В предишните уроци създадохме среда на град, разрушен от бедствие и започнахме да добавяме подробности за разрушението - стърчащи купчини, счупени прозорци, счупени бетонни плочи и др.

Можете да изтеглите изходните материали за колажа на първата страница на урока или целия архив с материали от връзките в долната част на страницата.

Забележка. В процеса на работа често ще прилагаме маска на слоя. За ефективна работа с маска на слоя (преглед на маската в документ и т.н.) е за предпочитане да използвате клавишни комбинации. Научете повече за преките пътища за маската на слоя тук.

5. Добавяне на дупки и дупки в сградите

Стъпка 1
Отворете изображението Hole 1.
Това е позиция номер 10 в списъка с материали на първата страница или файлHole_1.jpg.webp в архива.

Използвайки инструмента "Преместване" , плъзнете картината върху основния документ и я поставете върху фасадата на лявата сграда:

Използвайте маска на слоя, за да почистите излишното и да смесите дупката с фасадата на сградата:

Всъщност не е необходимо да се използват различни източници, за да се създадат няколко различни дупки и дупки. Ще направим различни дупки в сградите от една, използвайки маски и трансформация.

Стъпка 2Дублирайте този слой и го увеличете. Поставете го под първия отвор и използвайте маска на слоя, за да премахнете ненужните детайли:

Стъпка 3Дублирайте този слой и с помощта на Free Transform го преместете в средната сграда и след това го завъртете:

Стъпка 4Групирайте всички слоеве с дупки. Добавете коригиращ слой към групата като изрязваща маска Hue / Saturation (Hue / Saturation) и променете стойността на параметъра "Saturation" на -87:

Стъпка 5Използвайте коригиращ слой Curves, за да намалите яркостта. На маската на коригиращия слой нарисувайте с мека черна четка част от дупката на лявата сграда, т.к. ще изглежда твърде тъмно:

Стъпка 6
Отворете изображението Hole 2. Това е позиция номер 11 в списъка с материали на първа страница или файлаHole_2.jpg.webp в архива.

Поставете картината отпред на лявата сграда, използвайте слой маска. за премахване на излишното и омекотяване на ръбовете:

Стъпка 7Дублирайте този слой четири пъти и поставете дупки по фасадите на сградите. Използвайте Free Transform, за да промените размера и ориентацията на дупките, така че да се различават една от друга:

Стъпка 8Групирайте всички слоеве с последните дупки. Добавете коригиращ слой към групата като изрязваща маска Hue / Saturation (Hue / Saturation) и променете стойността на параметъра "Saturation" на -100:

Стъпка 9Добавете коригиращ слой Curves, за да потъмните дупките:

Стъпка 10Всички дупки все още изглеждат твърде контрастни. Групирайте двете групи дупки в нова група и приложете коригиращ слой Curves към групата, за да замъглите дупките, така че да се слеят с околната среда:

Стъпка 11
Отворете изображението Hole 3. Това е позиция номер 12 в списъка с материали на първата страница или файлHole_3.jpg.webp в архива.

Плъзнете го в горната част на предната част на лявата сграда. Завъртете изображението с Transform. Използвайте маска на слоя, за да премахнете излишното, замъглете ръбовете и слейте дупката с фасадата:

Стъпка 12Дублирайте този слой и го преместете в средната сграда, над съществуващата дупка:

Стъпка 13Създайте група от тези два слоя с дупки и използвайте коригиращ слой Hue/Saturation, за да ги обезцветите:

Създаване на основна атмосфера

Стъпка 1
Направете коригиращ слой Curves върхуall и намалете яркостта:

Долната част на снимката е станала доста тъмна, така че трябва да разхлабим действието "Криви" в долната част на слоя. Вземете мека черна четка с непрозрачност около 10% и нарисувайте дъното на маската:

Резултатът трябва да е нещо подобно:

Стъпка 2Добавете друг коригиращ слой Curves, за да намалите яркостта на горната част на небето.Веднага след добавяне на коригиращия слой, маската е активна. Натиснете Ctrl + I, за да обърнете цвета на маската (от бяло ще стане черно), вземете мека бяла четка и рисувайте върху горната част на платното:

Стъпка 3
Отворете изображение" Sky 2". Това е позиция номер 3 в списъка с материали на първа страница или файлаSky_2.jpg.webp в архива.

Плъзнете го в основния ни документ с помощта на инструмента за преместване. Ще го използваме, за да създадем мъгла.

Добавете маска към този слой и използвайте мека черна четка, за да изчистите небесната зона отгоре на сградата и оставете мъглата видима отдолу (в долната част на документа направете четката прозрачна). Опитайте се да не прекалявате с премахването на мъглата или обратното, направете мъглата твърде гъста и наситена, тъй като ще изглежда неестествено.Трябва да създадем много фин ефект. Ето как трябва да изглежда маската:

Резултат:

7. Окончателна настройка

Стъпка 1
Добавете коригиращ слой Gradient Map и задайте цветовете на 2e4657 и 30c7ff. Променете режима на смесване на коригиращия слой на „Мека светлина“ (Мека светлина). Фигурата показва резултата от действието на слоякъм , променяйки режима на смесване:

Стъпка 2Добавете слой за коригиране на цветовия баланс и променете настройките за средни тонове и светли тонове, както е показано:

Резултат:

Стъпка 3Добавете коригиращ слой Curves, за да увеличите яркостта. На тази маска на коригиращия слой използвайте мека черна четка, за да изтриете долните части и сцени и други акценти, за да създадете добър контраст и атмосфера за цялата сцена:

Маска:

Резултат:

Стъпка 4Окончателна настройка на детайлите, добавени към сцената. Създайте нов слой и използвайте мека четка с цвят bbc9bb, за да рисувате върху добавените отломки отляво на най-високата сграда, за да я потъмните малко. Задайте този режим на смесване за този слой на „Умножение“ (Умножение):

Е, изглежда всичко! Крайният резултат трябва да изглежда така:

Изтеглете източници на колаж:Изтеглете от Depositfiles.com

Категория: