В този урок ще научим как лесно да добавяме реалистични водни вълни към гладка водна повърхност в изображение. Ще използвам Photoshop CS6 в този урок, но всяка версия до CS3 ще свърши работа. Всички команди, елементи и инструменти на руски език в статията са дублирани на английски.

Представям две снимки, начална и крайна:

Стъпка 1: Добавяне на селекция и създаване на нейни копия

Първото нещо, което трябва да направите, е да определите зоната на водната повърхност, където трябва да се появят вълничките. Тъй като ще създаваме кръгове, които имат елипсовидна форма поради перспективата, ще ни трябва Elliptical Marquee Tool, изберете го от лентата с инструменти на Photoshop.

По подразбиране този инструмент се намира зад Rectangular Marquee Tool, така че трябва да щракнете с десния бутон върху него (или щракнете с левия бутон и задръжте за няколко секунди), след което ще се появи меню, където ще ще избере желания от нас "Овален регион" .

Използвайте "Овална област" , за да създадете селекция в областта на картината, където искате да се появят вълничките. Опитайте се да накарате формата на кръга да съответства на перспективата:

След като направите селекция, натиснете Ctrl+J два пъти, за да направите две копия на тази селекция. В този случай всяко копие ще бъде създадено на отделен слой, а горният слой ще бъде активен (маркиран в синьо):

Стъпка 4: Включете временно горния слой В този момент трябва да скрием горния слой, така че щракнете върху иконата за видимост на слоя (очи) от левия слой в панела със слоеве, това действието временно ще скрие слоя от изглед в прозореца на документа:

След като щракнете върху иконата, иконата на око ще изчезне върху иконата, което показва, че слоят в момента е скрит. Сега изберете слоя под него, просто кликнете върху него:

Сега създайте селекция около този слой. Задръжте натиснат клавиша Ctrl и щракнете върху самата миниатюра на слоя. В този случай курсорът ще приеме характерната форма на ръка с рамка върху нея:

Това действие ще създаде селекция около съдържанието на слоя в документа. Причината за създаване на селекция преди прилагане на филтъра е, че ще ограничим обхвата на филтъра само вътре в селекцията, в противен случай Photoshop ще го приложи към цялото изображение.

Сега, както е показано на снимката, трябва да имате същата селекция, която създадохме преди малко:

Стъпка 2: Приложете филтъра ZigZag

В стартовия комплект на Photoshop има филтър, създаден специално за създаване на водни вълни в изображение, но ако търсите само по имена на филтри, ще бъде трудно да го намерите. Този, от който се нуждаем, не се нарича "Вълни" (Ripple) или "Вълна" (Ocean Ripple). Нарича се "Зигзаг" (ZigZag) (да, точно така, "Зигзаг" ).Отидете в раздела на главното меню Filter ->Distortion ->ZigZag (Филтър ->Distort ->ZigZag). Между другото, в английската версия филтърът ZigZag е в долната част на списъка:

Както вече можете да видите, филтърът Zigzag работи, като изкривява овала в кръгла вълничка. В най-долната част на диалоговия прозорец на филтъра има избор от опции, с които можете да избирате стилът на изкривяване. Има три опции - „Около центъра“ (Around Center), „От центъра“ (Out From Center) и „Кръгове по водата“ (Pond Ripples), избрано е по подразбиране. Всеки от тях ни дава малко по-различен ефект на вълни на водата и един има тенденция да дава по-добри резултати от другите два, в зависимост от областта на изображението. Опитайте се да приложите всеки от тях, можете да прецените резултатите в прозореца за визуализация в горния ляв ъгъл на диалоговия прозорец на филтъра. Този път използвам стила „Около центъра“, но различен стил може да работи по-добре за вас.

Плъзгачът за количество регулира височината на вълните, а количеството вълнови гребени променя плъзгача за хребети. Когато регулирате височината и интензитета на вълните, контролирайте този процес в прозореца за визуализация на диалоговия прозорец на филтъра (ефектът няма да бъде приложен към изображението, докато не щракнете върху OK). Ще приложим филтъра ZigZag два пъти, по веднъж на всеки от двата създадени слоя. За да създадете първоначалния вълнообразен ефект, добавете много малки ръбове. Те ще бъдат разположени по периферията на овала. Ще задам следните параметри: "Folds" (Ridges) - 12 и "Amount" (Amount) около 30. Тези стойности може да се различават значително за вас:

След като изберете желаните параметри, щракнете върху OK, за да приложите ефекта и да излезете от диалоговия прозорец. Трябва да получите нещо подобно:

Следваща страница

Категория: