Отворете снимката, от която искате да направите четка във Photoshop. Това трябва да е изображение с контрастен обект, който се слива с общия фон на снимката. Освен това размерът на изображението трябва да е относително голям, за предпочитане поне 1000 пиксела широк или висок. Ако създадете малка четка и след това я увеличите, разделителната способност може да се загуби, но намаляването на четката няма да е проблем, подобно на преоразмеряването на снимка.

В този материал ще използвам това изображение:

За да дефинираме четка, трябва да създадем селекция около обекта.За да направите това, от лентата с инструменти изберете инструмента Rectangular Marquee Tool и създайте правоъгълна селекция около обекта. Не е нужно да премахваме белия фон, т.к в четката тези пиксели ще станат прозрачни.

Ако вашият обект не е на бял фон, а на някакъв друг фон, или фонът не е плътен, тогава трябва просто да изрежете желания обект от изображението и да го поставите на бял фон.

Отидете в раздела на главното меню Editing ->Define Brush (Отидете на Edit ->Define Brush Preset), след което ще се отвори диалогов прозорец с молба да зададете името на четката (Brush Name):

Нека го кръстим, например, "вятър" и натиснете OK.

Сега имаме нова четка. Нека да го проверим на работа. Създайте нов файл (натиснете клавишната комбинация Ctrl+N), задайте размерите му, да речем, 1024 на 768, фонът е бял и натиснете OK.

В лентата с инструменти изберете инструмента "Четка" (Brush). В лентата с опции щракнете върху бутона, за да отворите прозореца за избор на четка и да видите нашата нова четка в долната част на списъка . Кликнете върху него, за да изберете:

Сега трябва да зададем цвета на четката, той съответства на основния цвят в цветовата палитра:

За да зададете допълнителни опции за четката, отидете в палитрата с настройки на четката. Отиваме в раздела на главното меню Window ->Brush (Window ->Brushes), за да го отворим. Ето голямо разнообразие от опции и настройки за новата ни четка. Тънкостите на настройките на четката във Photoshop са описани подробно в тази статия.

Категория: