Във версията на Photoshop CS6 инструментите за 3D моделиране са претърпели значителни подобрения и надстройки. В тази статия ще разгледаме как да създадем фотореалистично изображение на стъклена бутилка вино.

В тази част на статията ще създадем 3D модел и ще настроим светлината, а във втората част ще дадем на модела материал, който симулира зелено стъкло, ще създадем фон и текстура от водни капки и ще симулираме отражение на околната среда.

За по-добро разбиране на материала препоръчвам да изтеглите готовия PSD файл от връзките в долната част на страницата, въз основа на материалите на тази статия.

Първо създайте нов документ с ширина 1900 и височина 1280 пиксела на бял фон (по-късно ще добавим хубав фон). Начертайте вертикална водеща линия в средата на този документ:

След това можете да създадете модел с едно кликване, като използвате готов набор от 3D мрежи през раздела на главното меню3D->Нова мрежа от слой->Mesh Set->Wine Bottle (3D ->Нова мрежа от слой ->Mesh Preset ->Wine Бутилка), но в дъното. В този случай ние сме изправени пред задачата да създадем наш собствен 3D модел от нулата.

Създаване на форма на 3D модел във Photoshop CS6

Затова нека започнем със създаването на контура на бъдещия модел. За пробата намерих снимка на бутилката в Интернет и я поставих в работния си документ (можете да изтеглите снимката на тази проба и готовия PSD файл от връзките в долната част на страницата):

Сега трябва да създадем контур. За да направите това, вземете инструмента "Pen" (Pen Tool), в панела с опции превключете режима на инструмента на "Contour" (Path):

И оградете половината от бутилката. За удобство намалих прозрачността на примерния слой:

Важно! Лявата вертикална линия на контура трябва да бъдестриктно вертикална, т.е. лежи върху водача, за удобство на окабеляването му увеличих мащаба на дисплея на документа.

В резултат на това имам контур, който описва половината от бутилката. Ръководството вече не е необходимо, можете да го премахнете и да изтриете слоя с примерния модел:

Сега, когато пътят е завършен, е време да го екструдирате (или по-скоро екструдирате) върху нов, празен слой.

Внимание! За да се показват контролите в прозореца на нашия работен документ, е необходимо инструментът Преместване да е активен в лявата лента с инструменти:

Нека създадем нов слой в панела със слоеве и незабавно го преименуваме на "Бутилка" , след което отидем в раздела на главното меню3D->Нова 3D екструзия от избран контур(3D ->Ново 3D екструдиране от избран път), в резултат документът изглежда така:

Сега приложете кривата. В 3D панела кликнете два пъти върху слоя "Бутилка" , това ще отвори, ако вече не е отворило, панела със свойства. В панела със свойства щракнете върху иконата на раздела „Деформиране“ (англ. Deform, оградено в жълто на фигурата по-долу), след което изберете оста на деформация, в нашия случай това е лявата вертикална линия на контура (не забравяйте, че аз каза по-горе, че трябва да е строго вертикално), за да направите това, щракнете върху левия среден квадрат в малката икона на хеш.Остава да зададетеExtrusion Depth(Extrusion Depth), в моя случай 2, изберете вида на деформацията -Shiftи задайтеХоризонтален ъгъл(Хоризонтален ъгъл) 360°. Като цяло всичко е показано на снимката:

Ето как сега трябва да изглежда документът в работния прозорец:

Това завършва създаването на формата на модела, но не се ласкайте, това беше най-лесната част от моделирането. Нека запалим светлината.

Задаване на светлина за 3D модел

В 3D панела изберете елемента "Безкрайна светлина" (Безкрайна светлина):

След това манипулаторът за управление на позицията на светлинния източник ще се покаже в прозореца на работния документ, а настройките на избрания светлинен източник ще се появят в панела със свойства.

С помощта на това копче ще завъртим светлината така, че да идва от дясната страна, а в панела със свойства ще променим цвета й на лилав ac5cff, ще увеличим интензитета (Intensity) до 250% и ще се отдалечим от грубите сенки чрез увеличаване на Antialiasing (мекота) до 65%:

Напомням ви отново, за да покажете контролите, трябва да имате активен инструмент за преместване в лентата с инструменти

Нека добавим друг източник на светлина, така че нашият модел да бъде осветен не само отстрани, но и отпред, за това трябва да кликнете върху бутона долу вдясно на 3D панела и да изберете "Добавяне Нова светлина" елемент:

След като създадете, завъртете източника така, че да е отгоре и леко вляво от 3D модела, задайте цвета му на 0060ff и същия интензитет и изглаждане като първия източник:

Продължение във втора част.

Изтеглете готов PSD файл с 3D модел въз основа на материалите от тази статия:Изтеглете от Depositfiles.com

Категория: