В този материал, както подсказва името, ще разгледаме как всяка снимка може да бъде превърната в пъзел от пъзели и за да засилим ефекта, ще се погрижим някои от пъзелите, съставляващи снимката ще бъде разположена отделно от цялостното изображение .

Както ще видим по-късно, по-голямата част от работата по създаването на ефекта на пъзела вече е свършена за нас благодарение на стандартния филтър „Texturizer“ на Photoshop и безплатните текстури, които можете да изтеглите сами, повече за зареждането на допълнителни текстури и филтри е описано тук.

Но ние ще направим малко повече от просто добавяне на филтър, въпреки че това ще изисква малко работа с Pen Tool, за да изрежете отделни парчета от мозайката.

За тази статия ще използвам снимка на автомобил Mazda CX5:

И ето какво получавам накрая:

И така, да започваме.

Отворете снимката във Photoshop и първото нещо, което трябва да направим, е да създадем копие на фоновия слой на тази снимка, за да имаме винаги под ръка незасегнатия оригинал. За да направите това, просто натиснете клавишната комбинация Ctrl + J. Ако сега погледнем в панела със слоеве, ще видим два съществуващи слоя в него, фона и копието:

Добра практика във Photoshop е да наименувате слоевете с описателни имена.Имената на слоевете, даващи информация за даден слой, може да не са толкова важни, когато работите с не повече от няколко слоя, но не е необичайно да имате 50, 100 или повече слоя в един документ на Photoshop и ако всичките ви слоеве имате имена като "Слой 1" , "Слой 56" или "Слой 83 Копие 4" , тогава ще имате проблеми.

В моя случай ще преименувам "Слой 1" на "Пъзел" .

След това трябва да добавим нов празен слой под "Puzzle" . В момента имаме избран "Пъзел" в панела със слоеве (маркиран в синьо). Обикновено, когато добавим нов слой, Photoshop автоматично ще го поставинадтекущо активния слой. За да добавите нов слойbelow активен, задръжте натиснат клавиша Ctrl и щракнете върху бутона за добавяне на нов слой:

Запълнете новия слой с черно. За да направите това, първо натиснете клавиша "D" на клавиатурата, така че цветовете на цветовата палитра да станат по подразбиране (черно - преден план, бяло - фон), след което натиснете клавишната комбинация Alt + Delete, за да запълните слоя с основния . тези. в черно.

В същото време ще го преименувам на „Цвят на фона“, т.к. този слой ще покаже цвета на фона. В прозореца на работния документ няма да се показват промени. защото видимостта на слоя „Цвят на фона“ е покрита от горния слой със снимката, но промените се виждат веднага в панела със слоеве:

Сега трябва да изберете слоя, към който ще добавим текстурата на пъзела, за това кликваме върху слоя "Пъзел" :

Сега трябва да добавим филтър за пъзел от галерията с филтри. По подразбиране във Photoshop CS6 няма пъзел текстура в галерията на филтъра, но това не е проблем, тази текстура е лесна за изтегляне и добавяне към галерията, как да го направите е описано подробно тук.

За изображение с размери 900 x 600 пиксела приложих следните настройки:

Текстура - Пъзел
Мащаб (Мащабиране) - 100%
Релеф - 9 Светлина (Светлина) - Горе вдясно (Горе вдясно)

Параметрите са показани на снимката:

За да приложите филтърното действие, щракнете върху OK. Ето как изглежда моят работен документ сега:

Основният ефект на пъзела е завършен, но нека да продължим и да премахнем някои от елементите, сякаш пъзелът все още е в процес на разработка. За целта се нуждаем от Pen Tool:

С помощта на "Химикалката" ще направим селекция около отделните части на пъзела, т.к. това е "Pen" , който е най-лесният за изграждане на криволинейни контури, много по-удобен от, например, инструментите от групата "Lasso" (Lasso Tool или Polygonal Lasso Tool).

Изберете отделен пъзел и изградете около него такава пътека, използвайте "Pen" в режим "Outline" (Paths):

След като приключите със създаването на пътя, преобразувайте го в селекция, като натиснете Ctrl + Enter:

Сега изрежете селекцията на нов слой (забележете, неcopy, аcut), за да направите това, натиснете Ctrl+ Shift+J . Панелът със слоеве сега изглежда така, забележете, че върху слоя „Pussle“ се е появила бяла област, това е изрязан сегмент:

Използвайте инструмента Free Transform, за да завъртите и препозиционирате изрязания пъзел:

За да направим отделен пъзел да изглежда малко по-висок от основното платно, ще му придадем малко обем, като използваме стила на слоя Shadow.

Изберете друг произволен сегмент и просто го изтрийте, като натиснете клавиша Delete:

Нека премахнем селекцията, като натиснете Ctrl+D.

По този начин можете да изтриете или преместите множество части от пъзел.

И за да завършим ефекта, нека направим граница на пъзела / очертана от ръбовете на пъзелите. За да направите това, използвайте "Pen" , за да очертаете цялата картина, както е показано на фигурата. Границите на контура трудно се виждат на екранната снимка, затова оградих контура с оранжева линия:

Трансформирайте пътя в селекция (Ctrl+Enter), обърнете селекцията (Ctrl+Shift+I) и изтрийте излишното (Delete). В резултат на това ще получите нещо като това изображение:

Сега остава само да смените фона според вкуса. Приложих към слоя "Цвят на фона" стандартния стил на слоя "Наслагване на шаблон" (Наслагване на шаблон) с шаблон от стартовия комплект на Photoshop и мащаб 50%.

Нека да дадем на слоя "Пъзел" стил на слой "Сянка" , за да добавим обем.

Освен това трябваше да почистя артефактите при свиването на слоя "Пъзел" сслой маска.

Ето какво получих в резултат:

За по-добро разбиране на материала, желаещите могат да изтеглят готовия PSD файл с всички слоеве, настройки и контури:Изтегляне от Depositfiles.com

Категория: