Измислих интересен начин за конвертиране на видео в карикатура с помощта на Adobe Photshop, плъгина Akvis Sketch и писане на кратко действие. Може би този метод е бил описан от някой по-рано, но не съм виждал или чел нещо подобно никъде и ако се повтарям, вината не е моя)))

Искам също да кажа, че действията се наричат по различен начин, например "действие" и "операция" . И аз съм свикнал, бъркам определенията. Следователно в тази статия термините действие=действие=операция и, съответно, лента на действие=лента на действие=лента на действие

Първо се нуждаем от форматирано видео, което Photoshop може да изяде. Подготовката на видео е описана подробно в статията Отваряне на видео и GIF анимация във Photoshop, За Photochop CS3, CS4, CS5

След това инсталирайте плъгина Akvis Sketch, използвах версия 10.1 в пробен режим (десет дни). Но тук има една интересна функция, ако искате да разтегнете удоволствието от използването на този плъгин. Можете, разбира се, да използвате пробния инструмент за нулиране на брояча (те не работят за мен), но ми харесва повече, след десет дни сложете версия 11.1 върху версия 10.1, практически не се различава и тогава получавам още десет дни. След това пак сложих 10.1 и така докато се появи нормален генератор на ключове. Инсталирането на плъгина отнема само минута, така че за мен тази опция е много добра. Можете да изтеглите тези добавки в статията Akvis Sketch плъгин за Photoshop, последни версии

И така, видеото е качено, плъгинът е инсталиран.Отворете първия кадър на видеото, отворете плъгина Akvis Sketch (как да работите с него е описано в връзката по-горе) и задайте желаните параметри. Ние не спестяваме. Взимаме още няколко кадъра по видеопоредицата и виждаме дали всички настройки на плъгина са подходящи. Следните настройки ме устройват:

Да, още един важен нюанс. При зареждане на видеоклип автоматично се генерират рамки в панела за анимация, съответстващи на слоевете в палитрата със слоеве. Затова отидете на панела за анимация, раздела Прозорец->Анимация (Прозорец->Анимация), изберете всички рамки и ги изтрийте. На панела остава само един кадър, първият кадър. Накрая, след като решихме параметрите на режимите на обработка на Akvis Sketch и панела за анимация, нека да преминем към създаването на действието.

? Затворете плъгина Akvis Sketch, след като запомните настройките. Натиснете F7, изберете първия (най-долния) слой в отворената палитра със слоеве, той трябва да бъде маркиран в синьо.Проверете дали видимостта на този слой е включена (иконата на око трябва да е отляво в панела със слоеве). Уверете се, че другите слоеве не са активни и видимостта е изключена.

? Отворете панела за действие (панел за действие), като натиснете Alt+F9.

? Създайте нов набор от действия (бутон 1 на фигурата по-долу), дайте му име. Нарекох Cartoon_film. Създайте действие (бутон 2 на фигурата по-долу), наименувайте го. Имам - Cartoon_film_fr1. Бутон 3 автоматично се маркира в червено, което означава, че записът е в ход.

? Отворете плъгина Akvis Sketch. Задаваме предварително избраните настройки, но те трябва да останат същите както при затварянето на приставката. Кликнете върху квадратчето за отметка „Прилагане“ в горната част на прозореца на приставката, вдясно от центъра. Прозорецът на приставката се затваря и нашият видео кадър става „картина“. В прозореца за операции се появява ред с текст "Akvis Sketch"

? В панела за анимация щракнете върху бутона "създаване на копие на избрани кадри" .

? Натиснете ALT+] (ALT+ квадратна затваряща скоба). Това се издига с един слой нагоре в панела със слоеве.

? Щракнете върху бутона за спиране на възпроизвеждането/записа в панела с действия (действия), № 4 на фиг. нагоре. Сега този панел трябва да изглежда така:

Проверка на действието. Изберете действието „Cartoon_film_fr1“ и щракнете върху триъгълника (извършване на активна операция или команда) в долната част на панела с действия. Вторият „нарисуван“ кадър трябва да се генерира в панела за анимации, а третият слой отдолу трябва да е активен и видим (икона на око) в палитрата със слоеве. Сега можете да щракнете върху действието за стартиране и да генерирате рамки за анимация. Но е добре да имаме десет рамки. Ами ако е сто? Или петстотин? Ще се уморите да щракате и е необходимо известно време за генериране на рамката. Следователно, за да генерираме множество рамки, трябва да клонираме командите на нашето действие.

p.1 Кликнете върху бутона "Създаване на нова операция" . Нека го кръстим "Cartoon_film_fr10"

item 2 В операционния панел, като държите натиснат клавиша Ctrl, щракнете вляво. кликнете последователно върху трите команди на операцията "Cartoon_film_fr1" , това са "Akvis Sketch" , "Създаване на дубликат на текущия анимационен кадър" и "Избор на слой напред" (имената на последните две команди в руските версии на Photoshop може различни).

Преместете курсора на мишката върху избраните команди и задръжте наляво. плъзнете тези три команди до иконата "Създаване на нова операция" (вижте фиг.)

item 3 Отборите бяха клонирани. След това плъзнете избраните команди с мишката в полето под операцията "Cartoon_film_fr10" .

Отборите трябва да преминат от операция "Cartoon_film_fr1" към операция "Cartoon_film_fr10" . Прозорецът на панела трябва да изглежда така:

След това клонирайте тези команди. като в точка 2 се оказа, че в операцията "Cartoon_film_fr10" вече имаме две групи от по три отбора.

Повторете това още осем пъти. В резултат на това набор от три команди се повтаря в операцията "Cartoon_film_fr10" десет пъти. Проверка дали операцията работи. Ако всичко работи и десет слоя са се превърнали в „нарисувани“ и десет нови кадъра, съответстващи на слоевете, са генерирани на панела за анимация, тогава създаваме следващата операция „Cartoon_film_fr50“. Ще има петдесет повторения. Необходимо е да се клонират всички команди на операцията "Cartoon_film_fr10" . За да направите това, изберете най-горния и след това, като държите Shift, щракнете върху долния, прехвърлете ги в операцията "Cartoon_film_fr50" и ги клонирайте четири пъти.

След това проверяваме работоспособността на операцията и ако резултатът е положителен, затворете Photoshop, без да запазвате документа (така че наборът от операции "Cartoon_film" да бъде записан във Photoshop) или просто запишете набора от операции. След това отново отваряме видеото и прилагаме операциите "Cartoon_film_fr50" , 10 и 1 толкова пъти, колкото изисква броят кадри на бъдещата анимация. Е, общо взето, това е всичко.

Категория: