Когато става въпрос за правене на сложни селекции във Photoshop, потребителите се делят на два типа хора - такива, които знаят как да използват Pen Tool (Pen Tool) и такива, които се страхуват да го овладеят. Втората група потребители, а те са мнозинството, се опитват да отложат изучаването на писалката за по-късно или просто не намират време за учене, вярвайки, че писалката е твърде сложен и неразбираем инструмент. В крайна сметка това оказва влияние върху качеството и времето, което прекарват във Photoshop, тъй като се забиват с инструмента Lasso.

В тази статия ще сложим край на страданието. Ще разгледаме колко лесно и ефективно всъщност е използването на Pen Tool.

Разбира се, нямам предвид, че след като прочетете този материал, веднага ще се превърнете в майстор на перото. Но след като разберете основните принципи на използването му, работата с писалката ще ви се стори естествена и ще се чудите защо не сте я използвали преди. Разбира се, това ще изисква известно количество практика и усилия, но както се казва, за да се научите да свирите на цигулка, трябва да свирите на цигулка.

Още един интересен момент. Едно от основните погрешни схващания на потребителите е, че много хора вярват, че Pen Tool е инструмент, използван изключително във Photoshop. Нямаше го! Почти всички популярни фоторедактори и други графични програми, включително 3D редактори, използват аналог на Pen Tool. Така че научаването как да работите с писалката във Photoshop ще ви помогне да овладеете и други графични програми!

Къде е инструментът за писалка

Преди да започнем да говорим за използването на писалката и нейните свойства, нека да определим къде се намира.

Ще намерите Pen Tool в долната част на лентата с инструменти:

Защо се казва така?

Защо инструментът за писалка се нарича "писалка" ? В края на краищата резултатът от работата му не е подобен на аналога на работата на конвенционална писалка, доколкото например използването на инструмента "Четка" на Photoshop прилича на работа с обикновена четка.

Факт е, че това име се е развило исторически. Ако имате някакъв опит с графични програми, вероятно сте чували нещо като "линии на Безие" или "Криви на Безие" .

Писалката е изобретена от френски инженер на име Пиер Безие и е създадена за проектиране на автомобили Renault. Този метод се оказа толкова успешен, че беше допълнително разпространен, сега инструментът Bezier Pen под една или друга форма се използва във всички уважаващи себе си графични програми.

Adobe Photoshop също не се открои от общата система, разработчиците на компанията взеха принципа на математическото описание на контурите, използвани от инструмента Bezier, завинтиха го във Photoshop и, за да не променят традициите, оставиха старо име "Перу" .

И сега преминаваме към това, което можем да получим с писалката. Във Photoshop Pen създаваочертания.

Пътят е математическо описание на формата на фигура, наред с други неща, пътят е основният инструмент за създаване на изображения във векторни програми като CorelDRAW.

Но Photoshop е растерна програма, така че пътищата в нея имат спомагателна стойност и, най-важното,не са част от изображението.

Има два вида контури - отворени и затворени, пример за затворен контур е кръг, пример за отворен е сегмент.

Ще разгледаме създаването на контури по-подробно в следващите материали от този цикъл.

Категория: