В тази статия ще разгледаме как сами да създадем реалистична текстура на повърхността на кожата във Photoshop, от нулата. В тази статия ще използвам версията на Photoshop CS6, но тези стъпки ще работят за версии на програмата CS2 и по-нови.

За по-добро разбиране на урока, в края на статията можете да гледате видео урок за създаване на текстура на кожата, базиран на материалите от тази статия.

Ето го крайния резултат от работата ми, снимката е намалена:

И фрагмент в реален размер:

Да започваме.

Стъпка 1
Създайте нов документ с размери 1600 x 1200 px с бял фон. Задайте цветовете на преден план и фон в цветовата палитра на черно и бяло, като натиснете клавиша D (това е важно, в противен случай по-нататъшните стъпки няма да работят). Отидете в раздела на главното меню Филтър ->Галерия с филтри (Филтър ->Галерия с филтри), отидете на раздела „Текстура» (Текстура) и изберете Витражи. Задайте параметрите:

  • Размер на клетката - 10
  • Дебелина на границата - 4
  • Светлинен интензитет - 3

Работният документ вече трябва да изглежда така:

Стъпка 2Създайте нов слой и го запълнете с бяло. Променете непрозрачността на слоя на 50%.

Приложете предишния филтър към него, като натиснете Ctrl + F:

Работният документ вече трябва да изглежда по следния начин:

Стъпка 3Натиснете Ctrl+E, за да обедините двата слоя. Приложете филтър ->шум ->добавяне на шум (филтър ->шум ->добавяне на шум) със стойностите, показани на снимката:

Стъпка 4

Натиснете Ctrl+A след това Ctrl+C, за да копирате цялото съдържание на слоя в клипборда. Отворете панела с канали и създайте нов канал, като щракнете върху съответния бутон в долната част на панела. След това поставете съдържанието на копирания слой, като натиснете Ctrl + V:

Стъпка 5Кликнете върху RGB канала, за да се върнете към фоновия слой. Отидете в раздела на главното меню Редактиране ->Запълване (Редактиране ->Запълване), изберете "Използване: Цвят" и изберете желания цвят. Можете да използвате всеки тъмен цвят, аз използвах 2f2f2f:

Стъпка 6Отидете в раздела на главното меню Filter ->Rendering ->Light Effects (Филтър ->Render ->Light Effects) и създайте няколко точки всепосочни източници на светлина (англ. Omni, опции за превод - електрическа крушка, точка и нещо подобно). Под Texture Channel изберете Alpha 1. Задайте останалите параметри приблизително както е показано на фигурите:

Забележка. Версиите на Photoshop CS2 - CS5 и версиите на Photoshop CS6 имат малко по-различни диалогови прозорци за филтър за светлинни ефекти.

Adobe Photoshop CS5:

Adobe Photoshop CS6 (щракнете върху изображението за уголемяване):

Щракнете върху бутона OK, резултатът трябва да изглежда по-долу. Показан е фрагмент в пълен размер и пълна миниатюра:

Стъпка 7Филтърът за светлинни ефекти добавя малки артефакти под формата на светла рамка към изображението. Изтрийте го с инструмента за изрязване.

Стъпка 8Можете да промените цвета, като добавите коригиращ слой Hue/Saturation. Поставете отметка на опцията "Colorize" и използвайте плъзгачите "Hue" и "Saturation" , за да придадете желания цвят на изображението:

След като приложих настройките, показани на снимката по-горе, получих следния резултат. Показан е фрагмент в пълен размер и пълна миниатюра:

Видео урок за създаване на повърхностна текстура на кожата във Photoshop CS6:

Категория: