В тази статия ще ви покажа как създадох странна, сюрреалистично изглеждаща каменна структура, стояща в морето, използвайки слоеве и наслагвания на различни рисунки във Photoshop. Ще се научим как да създаваме реалистични отражения върху водата и точно като използване на фоново изображение, което увеличава светлините и сенките, за да създаде безпроблемен пейзаж.

Ето пример за завършена работа:

Тази снимка е силно намалена и качеството й, разбира се, е значително по-лошо от оригинала.

За да създадем този колаж, имаме нужда от изходни материали, това са седем висококачествени снимки, това е скала, зелено поле, дървен кей, морска повърхност, облачно небе, прозорец, врата. Можете да изтеглите архива с тези снимки директно от Depositfiles.

За по-добро разбиране на материала в тази статия, можете да изтеглите готовия PSD файл с всички слоеве и корекции тук.

Първа стъпка: Създайте документ

Нека започнем, като създадем нов документ в Adobe Photosop, отидете в главното меню и изберете Файл ->Създаване (Файл ->Нов), след което въведете следните стойности в съответните полета:
Име (Име) : Колаж
Ширина(Ширина): 3000px
Височина(Височина): 3000px
Резолюция(Резолюция): 300пиксела/инч
Цветен режим : Цветове RGB, 8 бита Фоново съдържание: Прозрачен (Прозрачен)

Стъпка 2: Създайте фона

В тази стъпка ще създадем нашето изображение върху небето. Отворете снимката на зелената поляна от комплекта, файл Field.jpg.webp. След това вземете инструмента Правоъгълна селекция (Rectangular Marquee Tool) и създайте селекция над небето, както е показано на снимката:

След това активирайте инструмента за преместване (Преместване или клавиш V), преместете курсора върху избраната област и, като държите левия бутон на мишката, плъзнете тази област върху създадения документ за колаж:

Поставете селекцията, както е показано на картинката по-долу:

Сега нека преименуваме този слой на "небе 1" . За да преименувате слой, просто щракнете двукратно върху името на слоя в палитрата:

Сега активирайте инструмента Free Transform (пряк път Ctrl+T) и преоразмерете изображението, както е показано по-долу:

Трябва да завършите с това:

След това ще добавим още един небесен слой, за да придадем допълнителна драма на композицията.

Отворете файла Sky.jpg.webp от комплекта и го прехвърлете в основния документ. Преименувайте го на "небе 2" . Изображението Sky.jpg.webp е по-голямо от нашия документ и краищата му ще излизат извън платното, така че веднага след прехвърлянето активирайте „Свободна трансформация“ и поставете това изображение приблизително в средата на платното, като се ръководите от позицията на ограничителната кутия, и след това издърпайте ъглите на ограничителната кутия към ъглите на първия слой "небе 1" , както е показано със стрелките на снимката:

След като плъзнете ъглите, слоят "небе 2" трябва да съответства на размера на слоя "небе 1" :

Уверете се, че размерите на слоевете съвпадат, натиснете Enter.

След това ще трябва да изтрием някои области от "небе 2" , за да го направим по-съвместимо с "небе 1" , активирайте инструмента за изтриване и въведете следните стойности:

Размер на четката: 2200px
Твърдост: 0%
Непрозрачност: 100% Натиск: 100%

А сега изтрийте долната част на слоя "небе 2" , както е показано:

След това в палитрата на слоевете променете непрозрачността на слоя "небе 2" на 80 процента непрозрачност. Това се прави за по-добра комбинация с "небе 1" :

Сега нека обединим двата слоя. защото най-горният слой в момента е активен, за сливане просто натиснете Ctrl+E.

След сливането нека придадем на небето илюзията за движение, сякаш е снимка на небето с дълга експозиция. Отидете в раздела на главното меню Filter ->Blur ->Motion Blur (Филтър ->Blur ->Motion Blur), в диалоговия прозорец на филтъра въведете следните настройки: ъгъл (Ъгъл) 0 градуса, отместване (Разстояние) - 200 пиксела .

Резултатът трябва да изглежда така:

Стъпка 3: Изграждане на дървен док

На този етап ще добавим резервоар към бъдещия колаж, както и док или кей, не знам как да го нарека по-точно.Първо, нека отворим снимката от комплекта във Photoshop, файл Floating_Dock.jpg.webp. След отваряне активирайте инструмента „Полигонално ласо“ (Polygonal Lasso Tool) и създайте селекция около дървения док. За удобство увеличете мащаба на дисплея на документа и можете да преместите документа в прозореца, като задържите клавиша "Интервал" , докато курсорът ще се превърне в изображение на ръка:

След като създадете селекция, активирайте инструмента за преместване и го плъзнете върху нашето основно платно. В палитрата на слоевете поставете този нов слой над слоя с небето. Наименувайте този нов слой "dock" . Позиционирайте го и го преоразмерете малко с Free Transform (Ctrl+T), както е показано на изображението по-долу:

В резултат на това колажът изглежда така:

Следваща страница

Категория: