В наше време 3D технологията е уловила повечето визуални пространства - от филми и игри до телевизори и мобилни устройства.

В този урок ще разгледаме как да направим стереоскопична 3D снимка от обикновена снимка, освен това принципът за създаване на анаглифни снимки е доста ясно обяснен.

Ще направим обикновена снимка и ще я конвертираме в 3D анаглифно изображение с помощта на Adobe Photoshop.

Необходими са анаглифни очила, за да видите тази снимка в 3D

Този метод работи много добре с черно-бели изображения, но все пак намирам, че работи доста добре и с цветни снимки.

Забележка. Ана?глиф (от гръцки anaglyphos - релеф)
(синьо-зелен) - за дясното, съответно лявото око не го вижда. С други думи, всяко око възприема собствен образ, оцветен в противоположния цвят на стъкления филтър на очилата. За да получите ефекта, трябва да използвате анаглифни очила, в които стъклата са заменени от филтри, червени за лявото око и тюркоаз за дясното.

Отворете снимката във Photoshop. Ще използвам тази снимка:

Дублирайте (Crtl+J) фоновото изображение два пъти (по един слой за всяко око). Преименувайте единия дубликат на "ляво-червено" , а другия на "дясно-синьо" , за да избегнете объркване по-късно. След това изключете видимостта на фоновия слой:

Ще манипулираме двата нови слоя, така че картините, виждани от дясното и лявото око, да са малко по-различни една от друга.

Разделете цветните канали и променете перспективата на изображението

3D Anaglyph работи, като използва естествената ни способност да възприемаме дълбочина с бинокулярно зрение. Възприятието за дълбочина идва от факта, че всяко от очите ни вижда малко по-различна картина от другото. Нашият мозък обработва изображенията, получени от всяко око, и въз основа на малката разлика в зрителните ъгли между двете изображения получава усещане за дълбочина. Това е основната предпоставка за работата на техниката в този урок.

Започваме с разделяне на цветните канали на всеки слой.

Повечето анаглифни 3D очила се доставят с червена леща за лявото око и синя (тюркоазена) леща за дясното. Тъй като червената леща ви позволява да виждате само в червения канал, ние ще изключим зеления и синия канал за този слой.Деактивирането на канали може да се направи в диалоговия прозорец Опции за смесване.

В панела със слоеве щракнете двукратно върху слоя "ляво-червено" , диалоговият прозорец Опции за смесване ще се отвори, където махнете отметката от G и B каналите:

Защото дясното ни око ще може да вижда само зеления и синия (циан) канал през циановата леща, ние ще изключим червения канал за слоя "дясно-циан" :

Сега, след като разделихме каналите за всяко око, като присвоихме всеки слой на дясното и лявото око, ние симулираме дълбочината на изображението, като променим перспективата на всеки слой.

Да започнем със слоя "ляво-червено" . Изключете видимостта на слоя "дясно-циан" . За да промените перспективата, използвайте инструмента„Свободна трансформация“ (Безплатна трансформация). Кликнете върху слоя "ляво-червено" , за да го активирате, след което натиснете Ctrl + T.Около слоя се появява ограничителна рамка. Щракваме с десния бутон навсякъде в рамката, в контекстното меню, което се отваря, щракнете върху елемента „Перспектива“ (Перспектива):

Плъзнете горния ляв ъгъл на изображението нагоре, както е показано. Колкото по-високо го плъзнете, толкова по-изразен ще бъде обемният ефект върху снимката:

Натиснете Enter, за да приложите действието на инструмента.

Изключете видимостта на слоя "ляво-червено" , включете видимостта на слоя "дясно-синьо" и го детрансформирайте по този начин, само от дясната страна:

Включете видимостта на двата слоя и ще получите нещо подобно:

Сега ще разгледаме снимката с 3D очила, ще накараме мозъка си да мисли, че възприема две различни изображения. Но картината не е готова, т.к центърът на изображението не е подравнен. Поправете го с инструмента за преместване.

Смесване на изображения и изрязване на изображения

Вземете инструмента за преместване, задръжте натиснат клавиша Shift и преместете слоевете съответно надясно и наляво, използвах лицето на модела като общ център. За да се движите, можете да използвате не мишката, а клавишите "стрелка надясно" и "стрелка наляво" :

Остава само да изрежете левия и десния ръб на изображението с инструмента за изрязване и да запазите документа.

Ето как изглежда готовата снимка:

Въпреки че този метод е различен от създаването на истинска 3D анаглифна снимка, която използва две камери, снимащи от различни ъгли, получихме почти същия ефект, използвайки само една снимка.

Сега всичко, от което се нуждаете, са 3D очила

Категория: