случай, както посочих по-горе, искам да добавя клавишна комбинация за филтъра Gaussian Blur, който е в менюто Филтър (Филтър), така че първо щраквам два пъти върху елемента „Филтър“ (или можете да щракнете върху малкия триъгълник отляво на думата), тези действия ще разширят списъка с филтри. Превъртете надолу до линията Gaussian Blur и щракнете върху нея, за да я изберете. Редът ще бъде маркиран в синьо и ще се отвори малко поле за въвеждане:

5. Въведете клавишната комбинация, която искате да използватеСега мога да напиша клавишната комбинация, за да стартирам филтъра Gaussian Blur, но има един проблем, който трябва да имате предвид. Факт е, че много комбинации вече се използват във Photoshop, в крайна сметка това е огромна програма.

Например, искам да използвам клавишите Shift+F5, за да стартирам филтъра. За да въведете своя собствена комбинация, която отваря достъп до филтъра Gaussian Blur, трябва да задържите Shift и да натиснете F5, след което в полето за въвеждане ще се появи „Shift + F5“.Но ако погледнем малко по-надолу, виждаме предупреждението „Shift+F5“ вече се използва и ще бъде премахнато от Редактиране>Попълване при потвърждение“ (Shift+F5 вече е в ase и ще бъде премахнато от Редактиране >

Категория: