В този урок за фото ефекти ще научим как да запълним празно нощно небе със звезди с помощта на Photoshop CS6 или CC (Creative Cloud). Урокът е подходящ и за по-стари версии на Photoshop, просто трябва да направите малка корекция за промени в интерфейса.

Улавянето на обсипано със звезди нощно небе с обикновена камера може да бъде доста проблематично, тъй като обикновено има по-ярки светлини на терена (като градски светлини) в кадъра по време на снимане и, разбира се, въртене по време на експозиция.

Така че обикновено, когато снимате през нощта, нощното небе се оказва, че е пълно само с тъмнина.

За щастие, както ще видим в този урок, Photoshop улеснява добавянето на звезди към нашите снимки, след като сме ги направили, с допълнителното предимство да можем да контролираме броя на звездите в небето. Разбира се, резултатът няма да заблуди никой астроном или астрофизик, но като се има предвид, че тази техника често се използва за създаване на звезден фон за филми, ефектът е повече от достатъчно реалистичен, за да заблуди почти всички останали.

Ето оригиналната ми снимка:

И какво завърших:

Да започваме!

Отворете оригиналната снимка във Photoshop и първо създайте нов слой в панела със слоеве. Запълнете го с черно, като натиснете D и след това Alt+Delete.

Вижте още космически ефекти във Photoshop
Създайте ледена планета във Photoshop
Магически нощен колаж във Photoshop
Сватбен фотоколаж : Звезден танц Звезда изгрява над планетата във Photoshop

В резултат на това работният документ ще има черен правоъгълник и панелът със слоеве ще изглежда така:

Сега конвертирайте новия черен слой в интелигентен обект. За да направите това, щракнете върху слоя с десния бутон на мишката и изберете елемента „Преобразуване в интелигентен обект“ в контекстното меню, след което в долния десен ъгъл на миниатюрата на слоя ще се появи съответната икона:

Тази икона ни информира, че слоят вече е интелигентен обект.

Сега нека добавим шум към черния фон, този шум ще стане основа за създаване на звезди.Отидете в раздела на главното меню Филтър ->Шум ->Добавяне на шум (Филтър ->Шум ->Добавяне на шум) и в диалоговия прозорец на филтъра задайте следните параметри:
Ефект (Количество) - 25%
Разпределение (Разпределение) - Gaussian (Gaussian) Monochromatic (Монохроматично) - квадратче за отметка

Щракнете върху OK, за да излезете от диалоговия прозорец на филтъра и Photoshop ще запълни слоя с шум:

Този филтър се появи в панела със слоеве като интелигентен филтър към интелигентен обект:

Сега, след като добавихме малко шум, трябва да приложим размазване към него, което ще направи шумовите точки от един пиксел по-широки и ще обедини някои от тях. Ще направим това с помощта на Gaussian Blur. Отидете в раздела на главното меню Filter ->Blur ->Gaussian Blur (Филтър ->Blur ->Gaussian Blur), в диалоговия прозорец задайте стойността на „Радиус“ (Radius) от 2 до 6 пиксела, стойност от 2 пиксела е подходящ за малки изображения, а 6 пиксела за много големи.

Имайте предвид, че тъй като добавяме филтъра Gaussian Blur като интелигентен филтър към интелигентния обект, можем да се върнем и да променим стойността на радиуса по всяко време. Ще въведа стойност на радиус от 3 пиксела:

Щракнете върху OK, за да затворите диалоговия прозорец и да приложите ефекта на размазване към шума. Ако погледнем отново панела със слоеве, ще видим, че два интелигентни филтъра вече са приложени към интелигентния обект, Добавяне на шум (Добавяне на шум) и Размазване по Гаус (Размазване по Гаус):

Ако по-късно решите, че искате да опитате различна стойност на радиуса за филтъра Gaussian Blur, всичко, което трябва да направите, е да щракнете двукратно директно върху думите Gaussian Blur.
Това Действието ще повтори отворете диалоговия прозорец на филтъра, където можете да въведете различна стойност на радиуса, отново между 2 и 6 пиксела в зависимост от размера на вашето изображение.Просто щракнете върху бутона OK, когато въведете желаната стойност, за да излезете от диалоговия прозорец. Можете да промените стойността както желаете, тъй като интелигентните филтри във Photoshop саnon-destructive (неразрушаващи), което означава, че не правят постоянни промени в изображението. Използването на интелигентни филтри за нашия ефект звездно небе улеснява настройването на филтрите и емпирично получаване на желаните параметри.

След това трябва да изсветлим най-светлите участъци от нашия шумов слой и да потъмним тъмните му участъци. Това действие ще превърне слабите, замъглени шумове в звезди. Ще направим това с коригиращ слой с нива.Натиснете и задръжте клавиша Alt на клавиатурата, щракнете върху иконата за създаване на нов коригиращ слой в панела със слоевете и без да отпускате левия бутон на мишката, изберете нивата слой (нива) от контекстното меню.

Ще се отвори диалогов прозорец, където трябва да поставите отметка в квадратчето до опцията „Използване на предишен слой за създаване на изрязваща маска“ (Използване на предишен слой за създаване на изрязваща маска).Това ще приложи "Нивата" като изрязваща маска към шумовия слой, с други думи. Коригиращият слой Levels ще засегне само слоя под него:

Photoshop ще добави нов коригиращ слой над слоя с шума, изрязващата маска ще бъде обозначена с малка стрелка вляво от иконата на слоя:

Контролите и параметрите на слоя за коригиране на нивата се показват в панела със свойства. В центъра на панела е хистограмата, която е графика, която ни показва текущия тонален диапазон на изображението (или, в този случай, тоналния диапазон на шумовия слой). Директно под хистограмата има три малки плъзгача. Тези плъзгачи контролират черните, сивите и белите точки на изображението. Сега имаме нужда от бял и черен плъзгач, няма да пипаме сивия.

Плъзнете белия плъзгач наляво, до началото на дясната страна на графиката на хистограмата. Докато плъзгате, ще видите как светлите зони на шума стават по-ярки:

Ето как изглежда документът след преместване на плъзгача:

След това плъзнете черния плъзгач надясно. Докато плъзгате, ще видите, че най-тъмните области на слоя стават чисто черни. Докато плъзгате плъзгача, все повече и повече шум изчезва в чернота. Ще трябва да плъзнете черния плъзгач много близо до белия, за да настроите фино ефекта, трябва да си поиграете малко с позициите на двата плъзгача:

Ето как изглежда моят работен документ сега:

Ако не сте доволни от резултата, тогава, както споменах по-рано, във връзка с това. че използвахме интелигентни филтри и коригиращ слой, можете да се върнете и да промените настройките по всяко време.защото нашите промени имат неразрушителен ефект върху изображението, т.е. са напълно обратими.

И така, слоят със звезди е готов. Сега остава да изтриете онези области от слоя, където звездите не трябва да се виждат.

Първо, нека групираме слоя със звездите и коригиращия слой, след което да изключим видимостта на тази група:

Сега виждаме оригиналната снимка в прозореца на работния документ. С инструмента „Ласо» (Lasso Tool) създайте селекция в долната част на снимката с града и планинската верига:

Също така премахнете областта около луната в горния десен ъгъл на снимката. За да направя това, използвам инструмента Elliptical Marquee Tool:

Превключете го в режим Добавяне към избор:

И кръг около луната. В резултат на това ще получите следната селекция:

Включете груповата видимост. Оригиналното изображение вече е затворено, но документът има селекции:

За да скриете ненужните части от слоя от видимост, добавете маска на слоя към групата. Задръжте клавиша Alt и щракнете върху иконата за добавяне на маска на слоя в панела със слоеве:

Photoshop добавя маска на слоя към групата и използва създадената селекция, за да определи кои области от групата трябва да останат видими и кои да бъдат скрити. По подразбиране областитеinsideна селекцията остават видими, но т.к. задържахме Alt, преди да щракнем върху иконата за добавяне на маска, инструктирахме Photoshop да направи обратното и да направи видими областитеизвънселекцията, скривайки областитевътрето :

В момента имаме проблем, че видимите области на групата със звезди имат твърди, грозни ръбове, това може ясно да се види на снимката по-горе. За да смесите звездите в оригиналната снимка и да създадете плавен преход, променете режима на смесване на групата на „Екран“ (Екран):

Резултат:

Е, това е всичко. Колажът с добавяне на звезди към нощното небе е готов!

Категория: